Vlada se je seznanila z besedilom tožbe proti Hrvaški

Hrvaški premier Andrej Plenković bo tudi novi slovenski vladi predlagal dvostransko rešitev vprašanja meje.
Fotografija: FOTO: Boris Kovacev/Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Boris Kovacev/Cropix

Ljubljana, Zagreb – Vlada se je na seji seznanila z besedilom predlagane tožbe proti Hrvaški pred sodiščem EU v Luxembourgu zaradi hrvaških kršitev prava EU z zavračanjem izvajanja arbitražne razsodbe. Hkrati je sprejela sklep, da z elementi tožbe seznani parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Vsebina tožbe ostaja zaupne narave, zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je pojasnil, da je treba pred formalno vložitvijo opraviti še nekaj tehničnih zadev.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je po sredinem srečanju s predstavniki parlamentarnih strank napovedal, da namerava Slovenija tožbo proti Hrvaški vložiti po obravnavi pred novim odborom DZ za zunanjo politiko. Ta se bo lahko sestal šele po ustanovi seji DZ, ki je sklicana za 22. junija. Vlada bo po njegovih besedah kljub temu poskušala tožbo vložiti do 10. julija, kot je sam predhodno napovedal.

Potem ko je evropska komisija v ponedeljek po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja o slovenski tožbi proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je Cerar še istega dne napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos že dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje postopek vložitve tožbe, če evropska komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.


Hrvaška za poseben protokol


Hrvaški premier Andrej Plenković pa je danes znova napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvira, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Meni, da bi tako lažje dosegli rešitev iz spora kakor s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred sodiščem EU.

Plenković je na seji hrvaške vlade še dejal, da evropska komisija glede slovenske tožbe ni podprla nobene strani, temveč se je odločila, da se ne bo vmešavala v »ta postopek«. Ocenil je, da gre za »dobro, pravilno in modro« odločitev, ki daje novo priložnost in odgovornost tako hrvaški kot novi slovenski vladi za nov dialog in reševanje spora o meji. Napovedal je še, da je hrvaška vlada pripravljena Sloveniji ponuditi rešitev vprašanja meje na podlagi idej, ki so jih predstavili konec lanskega leta.

Plenković je na srečanju s Cerarjem decembra lani v Zagrebu predlagal, da bi pripravili poseben protokol za mejo na kopnem, morju in plovni režim iz Piranskega zaliva v odprto morje. Predlagal je tudi ustanovitev skupne mešane komisije, ki naj bi to določila. Dejal je, da se državi strinjata v več kot 90 odstotkih kopenske meje in da sta najbližje rešitvi doslej. Cerar se hrvaškim predlogom ni strinjal, temveč je vztrajal, da je dialog mogoč le po uresničevanju arbitražne sodbe iz junija lani.

Komentarji: