V Sloveniji odkrili 516 novih okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Odprtje letnih vrtov v Novem mestu 8. marca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Odprtje letnih vrtov v Novem mestu 8. marca. FOTO: Voranc Vogel/Delo



19.05 Starši, učenci in učitelji v Italiji protestirajo proti zaprtju šol

Na osrednjih trgih v 35 mestih po Italiji je danes več tisoč staršev, učencev in učiteljev protestiralo proti po njihovem mnenju nepotrebnem zapiranju šol zaradi epidemije covida-19. To so prvi večji protesti proti vladi premierja Maria Draghija, ki je nastopila minuli mesec, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani. Protestniki v Rimu so nosili kape norčkov, s čimer so hoteli opozoriti na vpliv zaprtja šol na izobrazbo. V Milanu pa so sporočila pustili naslonjena na svojih šolskih torbah na teh. Število udeležencev je bilo povsod omejeno v skladu s protikoronskimi pravili.

17.55 V Miami Beachu zaradi množice obiskovalcev uvedli policijsko uro

Oblasti v mestu Miami Beach v ameriški zvezni državi Florida so sredi pandemije covida-19 zaradi nepričakovanega navala zabave željnih obiskovalcev med spomladanskimi počitnicami v soboto zvečer uvedle policijsko uro. Naslednjih 72 ur tako za območje ob znameniti ulici zabave Ocean Drive velja prepoved gibanja.

16.40 Afera z zaščitnimi maskami v Nemčiji usodna še za enega politika CSU

V povezavi s korupcijsko afero nakupa zaščitnih mask v boju proti pandemiji covida-19 v Nemčiji je danes z vseh strankarskih funkcij odstopil poslanec krščanskih socialistov (CSU) na Bavarskem Alfred Sauter. Vodja CSU Markus Söder je zaradi afere, ki je pretresla tako CSU kot tudi sestrsko CDU, obljubil več preglednosti v stranki.

16.30 Ministrstvo: Slovenija se za nakup opcijske ponudbe Pfizerja in Moderne ni odločila zaradi predvidene dobave v drugi polovici leta

Slovenija se za nakup opcijske ponudbe Pfizerja in BioNTecha ter Moderne ni odločila, ker je bila dobava predvidena šele v drugi polovici leta, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Je pa izrazila interes za nabavo količin cepiv, kot ji je glede na delež prebivalstva pripadalo. Do 15. marca pa je prejela 333.000 odmerkov cepiva.

15.25 Nemčija zaradi naraščanja okužb v podaljšanje zaprtja v april

V Nemčiji se obeta podaljšanje veljavnih ukrepov zaprtja javnega življenja čez velikonočne praznike. To izhaja iz predloga sklepov, ki ga bodo v ponedeljek obravnavali na pogovorih med vlado v Berlinu in voditelji zveznih dežel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedemdnevna incidenca okužb v državi je medtem presegla kritično mejo 100.

11.50 Na Hrvaškem 834 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 6884 testih potrdili 834 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 20 covidnih bolnikov, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivnih primerov okužbe je v državi trenutno 6922, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V bolnišnicah se zdravi 982 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 90 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. 

Časnik Jutarnji list navaja, da je Hrvaška do sobote porabila 72,4 odstotka odmerkov cepiv proti covidu-19, ki jih je prejela. Prejela je 411.008 odmerkov cepiv, ki so odobrena v EU, v skladiščih pa ostaja 121.643 odmerkov. Največ je ostalo neporabljenih odmerkov cepiva AstraZenece. To kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), navaja časnik, ki dodaja, da je povprečen odstotek porabe dobavljenih cepiv v članicah EU 80 odstotkov.

11.15 Umrlo je pet covidnih bolnikov

Vlada RS je na twitterju sporočila, da je včeraj umrlo pet oseb s codiom-19. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 473 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa se jih je zdravilo 93. Sedemdnevno povprečje novih okužb znaša 808. 



10.45 Evropski svet bo potekal v virtualni obliki

Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom v državah članicah Evropske unije je predsednik evropskega sveta Charles Michel odločil, da bo vrh povezave v četrtek in petek potekal v obliki video konference in ne v živo v Bruslju, kot je bilo sprva predvideno, je danes tvitnil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts.

Vrha, ki bo znova posvečen tudi usklajevanju prizadevanj v boju proti pandemiji covida-19, naj bi se po napovedih udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je imel pred vrhom v četrtek v Bruslju predvideno srečanje s predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen. Janša je sicer eden od šestih premierjev članic EU, ki so na von der Leynovo in Michela pred okoli tednom dni naslovili poziv k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv proti covidu-19 vsem članicam. V pismu so med drugim predlagali sklic posebnega vrha EU na to temo, a do tega ni prišlo, bo pa to na dnevnem redu tokratnega rednega vrha Unije.

image_alt
Evronavdušenje pri Janezu Janši popušča


9.40 Delež pozitivnih približno 18-odstoten

V soboto so s PCR-testi v Sloveniji potrdili 516 novih okužb, opravili pa so 2849 testov PCR, kažejo podatki sledilnika za covid-19. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 18,1-odstoten. Včeraj so opravili tudi 6843 hitrih testov. 



8.45 Kampanja cepljenja se v Združenem kraljestvu uspešno nadaljuje

V petek so v Veliki Britaniji cepili največ oseb v enem dnevu. S prvim oziroma drugim odmerkov cepiva proti covidu-19 so po navedbah britanskega BBC cepili 711.156 oseb. Med njimi je bil tudi britanski premier Boris Johnson. Prvi odmerek cepiva je tako prejelo 26,85 milijonov odraslih prebivalcev Združenega kraljestva, dobra dva milijona ljudi pa sta bila cepljena z obema odmerkoma. Minister za zdravje Matt Hancock je cepljenje v državi označil za »fenomenalni dosežek«. 

8.20 V Indoneziji nevšečnosti zaradi domnevnih sestavin cepiva AstraZenece

V podjetju Astrazeneca so zanikali, da bi njihovo cepivo proti covidu-19 vsebovalo sestavine, pridobljenih iz prašičje trebušne slinavke. Sporočilo podjetja je odgovor na trditev najvišjega odbora indonezijskih klerikov, da cepivo zaradi svoje sestave krši islamska pravila. Kljub temu je indonezijski odbor odobril uporabo AstraZenecinega cepiva med koronavirusno krizo. V Indoneziji so doslej potrdili skoraj 1,5 milijona primerov okužb. 

Komentarji: