Zaradi omikrona v Združenem kraljestvu zvišali stopnjo ogroženosti

V članku povzemamo relevantne podatke obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Stopnja širjenja okužb visoka. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
Stopnja širjenja okužb visoka. FOTO: Peter Nicholls/Reuters

19.30 Zaradi omikrona v Združenem kraljestvu zvišali stopnjo ogroženosti

Britanske zdravstvene oblasti so danes zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Raven ogroženosti so zvišali s tretje na četrto, ki je druga najvišja na petstopenjski lestvici. To pomeni, da je stopnja širjenja okužb visoka, pritisk na britanske zdravstvene službe pa splošen in velik ali pa naraščajoč. V državi so danes potrdili 1239 primerov okužbe z različico omikron, kar 65 odstotkov več kot v soboto, dodaja AFP.

16.30 Britanski premier domnevno kršil lastne ukrepe

Britanski premier Boris Johnson se sooča z očitki, da je kršil ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, ki jih je sprejela njegova vlada. Časnik Sunday Mirror je danes objavil fotografijo, na kateri premier v vladnih prostorih gosti božični kviz, čeprav je bilo takrat v Londonu prepovedano druženje oseb iz različnih gospodinjstev.

Fotografija je bila posneta decembra lani na Downing Streetu. Na njej je videti Johnsona, ki sedi za mizo med dvema drugima moškima, odetima v božično okrasje, in prebira vprašanja.

image_alt
Kljub prepovedi zabav na Downing Streetu organizirali božični kviz

Ta teden je zaokrožil video posnetek, ki prikazuje Johnsonovo takratno predstavnico za medije Allegro Stratton, svetovalca Eda Oldfielda in druge člane osebja, kako se med vajo za novinarsko konferenco 22. decembra lani šalijo na račun domnevne zabave. Strattonova je po objavi posnetka odstopila. V solzah je dejala, da bo do konca življenja obžalovala svoje izjave glede dogodka. Razume tudi jezo, ki jo občutijo državljani.

15.30 V Rusiji presegli deset milijonov potrjenih okužb

V Rusiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 29.929 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno število doslej zabeleženih primerov covida-19 v državi je s tem preseglo deset milijonov, saj so doslej tam potrdili 10.016.896 primerov, poroča ruska tiskovna agencija TASS. V zadnjih 24 urah je umrlo 1132 ljudi s to boleznijo, kar je najmanjše dnevno število smrtnih žrtev od konca oktobra. Skupno je s covidom-19 v Rusiji doslej umrlo 289.483 ljudi, je danes po poročanju agencije TASS še sporočil krizni center.

Zdravljenje bolnikov s koronavirusom v bližini Volgograda. FOTO: Kirill Braga/Reuters
Zdravljenje bolnikov s koronavirusom v bližini Volgograda. FOTO: Kirill Braga/Reuters

11.50 Zaradi naraščajočega števila primerov covida-19  v Istri ne bo novoletnih praznovanj

Načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac je včeraj za hrvaško televizijo N1 povedal, da so v Istri zaradi naraščajočega števila primerov covida-19 odpovedali vsa silvestrovanja v notranjih in zunanjih prostorih.

V zadnjih 24 urah so v Istri potrdili 60 novih primerov okužb z novim koronavirusom, v bolnišnici v Pulju je 75 bolnikov s covidom-19, umrla pa je ena oseba s pridruženimi kroničnimi boleznimi, je danes po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil štab civilne zaščite istrske županije.

Načelnik štaba civilne zaščite istrske županije je pojasnil, da stalno spremljajo razmere in glede na to sprejemajo epidemiološke ukrepe.

»Če nam številke v istrski županiji ne bodo začele padati, bomo morali sprejeti ustrezne ukrepe. Moram povedati, da ne bo lockdowna, ne bo zaprtja, a bodo potrebni epidemiološki ukrepi za dogodke, ki se v tem času odvijajo. Odpovedana so vsa pričakovanja novega leta v zaprtih in odprtih prostorih v Istri,«je dejal. Ob tem je Kozlevac pozval ljudi, naj se držijo trenutno veljavnih ukrepov za preprečevanj.

V Istri so v zadnjih 24 urah potrdili 60 novih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
V Istri so v zadnjih 24 urah potrdili 60 novih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

09.35 Ob 2230 PCR-testih potrdili 783 okužb z novim koronavirusom

V soboto so ob 2230 PCR-testih pri nas potrdili 783 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 35,1 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.487 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1399, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1066.

Delež pozitivnih testov se je v primerjavi z dnevom prej zvišal za 5,9 odstotne točke. Število aktivnih okužb je bilo v soboto za 699 nižje kot dan prej. Sedemdnevno povprečje je bilo nižje za 47, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 33.

V soboto so opravili tudi 54.782 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.238.292 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.170.181.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.487 aktivnih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.487 aktivnih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo

07.20 Epidemiološki podatki v Avstriji še vedno niso dobri, polni so tudi intenzivni oddelki bolnišnic

V Avstriji se je končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. V skladu z minimalnimi standardi, določenimi na zvezni ravni, se je zaprtje sicer izteklo, a so se posamezne zvezne dežele odločile, da bo ponovno odpiranje postopno ali da bodo z njim celo še malo počakale. Razlog za to je dejstvo, da aktualni epidemiološki podatki še vedno niso dobri ter da intenzivni oddelki avstrijskih bolnišnic zaenkrat ostajajo polni.

Ne glede na to so se v deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko odločili, da bo od danes naprej v pretežni meri znova odprto vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa.

Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji so medtem izbrali scenarij, po katerem bodo z odprtjem gostinskih lokalov in prenočitvenih objektov počakali do petka, na Dunaju pa še malo dlje, do prihodnjega ponedeljka. V Zgornji Avstriji so splošno zaprtje podaljšali do petka, nato pa se bo odprlo vse.

V notranjih prostorih so sicer v Avstriji od sobote naprej dovoljeni množični dogodki z do 2000 udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 so obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem je dovoljenih do 4000 obiskovalcev. Gostinski lokali so lahko odprti do najkasneje 23. ure, nočni klubi ostajajo zaprti. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti.

Zaprtje za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, se medtem nadaljuje. Bo pa cepljenje proti covidu-19 od februarja v Avstriji obvezno.

Preberite še:

Komentarji: