Vlada omejila marže pri prodaji kurilnega olja

Vlada se je odločila za enak način oblikovanja cen kurilnega olja kot v obdobju pred liberalizacijo cen aprila 2016.
Fotografija: Vlada z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Vlada z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Vlada je na dopisni seji izdala novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, je zvečer sporočil vladni urad za komuniciranje (Ukom). Z njo je predlagala enak način oblikovanja cen kurilnega olja kakor v obdobju pred liberalizacijo cen aprila 2016.

image_alt
Vlada razpravljala o ukrepih, sprejela jih ni

Kot smo poročali, je možnost, da bi država regulirala cene marž pri kurilnem olju, napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki si sicer ne želi posegov na trg energentov.

Ukom navaja, da je maloprodajna cena kurilnega olja v drugi polovici leta 2021 presegla mejo enega evra in je v oktobru 2021 znašala že 1,10 evra na liter, davki in dajatve pa se pri tem niso spremenili.

Vlada je tako sprejela odločitev za omejitev marž pri prodaji kurilnega olja. Z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.

Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev bodo upoštevali obračunsko obdobje od 25. oktobra do 5. novembra letos, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Preberite še:

Komentarji: