Število potrjenih okužb na svetu preseglo 20 milijonov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Prizor iz latinske četrti v Los Angelesu. FOTO: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Prizor iz latinske četrti v Los Angelesu. FOTO: Robyn Beck/AFP



22.20 Negativni brisi, odvzeti v Novem mestu

V Domu starejših občanov Novo mesto so po v petek potrjeni okužbi tamkajšnje delavke z novim koronavirusom danes vzeli brise 57 stanovalcem negovalnega oddelka, kjer je delala. Po zvečer prejetih izidih so pristojni pregledali 56 brisov in ugotovili, da so negativni. Kako je s 57. brisom, bodo preverili jutri, so v domu povedali za STA.

21.35 Italijanski javni funkcionarji zaprosili za pomoč v času epidemije?

V Italiji so danes odmevala poročila, da je pet poslancev menda prejelo pomoč, ki jo je država v epidemiji novega koronavirusa namenila najbolj prizadetim. Po poročanju medijev so pomoč domnevno prejeli poslanci iz vrst desne Lige, vladajočega Gibanja pet zvezd in vladne sredinske Žive Italije. Za pomoč je menda zaprosilo še okoli 2000 drugih funkcionarjev, tudi župani.

20.10 V ZDA, Braziliji in Indiji polovica vseh okužb na svetu

Število vseh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom na svetu je po Reutersovih navedbah preseglo 20 milijonov. Več kot polovico vseh okužb so potrdili v ZDA (približno 5 milijonov), Braziliji (3 milijone) in Indiji (2 milijona). Doslej je umrlo skoraj 730.000 okuženih. Od januarja se je v šestih mesecih okužilo 10 milijonov ljudi, nadaljnjih 10 milijonov okužb pa so zabeležili v 43 dneh. Virus se še vedno najhitreje širi v Južni Ameriki, kjer so potrdili 28 odstotkov vseh okužb. 

17.15 Grčija bo časovno omejila obratovanje barov in restavracij

Zaradi povečanega števila okužb, v nedeljo so poročali o 203 novih primerih, je grška vlada sprejela nove omejitve zoper širjenje koronavirusa. Številni bari in restavracije, vključno s tistimi na nekaterih turistično najbolj priljubljenih destinacijah, od 23. avgusta ne bodo smeli delovati med polnočjo in sedmo uro zjutraj. Na seznamu območij, kjer bodo gostinski lokalni ponoči zaprti, so otoki Mikonos, Santorini, Krf, Rodos in Kreta. Poleg tega bodo morali po novem vsi potniki iz Belgije, Češke, Nizozemske, Španije in Švedske, ki bodo v Grčijo prispeli od 17. avgusta, imeti s seboj v predhodnih 72 urah opravljen negativen test na koronavirus. Od 16. avgusta bo lahko dnevno v Grčijo vstopilo do 750 ljudi iz Albanije. 

16.40 Največ primerov v Banjaluki in Sarajevu

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 163 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od 25. junija (včeraj so jih potrdili 236). V Bosni in Hercegovini so potrdili 173 novih okužb: v Federaciji BiH 73, 98 v Republiki srbski, še dve pa v Brčkem. Primeri okužb so zgoščeni v Banjaluki in Sarajevu. 

15.50 Hrvaška ima ugodno epidemiološko sliko

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 45 okužb z novim koronavirusom, še ena oseba pa je zaradi covida-19 umrla. Večino novih okužb so potrdili v Zagrebu, in sicer od nedelje pri 17 ljudeh. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je poudaril, da je epidemiološka slika na Hrvaškem ugodna kljub velikemu številu turistov. Potrdil je, da imajo nekaj prijav kolegov iz Nemčije, Italije, Avstrije in Slovenije, da so se njihovi državljani okužili na Hrvaškem. Povedal je, da so trenutno največja žarišča okužb na Hrvaškem nočni klubi.

Žarišča novega koronavirusa na Hrvaškem so nočni klubi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Žarišča novega koronavirusa na Hrvaškem so nočni klubi. FOTO: Leon Vidic/Delo


14.06 Pred koncem evropske sezone testiran tudi vrh Uefe s Čeferinom na čelu

Pred zaključnima turnirjema lige prvakov v Lizboni in evropske lige v Nemčiji bo Evropska nogometna zveza (Uefa) opravljala tudi redna testiranja na novi koronavirus svojega vodstva in drugega osebja s predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu, ki bodo prisotni na prizoriščih, so sporočili iz Uefe.

S tem želijo zagotoviti čim bolj varno okolje za igranje za igralce in trenerje na stadionih. Testiranja bodo delali tudi med samim turnirjem tako kot tudi za vse sodelujoče ekipe.

13.38 V Libanonu porast dnevnih okužb po uničujoči eksploziji

Iz Libanona poročajo o največjem dnevnem porastu koronavirusnih okužb od uničujoče eksplozije, ki je prestolnico Bejrut uničila prejšnji teden. V nedeljo so potrdili 294 novih primerov, skupno število obolelih v državi se je povzpelo na 6517. Le teden dni pred tem so potrdili le 155 primerov, kar pomeni, da se je število novookuženih podvojilo. Doslej je v Libanonu za koronavirusom umrlo 76 ljudi. Libanonski zdravstveni delavci že več dni opozarjajo, da bi razmere lahko doprinesle k ponovni oživitvi bolezni covid-19.

Prostovoljci v Bejrutu med razdeljevanjem hrane ljudem, ki so bili prizadeti v uničujoči eksploziji. FOTO: Anwar Amro/AFP
Prostovoljci v Bejrutu med razdeljevanjem hrane ljudem, ki so bili prizadeti v uničujoči eksploziji. FOTO: Anwar Amro/AFP


13.20 Po izgubi Volkswagna v rdečih številkah tudi njegov največji lastnik

Milijardna izguba avtomobilskega koncerna Volkswagen je v rdeče številke pripeljala tudi njegovega največjega lastnika, družbo Porsche Automobil Holding. Izguba po davkih je v prvem polletju znašala 329 milijonov evrov, potem ko je lani v tej kategoriji Porsche imel 2,38 milijarde evrov dobička.

12.18 Konec tedna umrli štirje okuženi oskrbovanci Doma starejših Hrastnik

Konec tedna so umrli štirje oskrbovanci Doma starejših Hrastnik, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. Trije so umrli v bolnišnici, eden v domu, so sporočili s hrastniške občine. Skupaj je tako od izbruha okužbe pred mesecem dni umrlo osem oskrbovancev doma.

Kot so danes sporočili z Občine Hrastnik, je bilo od petka do nedelje v Hrastniku odvzetih 11 brisov. Vsi brisi so bili odvzeti zunaj Doma starejših Hrastnik, vsi so bili tudi negativni. V domu pa med koncem tedna niso opravili novih testiranj.
Trenutno je v domu aktivno okuženih 38 oskrbovancev in pet zaposlenih. So pa ozdravele štiri zaposlene v domu, ki so jim v zadnjih tednih potrdili okužbo. Od izbruha okužbe 10. julija do danes so okužbo v domu potrdili pri 49 oskrbovancih in 11 zaposlenih. Doslej so ozdraveli trije oskrbovanci in šest zaposlenih.



Tri okužbe so potrdili v Ljubljani, po eno pa v Celju, Črnomlju in Medvodah.
V Sloveniji so doslej potrdili 2255 okužb s koronavirusom, skupaj je umrlo 128 bolnikov s covidom-19.

12.18 Okužba pri zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto

Okužbo z novim koronavirusom so v petek potrdili tudi pri zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto. Po potrjeni okužbi so v soboto opravili testiranja še treh sodelavk, ki so bile z okuženo v neposrednem stiku oziroma v isti izmeni. Vsi trije testi so bili negativni, danes pa so z odvzemom brisa preverili še 57 stanovalcev negovalnega oddelka, kjer je delala okužena sodelavka, je direktorica doma Milena Dular povedala za STA. Izide testiranj pričakujejo predvidoma še danes. Sicer pa po njenih besedah za zdaj ne kaže, da bi se kdo od omenjenih stanovalcev počutil slabše oziroma nihče nima kakšnih znakov okužbe.

Takoj po odkriti okužbi so v domu sicer izvedli preventivne ukrepe. Vseh 12 delavk, ki so bile z okuženo v stiku, je ostalo doma, oddelek, na katerem je delala, pa so spremenili v sivo cono. Dom s 345 varovanci je do nadaljnjega za obiskovalce zaprt, je še dodala Dularjeva.

12.03 Odziv na koronavirius v Tajvanu med najboljšimi 

Ameriški minister za zdravje Alex Azar je na obisku v Tajpeju hvalil odziv Tajvana na pandemijo covida-19. Tajvanska predsednica Tsai Ing Wen se je ob obisku najvišjega predstavnika ZDA po desetletjih zahvalila Washingtonu za podporo članstvu Tajvana v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

11.54 Francoski potniki tožijo Costa Cruises zaradi trpljenja zaradi koronavirusa

Francoski potniki z ladje, ki je bila žarišče okužbe z novim koronavirusom in zato marca ni mogla pristati v nobenem pristanišču v Karibih, so proti družbi Costa Cruises v Parizu vložili skupinsko tožbo z okoli 180 točkami, med katerimi je tudi uboj iz malomarnosti, je v nedeljo sporočil odvetnik okoli 850 potnikov.

Skupinska tožba, v kateri sodelujejo tudi tri družine, ki so zaradi covida-19 izgubile svoje člane, italijansko družbo med drugim bremeni malomarnosti med križarjenjem na ladji Costa Magica. Ladja je med 6. in 13. marcem med križarjenjem po Karibih poskušala pristati v več pristaniščih, med drugim na Trinidadu in Tobagu, Barbadosu, Grenadi in Sveti Luciji, a ji tamkajšnje oblasti niso dovolile vplutja.

11.22 Vrednost industrijske proizvodnje junija višja

Vrednost industrijske proizvodnje je bila junija v mesečni primerjavi drugič zapored višja. Po 9,6-odstotni rasti v maju je bila tokrat večja za 4,3 odstotka. V letni primerjavi pa je bila nižja za 12,1 odstotka, v prvega pol leta za 10,1 odstotka, je sporočil statistični urad.

10.11 Šest novookuženih, ena oseba umrla

V nedeljo so v Sloveniji opravili 322 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba s covidom-19, je vlada sporočila po twitterju. Bolnišnično obravnavo potrebuje 24 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. Iz bolnišnic v nedeljo niso odpustili nobene osebe.




9.57 Newyorški Metropolitanski muzej zaradi pandemije s petino manj osebja

Newyorški Metropolitanski muzej (Met) je zaradi covida-19 prejšnji teden znova zmanjšal število osebja – doslej z odpuščanjem, prisilnimi dopusti in prostovoljnimi upokojitvami za skupno 20 odstotkov. Muzej je zaprt od marca dalje, prvih 80 zaposlenih pa so odpustili že aprila. Trenutno je v muzeju okoli 1600 zaposlenih, marca jih je bilo 2000.
Kot piše spletni portal Art Daily, so v muzeju v sredo odpustili dodatnih 79 zaposlenih, 93 pa se jih je prostovoljno upokojilo. Na prisilne dopuste, ki naj bi po pričakovanjih trajali največ šest mesecev, je odšlo še 181 zaposlenih.

V muzeju so se za tolikšno število prisilnih dopustov odločili, ker po ponovnem odprtju vrat pričakujejo znatno nižji obisk kot pred pandemijo. Načrtujejo, da bo muzej odprt pet dni v tednu, in ne sedem kot pred zaprtjem. Trenutno je za datum odprtja določen 29. avgust, a vodilni v muzeju priznavajo, da se to lahko spremeni. Po ocenah vodstva se bo Met letos zaradi kriznih razmer moral soočiti z vsaj 150 milijoni dolarjev (126 milijoni evrov) izgube prihodkov, še piše Art Daily.

9.24 V Veliki Britaniji po juniju več kot tisoč dnevnih okužb

Dnevno število novih primerov koronavirusa v Veliki Britaniji je od 26. junija prvič preseglo tisoč. V nedeljo so potrdili 1062 novih primerov virusa, poročali pa so o osmih smrtnih primerih, skupna številka smrti v Veliki Britaniji se je tako povzpela na 46.574. Višje število novoodkritih primerov je po vsej verjetnosti posledica večjega testiranja prebivalstva, meni zdravstveni strokovnjak Nick Triggle.

8.48 V Parizu obvezne maske ponekod na prostem

V Parizu bo začela veljati obveznost nošenja zaščitnih mask (za stare nad 11 let) ponekod na prostem. Gre za območja, kjer se zbira veliko število ljudi, vključno z nabrežjem reke Sene in več kot sto ulicami, tudi turistično obleganim Montmartrom, je po poročanju BBC, sporočila policija.



Nekatere priljubljene turistične točke, kot so Eifflov stolp, Slavolok zmage in Elizejske poljane, so izvzeti iz ukrepov. 
Maske so v zaprtih javnih prostorih v Franciji že obvezne, v primeru neupoštevanja kršitelji tvegajo globo v višini 135 evrov.

Okrepitev nošenja mask je eno od prizadevanj za zajezitev ponovnega izbruha bolezni koronavirusa v Franciji. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Okrepitev nošenja mask je eno od prizadevanj za zajezitev ponovnega izbruha bolezni koronavirusa v Franciji. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Po strogih ukrepih so v Franciji sprva sicer ublažili porast novih okužb, a od začetka julija število novih primerov znova raste. V petek so poročali o 2288 novih okužbah s koronavirusom, kar je privedlo do ponovne uvedbe strožjih ukrepov za zajezitev bolezni. Strokovnjaki opozarjajo, da bi v primeru neustreznega ukrepanja Francija lahko izgubila nadzor nad širjenjem covida-19.

8.20 Evropska komisarka za zdravje upa na cepivo proti covidu-19 do konca leta

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je v nedeljo izrazila upanje, da bi lahko bilo cepivo proti covidu-19 na voljo že do konca letošnjega leta. Imajo namreč dobre kazalnike glede razvoja. »Čeprav je trenutno težko karkoli napovedati, imamo nekaj dobrih kazalnikov, da bi lahko bilo začetno cepivo na voljo do konca leta ali v začetku prihodnjega,« je dejala v pogovoru za časnik Handelsblatt. Pri tem je opozorila, da cepivo ne bo rešilo vseh težav. Bo pa omogočilo počasno vrnitev v normalnost, če se bo cepila kritična masa državljanov, predvsem tistih v rizičnih skupinah, je dodala. Zaradi posamičnih izbruhov v državah članicah je pozvala vlade, naj hitro izolirajo vir okužbe, testirajo bližnje in sledijo stikom.

7.18 V tokratni tranši za čakanje na delo 15,5 milijona evrov

Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 15,5 milijona evrov. Tokrat bodo izplačana povračila za marec, april, maj in junij, torej prvič tudi po tretjem protikoronskem zakonu. Prva povračila iz naslova skrajšanega delovnika so predvidena za 10. september.



Danes bodo znova izplačali povračila nadomestil za začasno čakanje na delo na domu na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, pa tudi iz naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Tokratna tranša bo znova nekoliko obsežnejša – zadnja je bila 31. julija, denimo, vredna manj kot 60.000 evrov –, skupno izplačilo povračil za nadomestilo za čakanje na delo pa bo z njo doseglo 258,5 milijona evrov. Nakazana povračila so sicer še daleč od številk, ki jih je vlada predvidela za zaščito trga dela. V programu stabilnosti, ki ga je sprejela konec aprila in poslala evropski komisiji, je namreč ukrep povračil nadomestil zaposlenih na čakanju zaradi poslovnih razlogov ali višje sile ocenila na okoli 700 milijonov evrov. STA

7.02 V Melbournu najsmrtonosnejši dan, a z manj okužbami

Avstralci so v Melbournu med drugim valom širjenja koronavirusa doživeli najsmrtonosnejši dan, piše BBC. V ponedeljek so v zvezni državi Viktorija poročali o 19 smrtnih primerih. Sicer so v tej zvezni državi doslej potrdili 21.400 okužb in dve tretjini vseh smrti v Avstraliji. Medtem pa se je število dnevnih okužb, čeprav jih je še vedno na stotine, v zadnjih dneh zmanjšalo, kar vliva upanje, da ukrepi proti širjenju koronavirusa, ki veljajo od 3. avgusta, delujejo. Skupno je v Avstraliji novi bolezni podleglo 314 ljudi, samo v Viktoriji so skupno potrdili 228 smrti.

Delavci morajo imeti dovoljenje za odhod od doma, zaprta so vsa podjetja, ki niso nujna za obratovanje. Nošenje zaščitnih mask je v javnosti obvezno. V Viktoriji so včeraj potrdili 322 novih primerov, pred petimi dnevi pa kar 725. V prejšnjem tednu so imeli več kot sto smrtnih primerov, medtem ko so druge avstralske zvezne države poročale o le malo ali nič primerih okuženih.

Preberite še:

Komentarji: