Cena litra 95-oktanskega bencina od jutri največ 1,503 evra

Po vladni uredbi bodo goriva od jutri nekaj cenejša. Cena dizelskega goriva bo največ 1,541 evra.
Fotografija: Vlada je sprejela uredbo, s katero je določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vlada je sprejela uredbo, s katero je določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vlada je s posegom na trg goriv omejila ceno 95-oktanskega bencina pri 1,503 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,541 evra za liter, je na popoldanski izjavi za javnost objavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Nove cene bodo veljale od objave v Uradnem listu, po besedah ministra od jutri.

Nove cene so nižje, kot znaša cena teh pogonskih goriv na črpalkah danes. Uredba bo veljala 30 dni. »Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv,« je dodal minister in zatrdil, da je goriva v Sloveniji dovolj.

image_alt
Razmislek o ponovni regulaciji cen

Da bo vlada danes sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah, je na seji državnega zbora napovedal že predsednik vlade Janez Janša.

Janša je uvodoma v odgovor na vprašanje nepovezane poslanke Janje Sluga glede pomoči ob rastočih cenah energije povedal, da je panika nepotrebna, saj da je naftnih derivatov na svetu dovolj. Zaradi napada Rusije na Ukrajino in posledičnih sankcij obstajajo sicer določene motnje, a predstavlja ruska nafta na svetovnem trgu le 12 odstotkov. Kot je še dejal Janša, je Evropska unija sicer nekoliko bolj izpostavljena, ko gre za naftne derivate, vendar je ta izpostavljenost še vedno nekje okoli četrtine in se zmanjšuje, saj so vse države osredotočene na to, da zagotovijo dodatne vire.

Težava v Sloveniji po Janševih besedah je ta, da so dobavitelji kljub opozorilom, tako premier, podpisovali pogodbe za rusko nafto in nadomestilo je zdaj težko oziroma nemogoče dobiti po enaki ceni.

Preberite še:

Komentarji: