Prebilič: Golobova izbira Vesela je preuranjena

V Vesni so optimistični, saj njihovemu nosilcu liste Vladimirju Prebiliču nekatere meritve kažejo podporo, ki zadošča za izvolitev.
Fotografija: Nosilec liste Vesne je Vladimir Prebilič, sledita pa mu sopredsedujoča stranki Urša Zgojznik in vodja programskega sveta stranke Klemen Belhar. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Nosilec liste Vesne je Vladimir Prebilič, sledita pa mu sopredsedujoča stranki Urša Zgojznik in vodja programskega sveta stranke Klemen Belhar. FOTO: Črt Piksi/Delo

Po tem ko so že pred dvema mescema v stranki Vesna razkrili, da bo njen nosilec kočevski župan in kandidat na zadnjih volitvah za predsednika republike Vladimir Prebilič, so danes predstavili še celotno listo za evropske volitve. V stranki pravijo, da je cilj osvojitev poslanskega mandata, pri tem pa navajajo, da nekatera merjenja kažejo, da Prebilič v javnosti dosega podporo, ki znaša do 15-odstotkov.

Organi stranke so potrdili, da bo na drugem mestu sopredsedujoča stranki Urša Zgojznik, ki je v javnosti znana kot okoljska aktivistka in organizatorka velike čistilne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Drugi sopredsedujoči stranki, ekološki aktivist in ekološki kmet Uroš Macerl, je na petem mestu na listi. V javnosti je znan kot predsednik Eko kroga, ki je bíl bitko proti cementarni Lafarge.

Na tretjem mestu je Klemen Belhar, podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, sicer pa vodja programskega sveta Vesne. Marike Grubar, do pred kratkim predsednica Študentske organizacije Slovenije, je na listi četrta. Prepoznaven obraz je na osmem mestu Manca Košir, upokojena univerzitetna profesorica, publicistka in javna intelektualka.

Na listi Vesne so še predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije Andreja Marolt, soustanovitelj Afriškega foruma in pobudnik Afriških dni v Sloveniji Ibrahim Nouhoum ter farmacevt Saša Fras.

Ključno programsko izhodišče Vesne v volilni kampanji je pravičen zeleni prehod, kar med drugim tudi pomeni, da mora biti vsakomur omogočeno izkoriščanje sončne energije na lastni nepremičnini. FOTO: Črt Piksi/Delo
Ključno programsko izhodišče Vesne v volilni kampanji je pravičen zeleni prehod, kar med drugim tudi pomeni, da mora biti vsakomur omogočeno izkoriščanje sončne energije na lastni nepremičnini. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ključno programsko izhodišče v volilni kampanji je pravičen zeleni prehod, kar med drugim tudi pomeni, da mora biti vsakomur omogočeno izkoriščanje sončne energije na lastni nepremičnini. V Vesni bodo zagovarjali še socialno perspektivo, s poudarkom na davčni in stanovanjski politiki, dostop mladih do stanovanj in obdavčitev dragih naložb v nepremičnine. Na drugi strani pa nasprotujejo visokemu obdavčenju delavcev in podjetnikov ter zagovarjajo obdavčitev velikih dobičkov in pravično plačevanje davkov. Zagotavljajo, da bodo branik demokratičnih vrednot ter spoštovanja različnosti.

Danes je začela stranka Vesna z zbiranjem tisoč podpisov podpore, ki so potrebni za vložitev liste za evropske volitve. Ob začetku uradne kampanje je načrtovan večji dogodek z vodilnim kandidatom Zelenih Basom Eickhoutom.

Prebilič se je tudi odzval na izbiro predsednika Svobode Roberta Goloba, ki za evropskega komisarja iz Slovenije predlaga Tomaža Vesela. Izbira kandidata največje stranke dva meseca pred evropskimi volitvami se mu zdi preuranjena: »Ne vidim razloga, zakaj bi morali hiteti.« Kandidat za evropskega komisarja bi se po njegovem mnenju moral preveriti na evropskih volitvah, saj bi v primeru izvolitve dobil večjo legitimnost. 

Če bo Prebilič izvoljen za evropskega poslanca, bodo v občini Kočevje organizirali nadomestne volitve, mandat predsednika Skupnosti občin Slovenije pa se mu zaradi sistema rotacije izteče v juliju.

Preberite še:

Komentarji: