Vlada sprejela peti protikoronski paket

Predlog zakona za zaposlene podaljšuje ukrep stoodstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu.
Fotografija: Gre za peti sveženj ukrepov, katerega nosilec je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gre za peti sveženj ukrepov, katerega nosilec je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  FOTO: Leon Vidic/Delo

Na včerajšnji dopisni seji je vlada sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 ali tako imenovani peti protikoronski paket. Predlog zakona obsega ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture, so sporočili po seji vlade. 

Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe. Tako podaljšuje ukrep stoodstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Od 1. septembra 2020 dalje pa bo mogoče uveljavljati 80-odstotno nadomestilo v primeru odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).Za delodajalce se podaljšuje možnost povračila nadomestila plač, ki jih je izplačal zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene. Obstaja pa tudi možnost povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi varstva otroka (višja sila).

Predlog zakona predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019. Vstopni prag za pridobitev nadomestila se v primerjavi s prejšnjo ureditvijo zvišuje.

Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnjen izgubljeni dohodek.

V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno-varstvenih storitev (izvajalci) in zdravstvenih dejavnosti se omogoča začasna razporeditev zaposlenih, uvajajo se novi dodatki k plači. Med drugim se uvajajo ukrepi financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužbe s koronavirusom, kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet, itd.

Pri ukrepih, ki se nanašajo na področje zdravstva, se uvaja novost, in sicer možnost koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Poenostavlja se tudi postopek izdaje karantenske odločbe.

Na področju vzgoje in izobraževanja je med drugim zagotovljeno financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo ...

Preberite še:

Komentarji: