Cigler Kralj ne namerava odstopiti, grozi mu interpelacija

V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu.
Fotografija: V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V največji opozicijski stranki LMŠ so potrdili, da so spisali interpelacijo z očitki ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju. V Levici pa so se že odločili, da jo bodo sopodpisali in podprli. Neuradno bi lahko interpelacijo vložili že v četrtek.

Potem ko so opozicijske stranke zahtevale sklic nujne seje odbora DZ za delo o vlogi Ciglerja Kralja in NSi pri dodelitvi sredstev Zavodu Iskreni, v Levici in SAB zahtevajo ministrov odstop. LMŠ, SD, Levica in SAB so kritične tako do povezav ministra z zavodom kot do izvedbe javnega razpisa in dejavnosti zavoda.

Prvak stranke Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da gre za »kapljo čez rob«, opozicija pa je dolžna ukrepati. »Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob. Ne glede na konstruktivno nezaupnico (ki ostaja naša prioriteta), je opozicija dolžna ukrepati v takšnem primeru. Minister mora oditi. Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo,« je Šarec navedel na Twitterju.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V LMŠ, SD, Levici in SAB so namreč v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno.Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so izbrali tudi Zavod Iskreni, zavod za kulturo življenja.

V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu.

Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca »gre za zavod, ki širi precej nazadnjaške oziroma mračnjaške poglede na svet«. V zavodu nasprotujejo splavu, cepljenju in kontracepciji ter zagovarjajo pogled na družino, ki jo oblikujejo poročena moški in ženska ter otroci, je naštel. Vatovec je pri tem ministra Cigler Kralja pozval k odstopu. »V vsaki normalni državi bi ob takšnem sumu korupcije moral minister odstopiti. K temu ga tudi pozivam,« je povedal.

Poslanec SAB Andrej Rajh pa je potegnil vzporednice z vlado Alenke Bratušek. Spomnil je, da je takratni gospodarski minister Stanko Stepišnik moral v podobnem primeru odstopiti. »Takrat je Ljudmila Novak rekla, da je to edino pravilno. Zato pričakujemo, da bo NSi v tem primeru imela enako visoke standarde in to zahtevala tudi od lastnega ministra,« je povedal.

Poslanec SD Marko Koprivc je v današnji izjavi za medije ponovil, da je minister Cigler Kralj ustanovitelj in lastnik tega zavoda. »Pred nastopom funkcije se je temu odpovedal, a je očitno, da gre za zelo jasne in očitne indice koruptivnega dejanja,« je dejal. V stranki dodelitev sredstev zavodu ostro obsojajo.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je poudaril, da je razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije vodila članica ožje ministrove ekipe, ki je zaposlena v njegovem kabinetu na zaupanje. Ocenil je, da je težko, »da bi mimo ministra šla neka zadeva, za katero je odgovoren eden izmed njegovih najožjih sodelavcev«. Kovačič je opozoril tudi, da Zavod Iskreni izdaja Domovino. V njej po njegovih navedbah oglašuje tudi obrambni minister Matej Tonin.

V zahtevi za sklic nujne seje odbora sicer predlagajo, naj odbor s sklepom pozove ministrstvo, da pošlje DZ dokumentacijo, na podlagi katere je bil na javnem razpisu izbran omenjeni zavod, in razloge za tako odločitev. Komisiji za preprečevanje korupcije pa naj predlaga, da preuči morebitne sume korupcijskih tveganj, povezanih z ministrovo osebno vpletenostjo v javni razpis za omenjeno sofinanciranje projektov.

Preberite še:

Komentarji: