Po dolgem času število hospitaliziranih s covidom padlo pod tisoč

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je padlo pod tisoč. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je padlo pod tisoč. FOTO: Voranc Vogel/Delo22.00SKGZ zaskrbljeni zaradi dnevnega testiranja

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ), eni od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, so danes izrazili zaskrbljenost nad odlokom slovenske vlade, v skladu s katerim bodo morali negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Slovenijo predložiti tudi čezmejni delavci in študenti. Od slovenskih oblasti pričakujejo hiter odziv. Slovenska vlada je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo morali od petka za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne bo starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav EU ali schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje. To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oz. EU. Negativen izvid bo po novem potrebovalo še več drugih skupin ljudi. Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi tega odloka. Ta je po navedbah SKGZ prizadel predvsem obmejno prebivalstvo, ki dnevno prehaja mejo tako zaradi gospodarskih dejavnosti kot tudi zaradi študijskih obveznosti. Spomnili so, da je trenutno ravno izpitno obdobje.

18.30 Gospodarstvo v ZDA rahlo okreva

Ameriške tovarne so decembra vknjižile 1,1 odstotka več naročil kot novembra. Novembrske podatke so medtem na ministrstvu za trgovino ZDA popravili navzgor na 1,3-odstotno rast. Naročila so se decembra zvišala osmi mesec zapored. Naročila trajnih dobrin so decembra narasla za 0,5 odstotka na 246,4 milijarde dolarjev, naročila netrajnih dobrin pa za 1,7 odstotka na 247,1 milijarde dolarjev. Naročila osnovnih investicijskih dobrin, brez obrambe in civilnega letalstva, so se okrepila za 0,7 odstotka. Ta naročila veljajo za dobro napoved prihodnjih vlaganj v gospodarstvu. Naročila strojev so narasla za 2,7 odstotka, naročila računalnikov so padla za 3,2 odstotka, vendar pa so v celotnem letu 2020 v primerjavi z letom 2019 narasla za 6,7 odstotka. Na letni ravni so sicer prejeta naročila decembra upadla za 6,6 odstotka.

16.30 Iran prejel cepivo Sputnik V

Iran je danes prejel prve odmerke ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. V državo je prispelo 500.000 odmerkov. V prihodnjih tednih naj bi sledili novi odmerki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Iranu s približno 83 milijoni prebivalcev naj bi se množično cepljenje proti covidu-19 po navedbah dpa začelo konec februarja ali v začetku marca. Ruska tiskovna agencija Tass ob tem poroča, da naj bi se cepljenje v Iranu začelo 18. februarja. Prednostno nameravajo v Iranu cepiti zdravnike, medicinske sestre ter starejše ljudi.

Iranska zdravniška zbornica je še v začetku tedna imela pomisleke glede učinkovitosti ruskega cepiva Sputnika V. Te je razblinila mednarodna raziskava, ki je potrdila, da je rusko cepivo 91,6-odstotno učinkovito. So pa iranski znanstveniki zahtevali, da politična in ideološka merila ne bi smela igrati nobene vloge pri izbiri cepiv iz tujine. Iranski parlament se je minuli mesec zaradi političnih razlogov zavzel za prepoved cepiv proti covidu-19 iz zahodnih držav, zlasti iz ZDA.

15.15 V Srbiji cepili že pol milijona ljudi

Srbija je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepila že več kot pol milijona prebivalcev. Cepljenje z drugim odmerkom, ki je potreben za celovito zaščito pred boleznijo, bodo v državi začeli prihodnji teden, poroča srbska nacionalna televizija RTS. V Srbiji, ki šteje skoraj sedem milijonov prebivalcev, cepijo v prvi vrsti s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. Pričakujejo tudi večje pošiljke ruskega cepiva Sputnik V. V EU za uporabo še nobeno od njiju ni prejelo ustrezne odobritve. V državi sicer poteka tudi cepljenje s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech, ki pa ga ni na razpolago v večjih količinah. Do danes zjutraj je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 513.652 ljudi, je danes poročala nacionalna televizija RTS, ki dodaja, da je Srbija med evropskimi državami po številu cepljenih glede na število prebivalcev na drugem mestu, za Veliko Britanijo.

14.30 Požar v ukrajinski bolnišnici, kjer zdravijo bolnike s covidom-19 

Požar na jugovzhodu Ukrajine je v bolnišnici, kjer zdravijo covidne bolnike, zahteval štiri smrtne žrtve. Zagorelo je v sredo tik pred polnočjo v bolnišnici v Zaporožju v enoti za intenzivno nego, je danes sporočila tamkajšnja policija. Med smrtnimi žrtvami so trije covidni bolniki, ki so bili priključeni na ventilator, ter zdravstveni delavec. Dva druga bolnika sta dobila opekline ter sta se zastrupila zaradi vdihovanja dima, osem ljudi jo je odneslo brez poškodb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evakuacija bolnikov iz goreče bolnišnice. FOTO:Via Reuters
Evakuacija bolnikov iz goreče bolnišnice. FOTO:Via Reuters


13.06 Plenković poziva državljane k potrpežljivosti do sprostitve epidemioloških ukrepov

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes pozval državljane, naj bodo v pandemiji covida pred sprostitvijo epidemioloških ukrepov potrpežljivi. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih testih potrdili 516 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Največ novih primerov so registrirali na območju Zagreba, kjer so potrdili 191 novih okužb, v primorsko-goranski županiji je bilo 51 okužb, iz istrske županije pa poročajo o osmih novih primerih.

image_alt
Zanke razkrajanja


Plenković je na današnji seji hrvaške vlade dejal, da bodo obravnavali možnosti za dodatno rahljanje ukrepov za zajezitev širitve okužb z novim koronavrusom s 15. februarjem, če se bo epidemiološka slika v državi še naprej izboljševala. Obenem je državljane pozval, naj bodo do konca zime potrpežljivi, ter apeliral k previdnosti in razumu. Povedal je, da so epidemiološki ukrepi na Hrvaškem milejši, kot so v večini držav članic EU. »Želimo si, da bi šli čez tako rekoč še nekaj tednov zime, da bi spomladi ob cepljenju, odgovornosti državljanov in epidemioloških ukrepih omogočili normalizacijo življenja in gospodarstva ter turistično sezono. To je naš strateški cilj, ki ga bomo tudi uresničili,« je izjavil Plenković.

Dodal je, da v vladi niso srečni zaradi obstoječih epidemioloških ukrepov, ter izrazil razumevanje do nezadovoljstva državljanov. V sredo so v središču Zagreba svoje nezadovoljstvo zaradi nezadostnih vladnih gospodarskih ukrepov za pomoč podjetnikom izrazili člani združenja Glas podjetnikov, med katerimi je bilo največ gostincev.

12.49 Švedska do poletja z digitalnimi potrdili o cepljenju

Švedska namerava do poletja uvesti digitalna cepilna potrdila, ki bodo med drugim dokazovala tudi cepljenje proti covidu-19. Kot je danes sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim službam, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Švedska vlada si je postavila cilj, da vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil vzpostavi do 1. junija. »Z digitalnim potrdilom o cepljenju bo mogoče hitro in preprosto dokazati že opravljena cepljenja,« je danes dejal švedski minister za digitalizacijo Anders Ygeman. Ob tem so danes v Stockholmu opozorili, da bi lahko tovrstna potrdila v prihodnosti zahtevale številne države ob vstopu v državo ter organizatorji kulturnih in športnih prireditev.

image_alt
Slovenska konzularna služba še vedno odsvetuje potovanja


Švedske zdravstvene oblasti bodo pri pripravi digitalnega potrdila o cepljenju sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo. Na ravni Evropske unije pa si bo Švedska prizadela za koordiniran pristop. Danska, južna soseda Švedske, je v sredo napovedala uvedbo digitalnega potnega lista o cepljenju, ki naj bi olajšal predvsem službena potovanja. Vlada v Københavnu si ga je zamislila kot dodaten potni list, ki naj bi ga imel posameznik shranjenega na pametnem telefonu.

12.08  Raziskava: Psi v 94 odstotkih primerov odkrili novi koronavirus

Psi, ki so jih na fakulteti za veterino v nemškem Hannovru izurili za odkrivanje novega koronavirusa, so se pri tem izkazali za uspešne v kar 94 odstotkih primerov. Posebej izurjeni psi, ki virus zavohajo, sicer tovrstno delo že opravljajo na nekaterih letališčih in drugih prizoriščih na različnih koncih sveta.

12.04 Oxfordska univerza v raziskavo različnih odmerkov cepiv proti covidu-19

Oxfordska univerza je napovedala, da bo začela medicinsko raziskavo o učinkovitosti kombinacije dveh različnih odmerkov cepiva proti covidu-19 pri enem cepljenju. Gre za prvo tovrstno raziskavo. Trajala bo 13 mesecev. Dosedanji režim pri cepljenju je, da se za prvi in drugi odmerek cepiva pri posamezniku uporabi isto cepivo. Namen raziskave je zagotoviti večjo prilagodljivost pri cepljenju proti covidu-19 ter tako tudi uspešno premagati morebitne motnje v preskrbi.

image_alt
Se je goriški regiji zaradi vestnega testiranja zgodila krivica?


11.58 Porabili že polovico letošnjih sredstev za spopad z epidemijo

Januarja se je iz državnega proračuna za ukrepe v zvezi z epidemijo covida-19 namenilo 472 milijonov evrov. To je več kot polovica s proračunom predvidenih odhodkov za te namene za celotno leto 2021, ugotavlja fiskalni svet. Vlado poziva, naj bodo ukrepi preprosti in usmerjeni v omilitev dejanskih posledic epidemije.

11.17 Po dolgem času število hospitaliziranih padlo pod tisoč primerov

Po dolgem času je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 padlo pod tisoč, in sicer na 989, je na vladni tiskovni konferenci sporočila vladna govornica za covid-19 Maja Bratuša. V sredo je umrlo 16 bolnikov. Intenzivno zdravljenje je potrebovalo 165 bolnikov, 67 oseb so v bolnišnico sprejeli, 74 pa odpustili.Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo v Sloveniji opravili 5160 testov in 9385 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 1267 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 1009 novih okužb (delež pozitivnih je bil 19,6 odstotka), s hitrimi testi pa so odkrili 258 novookuženih (delež pozitivnih 2,7-odstoten). 

image_alt
Epidemiologi za odprtje šol povsod do 5. razreda


Po včeraj objavljenih podatkih NIJZ je sedemdnevno povprečno število okužb znašalo 1179, število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, pa je včeraj znašalo 1.012. Ta dva kriterija je vlada upoštevala pri sprejemanju odločitev.

11.16 Avstralija namerava vse prebivalce proti covidu-19 cepiti do oktobra

Avstralija namerava glede na navedbe zdravstvenih služb celotno prebivalstvo države proti covidu-19 cepiti do oktobra. Zagotovili so si približno 150 milijonov odmerkov cepiva, je danes sporočila vlada. Skupna količina cepiva vključuje 20 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in Biontech, nekaj manj kot 54 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, 51 milijonov odmerkov cepiva Novavaxa in 25,5 milijona odmerkov v okviru mednarodne pobude Covax, je danes sporočil zdravstveni minister Greg Hunt.

Cepljenje bodo konec meseca začeli s cepivom Pfizerja in Biontecha, ki ga je pristojni regulator kot prvega in edinega doslej konec januarja potrdil za uporabo na avstralskih tleh. Marca naj bi začeli cepiti še s cepivom AstraZenece. Hunt je še dodal, da sta tako Pfizer kot AstraZeneca potrdila, da v tem trenutku dobava cepiv ostaja takšna, kot je bilo predvideno. Zagotovil je še, da bodo cepivo prejeli vsi, ki živijo v Avstraliji.

image_alt
Nastop v medijih odslej le z dovoljenjem Ukoma?


Avstralija, ki šteje okrog 25 milijonov prebivalcev, je od začetka pandemije potrdila približno 28.500 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je glede na število prebivalcev bistveno manj kot v večini razvitih držav. V celotni državi je doslej umrlo 909 covidnih bolnikov, pri čemer januarja niso imeli nobene smrti. Država je v boju proti virusu sprejela zelo strog režim zapiranja, ki ga spremljata okrepljeno testiranje in strogo sledenje stikom okuženih.

11.10 Danska in Norveška starejših ne bosta cepili s cepivom AstraZenece

Danska in Norveška sta se danes odločili, da s cepivom proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca ne bosta cepili starejših od 65 let. Kot je pojasnila direktorica Norveškega inštituta za javno zdravje Camilla Stoltenberg, za tovrstno odločitev ni krivo to, da cepivo ne bi bilo učinkovito. Razlog je v zelo omejeni dokumentaciji za to starostno skupino. Na novinarski konferenci je Stoltenbergova po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejala, da je pri kliničnih testiranjih cepiva AstraZenece sodelovalo malo ljudi, ki so bili starejši od 65 let. Danske pristojne službe so danes prav tako izdale podobno ustrezno priporočilo glede cepljenja starejših s cepivom AstraZenece proti covidu-19.

FOTO: Lee Smith/Reuters
FOTO: Lee Smith/Reuters


Podobno odločitev so doslej sprejele tudi že Švedska, Finska in Nemčija in pri tem navedle nezadostne podatke britansko-švedskega podjetja AstraZeneca glede učinkovitosti cepljenja za to starostno skupino. Na Danskem in Norveškem cepijo tudi z ameriško-nemškim cepivom Pfizer/Biontech in cepivom ameriškega podjetja Moderna. Ti dve cepivi uporabljajo tudi za starejše od 65 let z resnimi zdravstvenimi težavami. Evropska agencija za zdravila (EMA) je prejšnji teden odobrila cepivo AstraZenece za cepljenje proti covidu-19 v državah EU in pri tem navedla, da zagotavlja dober imunski odziv.

Švicarski regulator Swissmedic pa je v sredo sporočil, da podatki, ki jih je za odobritev cepiva proti covidu-19 v Švici predložilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, ne zadoščajo za odobritev. Od podjetja je zahtevalo nove študije. V nasprotju z Biontechovim in Pfizerjevim cepivom ter cepivom ameriške Moderne cepivo AstrtaZenece ni cepivo mRNA in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a ima manjšo učinkovitost od cepiv mRNA. Aktivna sestavina cepiva AstraZenece je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

9.38 eBay v zadnjem četrtletju presegel pričakovanja glede dobička in prihodkov

Upravljavec spletne trgovina eBay je ob rasti prihodkov v zadnjem četrtletju lani ustvaril 781 milijonov dolarjev dobička, kar je skoraj dve tretjini več kot v istem obdobju 2019. To je posledica pandemije covida-19, ki je zaradi omejitev javnega življenja povečala prodajo po spletu. eBay pričakuje dobre rezultate tudi v prvem četrtletju letos.

9.34 Na Slovaškem postopno odpiranje šol in vrtcev

Slovaška bo prihodnji teden ob strogih protikoronskih ukrepih postopoma odprla šole in vrtce, je v sredo napovedala slovaška vlada. Vsi vrtci in šole na Slovaškem so zaradi epidemije covida-19 zaprti od sredine decembra, nekatere šole že od sredine oktobra. V šolske klopi na Slovaškem se bodo kot prvi vrnili učenci prvih štirih razredov osnovnih šol ter dijaki zadnjih razredov nekaterih srednjih šol. Mlajši učenci bodo morali pred vstopom v učilnico predložiti negativni test na okužbo z novim koronavirusom svojih staršev v zadnjem tednu. Starejši šolarji bodo morali predložiti lastni negativni test. Večina slovaških učencev, ki so starejši od deset let, večina med njimi ni bila v šoli od sredine oktobra, se bo še naprej šolala na daljavo.

image_alt
Več kot 1300 zaposlenih v zdravstvu se ne more cepiti


9.26 V GZS le delno zadovoljni z osmim protikoronskim zakonom

Osmi protikoronski zakon po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) prinaša nujne ukrepe, a je gospodarstvo s sprejetim besedilom zakona le delno zadovoljno, saj je pričakovalo več. V zbornici pričakujejo, da bodo izpuščena področja naslovljena v napovedanem devetem protikoronskem paketu.

8.21 Na Češkem število okuženih z novim koronavirusom preseglo milijon

Na Češkem je število doslej potrjenih okužb z novim koronavirusom v sredo preseglo milijon, do danes je v pandemiji umrlo skupno že več kot 16.800 bolnikov s covidom. Zdravstvene službe na Češkem, ki šteje približno 10,7 milijona prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdile 9567 novih primerov okužbe. Na Češkem, ki je od jeseni med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji covida-19, že od oktobra veljajo izredne razmere. Zaprti so šole, gostinski obrati in nenujne trgovine. Tujci lahko od tega konca tedna po novem v državo vstopajo le v izjemnih primerih. Epidemiološke razmere so še posebej težke na zahodu države, na območju okrog mesta Karlovy Vary, kjer so oddelki intenzivne nege polni. Notranji minister Jan Hamáček je napovedal, da bodo pri premeščanju bolnikov v druge dele države pomagali tudi policijski helikopterji. Kakršnokoli sproščanje ukrepov pa po njegovih besedah ni mogoče, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Bolniki z rakom šele zdaj prihajajo na kliniko


6.45 Manj izjem za vstop v državo brez karantene ali negativnega testa

Vlada je spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo tako, da je določenih manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom v državo. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Po odloku, ki bo veljal do 12. februarja, še vedno velja, da se vse osebe, ki ne sodijo med nobeno od izjem, ob vstopu napoti v desetdnevno karanteno na domu, razen če predložijo negativni izvid PCR- ali hitrega antigenskega testa na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. PCR-test mora biti opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja ali pri ustreznih izvajalcih v tretjih državah, pri čemer pa test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Podobno velja za hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa. Te osebe lahko karanteno na domu kadarkoli prekinejo z negativnim testom.

image_alt
Od hitrih testov ne moremo pričakovati čudežev


Po novem bodo morali za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne bo smel biti starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje, ter osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oziroma EU. Enako bo veljalo za državljane EU, ki prihajajo iz druge članice EU, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje. Negativni test bodo potrebovale tudi osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Tako ostaja na seznamu še deset izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa. Vstop se tako med drugim dovoli osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to izkazuje z ustreznim spričevalom, tistim, ki izvajajo prevoz blaga ali oseb v Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu, če zapusti Slovenijo v osmih urah po vstopu oziroma če se vrača v Slovenijo v osmih urah po izstopu.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


6.34 Vlada bo nadaljevala obravnavo omejitvenih protikoronskih ukrepov za prihodnji teden

Vlada na sredini večerni seji ni dokončala razprave o tem, kateri ukrepi, namenjeni obvladovanju epidemije covida-19, bodo veljali prihodnji teden. Tako bo predvidoma po današnji seji jasno, v katerih regijah bodo šole pouk za učence prvega triletja izvajale na šoli in ali bi se morda lahko sprostile še katere dejavnosti ali storitve. Odločitev bo predvidoma popoldne predstavil premier Janez Janša.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi se sicer rdečim regijam lahko znova pridružili obalno-kraška in zasavska, prvič tudi goriška regija. Torej bi v črni fazi ostali še dve regiji, posavska in jugovzhodna Slovenija, pa še zadnja je po sedemdnevnem povprečnem številu okuženih tik pred mejo, ki jo je v načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov za prehod v rdečo fazo določila vlada.

image_alt
Z usihanjem pomoči se vojska brezposelnih povečuje


Janša je sicer prejšnji teden pojasnil, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov vlada ne upošteva le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend oziroma v katero smer gre epidemiološki položaj. V regijah, ki so rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Preberite še:

Komentarji: