Vrata večine gledališč in kinov bodo kljub vladnemu odloku ostala zaprta

Odlok je prišel preveč iznenada, pogoji so neživljenjski, poleg tega ni jasno, kaj bo po 2. maju.
Fotografija: Številni kinematografi in gledališča dvoran še ne bodo odprli. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Številni kinematografi in gledališča dvoran še ne bodo odprli. FOTO: Vogel Voranc/Delo

V četrtek sprejeti odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev omogoča tudi odprtje kinodvoran in gledališč. Vendar bodo gledališča in kini za zdaj večinoma ostali zaprti. Odlok je, kot menijo v omenjenih ustanovah, prišel preveč iznenada, pogoji so neživljenjski, poleg tega ni jasno, kaj bo po 2. maju, ko mu preneha veljavnost.

Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana in predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroš Korenčan je za STA povedal, da glede na to, da aktualni odlok velja le do 2. maja, ne pričakuje sprememb pri aktivnostih gledališč. Kolikor je pridobil informacij pri svojih kolegih, bodo gledališča ostala zaprta, ponekod so se med prvomajskimi počitnicami odločili za kolektivni dopust.

V odloku piše, da se število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja javna kulturna prireditev, omeji na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov zaprte javne površine oziroma več uporabnikov, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset. Kot je povedal Korenčan, pri tem v gledališčih ugotavljajo, da je to zelo neživljenjska zahteva in da nikjer ne pridejo do nekih normalnih številk.

image_alt
Ponovno dovoljeni obiski koncertov, gledališč in kinematografov


V gledališčih so sicer po Korenčanovih besedah neučakani in se pripravljajo na odprtje, a to ne gre z danes na jutri, poleg tega od ministrstva niso prejeli podrobnejših navodil, kako naj bi to potekalo, predvsem pa računajo na nekoliko bolj življenjske pogoje. Obisk gledališč je po njihovem mnenju varna dejavnost, saj v jesenskem času, ko so bila odprta, niso imeli nobene okužbe.

Ker je novica še sveža, se, kot je za STA povedal predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič, tudi v kinih Art kino mreže še odločajo, kako in kaj. Ponovno odpreti kino namreč ni tako preprosto, kot se zdi, odločitev pa je prišla iznenada. Opomnil je, da se iz časov prvega ponovnega odpiranja nismo prav veliko naučili ter da ima večina držav sezname odpiranj, tako da imajo tudi institucije priložnost, da se pripravijo, v Sloveniji pa so »vrženi v vodo« ter postavljeni tudi v zelo nehvaležen položaj, saj obiskovalci seveda pričakujejo, da bodo kini odprti.

Pri tem dodaja, da glede na aktualno omejitev števila obiskovalcev odprtje pod takšnimi pogoji ni rentabilno in da bodo, tudi če bi prišlo deset gledalcev, še vedno globoko v minusu. Zato je treba razmisliti tudi, koliko je odpiranje v tem trenutku smiselno. Poleg tega so v številnih kinih ljudje na čakanju.

image_alt
Združenje organizatorjev koncertov z enotnimi predlogi


Negotova pa je tudi dostopnost do filmov. S filmskimi distributerji se namreč vedno dogovarjajo za daljša obdobja vnaprej. S filmskimi naslovi, s katerimi so zaprli kinematografe oktobra lani, zdaj skorajda ne morejo nadaljevati, saj so že stari in nimajo več pravega potenciala, meni Matičič. Pri tem dodaja, da ima Art kino mreža Slovenije svojo spletno platformo, kjer prikazuje filme, tako da ponudba, sicer alternativna, obstaja.

Vsak kino bo tako po Matičičevih besedah zase ocenil, ali bo pod takšnimi pogoji odprl vrata za obiskovalce ali ne. Večina jih bo, kolikor se je pogovarjal s kolegi, za zdaj ostalo zaprtih, tudi zato, ker ni jasno, kaj se bo zgodilo po 2. maju. Sicer pa, kot je poudaril, pogrešajo natančnejša navodila glede odpiranja in komunikacijo z odločevalci.

Ponovno bo, kot je razvidno iz njihove spletne strani, v ponedeljek vrata za obiskovalce odprl ljubljanski Kinodvor. Ob upoštevanju predpisanih omejitev bo v kinu na posamezni projekciji lahko sedelo do deset gledalcev. Obiskovalce prosijo, da upoštevajo vse zaščitne in higienske ukrepe.

Na spletni strani Koloseja pa piše, da ga kljub odloku, ki dovoljuje odprtje kinodvoran, »zaradi nerealnih pogojev, ki jih predpisuje vlada oziroma ministrstvo za kulturo«, ne bodo odprli.

V Cankarjevem domu (CD) bodo, kot je za STA zapisala generalna direktorica CD Uršula Cetinski, gledališke predstave, koncerte in druge prireditve javne službe začeli izvajati v živo, ko bo epidemiološka slika in z njo povezani ukrepi omogočala, da bo v dvorani prireditev lahko spremljalo najmanj 50 ljudi. Do takrat bodo s programom nadaljevali po spletu.

»V nekaterih evropskih državah je že tako, da manjše skupine obiskovalcev prireditve spremljajo v živo, hkrati pa so te prireditve sočasno posredovane tudi po spletu. Predvidevamo, da bomo takšnega vmesnega obdobja v prihodnje, ko bodo razmere to omogočale, deležni tudi v Sloveniji,« je dodala.

Preberite še:

Komentarji: