V ujmi poškodovana Najevska lipa, najdebelejše drevo v državi

Na Najevsko lipo je padlo nekaj sosednjega drevja, a drevo ni v kritičnem stanju.
Fotografija: Lipo, ki velja za naravno vrednoto državnega pomena, si bodo v ponedeljek ogledali predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, nato bo stekla sanacija. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Lipo, ki velja za naravno vrednoto državnega pomena, si bodo v ponedeljek ogledali predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, nato bo stekla sanacija. FOTO: Mateja Kotnik

Ujma, ki je po državi pustošila v začetku tedna in jo je spremljal tudi močan veter, je poškodovala tudi najdebelejše drevo v državi, Najevsko lipo. Lipo, ki velja za naravno vrednoto državnega pomena, si bodo v ponedeljek ogledali predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, nato bo stekla sanacija.

Kot je za STA pojasnila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, je na Najevsko lipo padlo nekaj sosednjega drevja. »Ni v kritičnem stanju, je pa poškodovana,« je poudarila.

Domačin, na katerega zemljišču stoji Najevska lipa, je že poklical na Zavod RS za varstvo narave, drevo si bodo prišli ogledati v ponedeljek, nato naj bi stekla sanacija, je še pojasnila županja.

Najevska lipa raste ob domačiji Osojnik, po domače Najevnik, na Ludranskem vrhu južno od Črne na Koroškem. Je najdebelejše drevo v Sloveniji. Obseg debla je nekoč meril 11,24 metra, a je leta 1980 propadel del starega oboda debla. Leta 1993 je tako obseg debla meril 10,56 metra, v letu 2006 pa 10,70 metra, piše na spletni strani zavoda za varstvo narave.

Danes enotno deblo je domnevno zraslo iz sedmih debel FOTO: Iztok Ilich
Danes enotno deblo je domnevno zraslo iz sedmih debel FOTO: Iztok Ilich


Danes enotno deblo je domnevno zraslo iz sedmih debel, česar pa ne bomo nikoli zagotovo vedeli, saj je drevo danes votlo. V višino sega 24 metrov, njegovo starost pa ocenjujejo na okoli 700 let. Po legendi naj bi lipo zasadili Turki.

Najevska lipa je bila leta 1993 sanirana, takrat so odstranili trhel in vlažen les iz notranjosti drevesa in s tem upočasnili nadaljnje propadanje, vrhove v krošnji pa so učvrščili z varnostnimi vezmi, še piše na spletni strani zavoda.

Pod Najevsko lipo, rečejo ji tudi mater vseh slovenskih lip, od leta 1991 vsako leto poleti poteka zdaj že tradicionalno srečanje slovenskih državnikov in politikov.

Preberite še:

Komentarji: