Kriterijem oranžne regije ustreza le še obalno-kraška regija

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: 14-dnevna incidenca aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev je presegla število 140 že skoraj na celotnem območju Slovenije. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
14-dnevna incidenca aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev je presegla število 140 že skoraj na celotnem območju Slovenije. FOTO: Blažž Samec/Delo

17.57 Oranžna le še obalno-kraška regija

Na območju Slovenije je devet od dvanajstih regij uvrščenih na rdeči epidemiološki seznam s poostrenimi ukrepi, namenjenimi omejevanju širjenja okužb, tri regije pa so uradno še na oranžnem seznamu. Kriterij uvrstitve na rdeči seznam je 14-dnevna incidenca aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev. Ko doseže 140, sledi selitev med območja s poslabšano epidemiološko situacijo.

Uradno so na oranžnem seznamu še obalno-kraška, goriška in primorsko-notranjska regija, a sta slednji dve število 140 že včeraj presegli. Po danes objavljenih podatkih NIJZ je incidenca goriške regije 178, primorsko-notranjske pa 163. Kot edina ostaja oranžna obalno-kraška regija z nizko incidenco 80.

FOTO: NIJZ
FOTO: NIJZ


16.21 Na Malti podvojitev novih primerov koronavirusa, maske obvezne tudi na prostem

Na Malti so v zadnjem dnevu potrdili 204 okužbe z novim koronavirusom, kar je skoraj dvakrat toliko kot v petek, ko so poročali o 112 primerih. Zaradi stalnega naraščanja okužb v zadnjih tednih so oblasti na otoku s približno pol milijona prebivalcev naznanile nove ukrepe – s ponedeljkom bodo med drugim zaščitne maske obvezne tudi na prostem.

15.00 Je bilo zasedanje zunanjih ministrov v ponedeljek prizorišče izjemnega širjenja virusa?

Belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmès in vodja avstrijske diplomacije Alexander Schallenberg sta bila pozitivna na testu okužbe z novim koronavirusom. Je bilo zasedanje zunanjih ministrov v ponedeljek prizorišče izjemnega širjenja virusa? To se sprašuje Delov dopisnik v Bruslju Peter Žerjavič.13.50 Na Hrvaškem znova več kot tisoč okužb, v BiH padel rekord

Iz BiH danes poročajo o 711 primerih okužbe z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Na Hrvaškem so v minulih 24 urah medtem potrdili 1096 okužb, nekoliko manj od rekordnih 1131 dan pred tem, deset obolelih s covidom-19 je umrlo, je danes sporočil tamkajšnji Nacionalni štab civilne zaščite.

Rekordno število okužb doslej so v minulem dnevu potrdili v Zagrebu, saj so jih našteli kar 387. Glede na to da so tam opravili 1385 testov, to pomeni, da je bila pozitivnih več kot četrtina.

V hrvaški prestolnici naj bi virus po poročanju regionalne televizije N1 med drugim vdrl na kirurški oddelek Klinike za tumorje v kliničnem centru Sestre usmiljenke, kjer so okuženi tako kirurgi in medicinske sestre kot tudi oboleli.

475 potrjeno okuženih je medtem na Hrvaškem v zadnjem dnevu ozdravelo, tako da je število aktivnih primerov v državi trenutno 4844. Od tega 530 bolnikov potrebuje bolnišnično nego, 28 jih je na ventilatorjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Od začetka pandemije so na Hrvaškem potrdili skupno 24.761 okužb in 355 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Testirali so 392.052 oseb, od tega 6980 v zadnjem dnevu.

V BiH so medtem danes že drugi dan zapored potrdili rekordno število okužb - v minulih 24 urah 711, od tega 485 v Federaciji BiH in 226 v Republiki srbski, dan pred tem pa 621, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Skupno so v državi doslej potrdili okoli 33.000 okužb, slabih tisoč ljudi je zaradi covida-19 umrlo.

13.05 Na Češkem in Poljskem največ novih primerov koronavirusa doslej

Tako na Češkem kot na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili doslej najvišje število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Iz Češke poročajo o 11.105 primerih, iz Poljske pa o 9622. Znova je številka visoka tudi na Slovaškem, od koder po petkovih rekordnih več kot 2000 okužbah danes poročajo o 1968 novih primerih.

Od srede so na Češkem zaprti vsi gostinski obrati, v javnosti je prepovedano uživanje alkohola, šole so prešle na pouk na daljavo. Tako zunaj kot znotraj se lahko srečuje največ šest ljudi, športni in kulturni dogodki so prepovedani.

Tudi na Poljskem so z 9622 primeri potrdili največ okuženih v enem dnevu doslej. Pred tem so o rekordu poročali v četrtek, ko so našteli skoraj 8100 primerov. V zadnjem dnevu je umrlo še 84 obolelih s covidom-19, navaja zdravstveno ministrstvo. Danes v državi zaradi poslabšanja razmer začenjajo veljati tudi nove omejitve. Obvezno je nošenje mask povsod v javnosti, zaprli so bazene in fitnes centre, na športnih prizoriščih ne bo več smelo biti gledalcev. Na t. i. rdečih območjih je zbiranje omejeno na deset ljudi, univerze in srednje šole prehajajo na pouk na daljavo, medtem ko bodo drugod v državi kombinirali delo v učilnicah in doma.

Zaostrovanje razmer se že odraža na stanju v bolnišnicah. Poljski mediji poročajo o obolelih s covidom-19, ki jih vozijo naokoli, da bi našli prosto posteljo zanje. Primanjkuje medicinskega osebja, prav tako naj bi se zniževali standardi zdravstvene oskrbe obolelih.

13.05 Turistični vodniki želijo do ukrepov pomoči v dialogu z državo

Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije je danes državo znova pozvala k pomoči, ki bo vodnikom pomagala preživeti koronsko krizo. »Ne iščemo miloščine, želimo delati,« je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila koordinatorka odbora iniciative Tina Hrast. Kot največjo težavo je izpostavila neobstoj dialoga z državo.

»Naš poklic je naš način življenja, ki nam je bil s pojavom novega koronavirusa odvzet. Z delom nismo prenehali po lastni krivdi, ampak zaradi elementarne nesreče oz. višje sile. Zato še toliko bolj pogrešamo dialog z resornim ministrstvom,« je poudarila Hrastova.

Vlada je v koronski krizi turizmu sicer priskočila na pomoč, denimo s turističnimi boni, a ti so žal podprli le en segment turizma in še to geografsko omejeno, so kritični turistični vodniki. Prav tako so spomnili na javni poziv poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja, pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO). Na voljo je bilo le 146.000 evrov, ki si jih je razdelilo 13 turističnih agencij in 33 vodnikov. Podobnih razpisov si želijo še več, ključ za deljenje denarja pa naj ne bo hitrost prijave, ampak kakovost, je dejal član odbora iniciative Gregor Zupan.

12.15 V Nemčiji nov rekord v številu okužb

V minulih 24 urah so v Nemčiji potrdili 7830 okužb z novim koronavirusom in tako za skoraj 500 presegli rekord iz dneva pred tem, ko so jih našteli 7334. Tako hitro kot te dni se virus v Nemčiji vse od začetka pandemije še ni širil. Ob vrhuncu prvega vala pandemije konec marca letos so v Nemčiji beležili okoli 6300 novih okužb dnevno, vendar pa so takrat opravili bistveno manj testov, kot jih sedaj, zato je več primerov ostalo neodkritih, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Po uradnih podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) so v državi doslej potrdili skupno najmanj 356.387 primerov okužbe, 9767 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo, od tega 33 v minulem dnevu.

Spričo zaostrovanja razmer nemška zvezna vlada zdaj intenzivno išče sodelavce, ki bi lokalnim oblastem pomagali pri iskanju stikov okuženih in omejevanju žarišč.  Sicer pa so oblasti v Berlinu spričo zaostrovanja pandemije v večjem delu Evrope z današnjim dnem razširile seznam tveganih območij, za katera se potovanja odsvetujejo oziroma za katera ob vrnitvi v Nemčijo velja obvezna 14-dnevna karantena, ki pa jo je mogoče predčasno zaključiti z negativnim testom na novi koronavirus.

Na t. i. rdečem seznamu so tako po novem med drugim celotna ozemlja Nizozemske, celinske Francije, Malte in Slovaške, italijanski deželi Kampanija in Ligurija, ter več poljskih regij, vključno z mestoma Gdansk in Krakov. Poleg tega so na razširjenem seznamu novi kantoni v Švici, deli Švedske in Finske ter dodatne regije v Veliki Britaniji, na Irskem, Hrvaškem, Portugalskem, Madžarskem in tudi v Sloveniji.

11.45 Belgija v boju proti koronavirusu zapira restavracije in uvaja policijsko uro

Belgija je v petek naznanila nove ukrepe v boju proti vse hitrejšemu širjenju novega koronavirusa v državi - s ponedeljkom se za štiri tedne zapirajo bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj bo v veljavi policijska ura.

Belgijski premier Alexander De Croo je ukrepe naznanil po srečanju krizne enote vlade in ob tem posvaril, da primeri novega koronavirusa v državi naraščajo eksponentno. Belgija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji in je naštela že skupno več kot 10.300 smrtnih žrtev covida-19. V četrtek so poročali o dotlej rekordnih 8271 okužbah v enem dnevu.

Na območju Bruslja so že minuli teden zaprli bare in restavracije, petkova odločitev vlade pa ta ukrep razširja na vso državo. Namestnik premierja Georges Gilkinet je odločitev utemeljil z besedami, da gostinski obrati predstavljajo visoko tveganje za prenos okužbe, z zaprtjem pa se želijo izogniti ponovni uvedbi popolne karantene, kakršno so imeli spomladi.

Z uvedbo policijske ure pa želijo oblasti predvsem preprečiti, da bi ljudje na svojih domovih gostili zabave. Od ponedeljka bo po 20. uri tudi prepovedana prodaja alkohola. Gledališča in kinematografi zaenkrat ostajajo odprti, a morajo upoštevati ukrepe socialnega distanciranja.


9.50 Kupcem sezonskih smučarskih vozovnic na Cerknem covid garancija

Smučarski center (SC) Cerkno se pripravlja na novo smučarsko sezono. Teče predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic, pripravljajo žičniške naprave in opravljajo vzdrževalna dela na progah, hkrati pa spremljajo vse najnovejše ukrepe vlade in priporočila NIJZ. Kupcem sezonskih vozovnic nudijo tudi t. i. covid garancijo.

9.50 Avstrijski zunanji minister okužen z novim koronavirusom

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je bil na rutinskem testiranju na novi koronavirus pozitiven, je danes sporočila njegova predstavnica. Po njenih besedah obstaja sum, da se je okužil na ponedeljkovem zasedanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu. Preventivno bodo danes testirali vse člane avstrijske vlade.
Schallenberg sicer ne kaže nobenih simptomov covida-19 in je v domači karanteni. Za prihodnji teden predvidene obiske Velike Britanije, Danske, Grčije in Cipra je odpovedal.

Nemudoma bodo testirali vse njegove tesne stike. Minister se je med drugim v sredo udeležil srečanja vladnih ministrov in zasedanja parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po besedah njegove tiskovne predstavnice obstaja sum, da se je minister okužil prav na zasedanju zunanjih ministrov držav članic EU v ponedeljek v Luksemburgu. Tega se je sicer udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar.

V sosednji Avstriji v zadnjem času beležijo strm porast števila okužb z novim koronavirusom. Sredi tedna so potrdili največ primerov v enem dnevu od začetka epidemije, in sicer 1552.

Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22:30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strežbi le za mizo še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost.  FOTO: Uroš Hočevar
Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22:30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strežbi le za mizo še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost.  FOTO: Uroš Hočevar


7.36 Strožji ukrepi po Evropi 

V več evropskih državah od danes veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim v Avstriji, Franciji, Veliki Britaniji in na Poljskem. Za razliko od pomladi tokrat večina držav ukrepe sprejema za posamezna območja, kjer je okužb največ.

Od danes tako strožji ukrepi veljajo v avstrijski zvezni deželi Salzburg, kjer so prepovedana vsa zasebna praznovanja in srečanja. Prepovedane so tudi vse prireditve, ki nimajo določenega sedežnega reda, vključno s tistimi na prostem. Poleg tega so že sredi tedna odredili karanteno za celotno občino Kuchl.

V Franciji medtem znova uvajajo izredne razmere, ki vladi omogočajo uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev virusa. Za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest bo po novem od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne.

Nove omejitve od danes zaradi poslabšanja razmer veljajo tudi na Poljskem. Obvezno je nošenje mask povsod v javnosti, zaprli so bazene in fitnes centre, na športnih prizoriščih pa ne bo več smelo biti gledalcev.

Na rdečih območjih, ki obsegajo skoraj polovico Poljske, vključno s prestolnico Varšava in večino večjih mest, je zbiranje omejeno na deset ljudi. Tako kot spomladi bodo imeli šolanje na daljavo v srednjih šolah in na univerzah. Restavracije in bari so lahko zasedeni le polovično, vrata pa bodo morali zapreti ob 21. uri. Poroke so prepovedane.

V britanski prestolnici London in več drugih območjih v Angliji so omejitve glede zbiranja še strožje. Od danes je tam v veljavi druga od treh ravni ukrepov, ki med drugim prepoveduje druženje članov različnih gospodinjstev v notranjih prostorih. Na prostem se lahko druži največ šest ljudi, pubi in restavracije pa morajo svoja vrata zapirati ob 22. uri.

7.35 Omejitve v rdečih regijah 

Skladno z zadnjimi odločitvami vlade je v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko od danes začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepovedano je tudi ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, za frizerje in kozmetike pa veljajo strožje omejitve.

Z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev se režim razlikuje glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji.Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22:30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strežbi le za mizo še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. Se je pa vlada odločila, da število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih omeji na eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Enako velja za fitnesih centre in zaprte športne objekte.

Za rdeče regije, teh je bilo v petek že devet od skupno 12, pa veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnes centrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa je lahko po novem le ena stranka v prostoru.

Začasno je prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnostih v gostinskih objektih. Dovoljena je priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Začasna prepoved ne velja tudi za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer je med 6:00 in 22.30 še naprej dovoljeno opravljati dejavnost za goste.

Za trgovine, banke, pošte in urade medtem ostaja ureditev, da je lahko v njih hkrati le ena stranka na 20 kvadratnih metrov.

Preberite še:

Komentarji: