V središču Ljubljane prvi shod za pravice transspolnih oseb

S shodom so želeli pokazati, da so pravice in življenja transspolnih oseb legitimna in vredna boja za njihovo spoštovanje.
Fotografija: FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

V Zavodu TransAkcija so danes v središču Ljubljane pod geslom Dovolj čakanja pripravili prvi javni shod za pravice transspolnih oseb v Sloveniji. Nekaj deset udeležencev je z nagovoroma pred stavbama ministrstev za notranje zadeve in za zdravje opozorilo, da pri nas tranzicija spola še vedno ni ne pravno ne zdravstveno urejena.

»Dovolj imamo patologizacije in medikalizacije naših identitet in teles,« je v nagovoru poudaril direktor Zavoda TransAkcija Linn Julian Koletnik, ki je tudi ustanovitelj zavoda. Po njegovih besedah so kršitve človekovih pravic transspolnih oseb vsakdanja praksa, kljub temu pa se ministrstvo za notranje zadeve izogiba odgovornosti in ne uredi pravnega priznanja spola.»Gre za postopek spremembe uradnih podatkov o spolu v dokumentih in registrih. Govorimo torej o menjavi črke ž v m ali obratno. Ena črka, ki transspolnim osebam pomeni ogromno. Življenje brez prave črke na dokumentih nas sili v razkrivanje povsod, kjer je potrebna legitimizacija ter posledično zelo pogosto vodi v doživljanje diskriminacije,« je dodal.

Direktor Zavoda TransAkcija Linn Julian Koletnik. FOTO: Jože Suhadolnik
Direktor Zavoda TransAkcija Linn Julian Koletnik. FOTO: Jože Suhadolnik
Po Koletnikovih besedah odgovorne institucije »nočejo in nočejo omogočiti zamenjave te črke v postopku, ki bi bil kratek, hiter in tipično dolgočasen administrativni postopek«. Dejal je, da se namesto tega od transspolnih oseb zahteva »nujna pridobitev diagnoze duševnega zdravja - natančneje duševne motnje - ter prisilna vključitev v medicinsko in psihiatrično obravnavo«.

»Trenutni postopek je tako slabo urejen, da v državi, ki sicer slovi po svoji izredno zapleteni birokraciji, ne obstaja niti uradni obrazec ali sodna taksa za pravno priznanje spola,« je opozoril. Dodal je, da si Zavod TransAkcija in Društvo Legebitra že več let prizadevata za dialog z ministrstvom za notranje zadeve, a sta zaenkrat naletela le na izmikanje odgovornosti.

Vprašanji pravnega priznanja spola in zdravstvene obravnave transspolnih oseb tako po Koletnikovih besedah ostajata nerešeni, »transspolne osebe pa so posledično izpostavljene pridobivanju diagnoz duševnega zdravja, obvezni psihiatrični in psihološki obravnavi, življenju brez osebnih dokumentov, ki bi odražali njihovo dejansko identiteto, ter diskriminaciji pri javnih storitvah in v javnih prostorih«.

Sicer so se udeleženci današnjega shoda za pravice transspolnih oseb zbrali v Argentinskem parku, od tam pa so se z zastavami in transparenti sprehodili mimo stavb ministrstev za notranje zadeve in za zdravje do Prešernovega trga. Po Koletnikovih besedah je shod nedvoumno pokazal javnosti, »da so pravice in življenja transspolnih oseb legitimna in vredna boja za njihovo spoštovanje«.V Zavodu TransAkcija so tudi začeli zbirati podpise pod Poziv k vzpostavitvi formalne ureditve postopkov potrditve spolne identitete za transspolne osebe, ki ga bodo konec novembra oddali na ministrstvo za zdravje.

Komentarji: