Vlada imenovala v.d. direktorja vladnega urada za demografijo

Danilo Lončarič je magister znanosti državnih in evropskih študij, trenutno pa je zaposlen na Centru za socialno delo v Mariboru.
Fotografija: Urad se bo ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Urad se bo ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike. FOTO: Jure Eržen

Vlada je na dopisni seji za vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za demografijo imenovala Danila Lončariča. Ta bo novoustanovljeni urad, ki naj bi v skladu z zadnjim sklepom vlade začel delovati danes, vodil do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev.

Danilo Lončarič je magister znanosti državnih in evropskih študij, trenutno pa je zaposlen na Centru za socialno delo v Mariboru, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

image_alt
Med iskanjem Hojsove svinje odločanje o milijardah

Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa že večkrat prestavila. Julija je tako določila začetek uporabe odloka za 15. september, a tedaj ta datum premaknila na 15. oktober.

Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice, pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi.

image_alt
Korak nazaj za ohladitev ozračja

Med nalogami urada naj bi bile spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako naj bi se urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Komentarji: