Nam epidemija uhaja iz rok?

V četrtek so v Sloveniji potrdili 19 novih okužb. Med stanovalci domov starejših se koronavirus ni dodatno razširil.
Fotografija: Število novih primerov eksponentno raste, podvoji se v 35 dneh. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Število novih primerov eksponentno raste, podvoji se v 35 dneh. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Sloveniji so v četrtek potrdili nekoliko manj novih primerov okužbe kot v predhodnih dneh, in sicer 19. Umrl ni nihče izmed okuženih. Izvedli so 848 testov, v bolnišnicah pa se zdravi 23 obolelih za covidom-19, dve osebi sta v enotah intenzivne terapije.



Okužbo z novim koronavirusom so v četrtek potrdili v 13 občinah, največ v Ljubljani, kjer so bile potrjene štiri okužbe. V Hrastniku, kjer je trenutno največje žarišče okužbe v Domu starejših Hrastnik, niso zaznali novega primera, so pa zato v sosednjih Trbovljah potrdili dve okužbi. Prvič so potrdili okužbo v občini Mirna Peč. Po dve okužbi so potrdili še v Krškem in Rogatcu, po eno pa v Mariboru, Rogaški Slatini, Velenju, Kamniku, Šentjurju, Postojni, Celju in Logatcu. 

Glede na podatke Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 259 aktivno okuženih. Med novookuženimi je en zaposlen v zdravstvu in en v domovih za starejše, medtem ko novih okužb med oskrbovanci v domovih ni. V celjski bolnišnici, kjer so pred kratkim potrdili okužbo pri enem od zaposlenih, nimajo novih potrjenih primerov med zaposlenimi. Prav tako ni novega primera v celjskem vrtcu Tončke Čečeve, kjer je okužena strokovna delavka.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, bodo v hrastniškem domu starejših občanov danes uredili belo, sivo in rdečo cono za ločevanje (ne)okuženih. Rdeča cona bo obsegala celotno nadstropje, tja se bodo vrnili oskrbovanci doma, ki so trenutno nastanjeni v šempetrski bolnišnici. V domu že pomaga tudi medicinsko osebje iz različnih domov starejših in zdravstvenih ustanov, ki so se odzvali pozivu po kadrovski pomoči – za vse, ki prihajajo iz oddaljenih krajev, so zagotovili namestitev in hrano. V Hrastniku sicer inšpektorji redno preverjajo spoštovanje karantenskih določb in spoštovanje pravil v gostinskih lokalih. 


 

Število okužb se podvoji v 35 dneh


Skupaj so v Sloveniji doslej potrdili 2052 okužb z novim koronavirusom, število umrlih pa ostaja 115. Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so izdelali novo projekcijo širjenja novega koronavirusa. Ocenjujejo, da število novih primerov eksponentno raste, število se podvoji v 35 dneh, medtem ko je efektivno reprodukcijsko število večje od ena, kar pomeni, da »nam epidemija morebiti začenja uhajati«.

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 23 obolelih za boleznijo covid-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Bolnišnično zdravljenje potrebuje 23 obolelih za boleznijo covid-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V prihodnjem obdobju bo po napovedih IJS na dan potrjenih od deset do 35 primerov okužbe z novim koronavirusom.
Pri tem dodajajo, da vpliv okužb, vnesenih iz tujine, ni več pomemben, saj močno prevladuje širjenje virusa znotraj države. Sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila – število ljudi, na katere eden okuženi prenese virus – je 1,16, medtem ko je tridnevno povprečje 1,55.


Štirje scenariji IJS


Pri tem so na IJS izdelali štiri scenarije razvoja epidemije, ki so odvisni od vrednosti efektivnega reprodukcijskega števila. Če bo to število ena, kar pomeni, da bo en okuženi naprej širil virus na eno osebo, bo število umrlih do konca septembra naraslo na nekaj manj kot 150, število hospitaliziranih bo ostalo pod 25, na intenzivni terapiji pa pod deset.

Če bo reprodukcijsko število ostalo na sedemdnevnem povprečju, to je 1,1, potem bo hospitaliziranih na intenzivni terapiji nekoliko več, a še vedno manj kot deset, število ljudi v bolnišnicah se bo povzpelo na skoraj 50, število umrlih pa na več kot 150.

Če bo en okuženi širil virus naprej na 1,3 osebe, bo do konca septembra hospitaliziranih skoraj 160 bolnikov s covidom-19, število umrlih se bo s sedanjih 115 povzpelo na skoraj 200. Na oddelkih za intenzivno terapijo pa se bo zdravilo 25 ljudi.

Na IJS ocenjujejo, da število novih primerov eksponentno raste, podvoji se v 35 dneh. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na IJS ocenjujejo, da število novih primerov eksponentno raste, podvoji se v 35 dneh. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Če bo reprodukcijsko število 1,5, kolikor znaša tridnevno povprečje, pa bi bilo na intenzivni terapiji okoli 75 bolnikov. Skupno število 200 smrti bi presegli že sredi septembra, medtem bi bilo že v drugem tednu septembra hospitaliziranih več kot 200 bolnikov s covidom-19 hkrati.

»Glede na število pozitivnih testov je za zdaj v drugem valu število hospitaliziranih, na intenzivni in umrlih za vsako kategorijo približno 70 odstotkov manjše kot v prvem valu, predvidoma zaradi mlajše starostne strukture potrjeno okuženih,« so še zapisali.

Preberite še:

Komentarji: