Vlada ne podpira predloga za zaprtje trgovin ob nedeljah

Zaradi posledic epidemije na gospodarstvo predlog trenutno ni primeren za obravnavo v DZ, poleg tega bi moral biti obravnavan na ESS, meni vlada.
Fotografija: Vlada meni, da zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, predlog zakona, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljahtudi po koncu omejitvenih ukrepov, trenutno ni primeren za obravnavo v DZ. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vlada meni, da zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, predlog zakona, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljahtudi po koncu omejitvenih ukrepov, trenutno ni primeren za obravnavo v DZ. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica in predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh tudi po koncu omejitvenih ukrepov. Zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog trenutno ni primeren za obravnavo v DZ, poleg tega bi moral biti obravnavan na ESS, meni.

»Vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. Zato vlada predloga ne podpira,« so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ob tem gre po prepričanju vlade za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati. FOTO: Leon Vidic/Delo
Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati. FOTO: Leon Vidic/Delo


Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na twitterju izrazil podporo predlogu.

Podporo je izrekel tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, besede svojega ministra pa so takrat podprli v stranki NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci.

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ. V koalicijski SMC pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti.

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: