Volivci so povedali svoje, udeležba višja kot pred štirimi leti

Na letošnjih lokalnih volitvah je volilo 49,21 odstotka volivcev, med mestnimi občinami je bila najvišja udeležba v Slovenj Gradcu.
Fotografija: Volišče v Mariboru FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Volišče v Mariboru FOTO: Tadej Regent/Delo

V 212 slovenskih občinah smo izbirali nova vodstva. Po podatkih ministrstva za javno upravo je volilo 837.130 volilnih upravičencev, kar je 49,21 odstotka vseh upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 43,40-odstotna.



Najvišja udeležba je bila med 212 občinami v občini Solčava, kjer je bila več kot 80-odstotna. Več kot 70-odstotna je bila med drugim še v občinah Osilnica, Lovrenc na Pohorju, Kobilje, Bloke, Podvelka in Cankova. Najnižjo so namerili v občini Izola, kjer je bila nekaj več kot 30-odstotna.

V mestnih občinah je bila najvišja udeležba v Slovenj Gradcu, bila je več kot 45-odstotna. Sledili sta mestni občini Koper in Ptuj. Najnižja v mestnih občinah pa je bila v v Ljubljani in Kranju, kjer je bila volilna udeležba nekaj več kot 30-odstotna. 



Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maribor. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo število volilnih upravičencev v državi, posameznih volilnih enotah in volilnih okrajih pa tudi v posameznih lokalnih skupnostih. Volitve so 13. julija letos razglasili v Državnem zboru, 3. septembra, ki je bil določen za začetek volilnih opravil, pa so v Sloveniji evidentirali 1.703.712 volilnih upravičencev.

To je manj kot leta 2010, ko je številka znašala 1.713.984. Tedanjega prvega kroga, ki je potekal 5. oktobra, se je po podatkih Državne volilne komisije udeležilo 45,22 odstotka volivcev. Drugi krog je bil 19. oktobra, udeležba na njem pa 43,62 odstotna. Leta 2010 se je v prvem krogu odzvalo 50,98, v drugem pa 48,81 odstotka volivcev.

Kakšen bo odziv volivcev letos? Številke s predčasnega glasovanja so spodbudne, naslednji podatki o udeležbi bodo znani dve uri pred zaprtjem volišč, prve delne izide volitev pa bo Državna volilna komisija objavila okoli pol ure po zaprtju.

Slovenj Gradec. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Slovenj Gradec. FOTO: Mateja Kotnik/Delo






Beli Križ nad Piranom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Beli Križ nad Piranom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Lokalne volitve 2018 v številkah


Sodeč po številu volivcev v posameznih volilnih enotah bi z današnjo dolžnostjo lahko hitro opravili v volilni enoti 8 v Cankovi, v kateri je evidentiranih le 51 volivcev, volilni enoti 6 v Horjulu, kjer jih je 56, ali volilni enoti 4 v Ribnici na Pohorju, kjer jih na volišču pričakujejo 63. Na volišču v Tolminskih Ravnah na 900 metrih nadmorske višine so državljansko dolžnost opravili že pred 9. uro zjutraj, poroča Delov dopisnik. A če ima, denimo, Cankova osem volilnih enot, ima Ljubljana le eno s kar 227.619 volivci.

Za položaje prvih mož in žena v eni izmed 212 občin se tokrat po podatkih ministrstva za javno upravo poteguje 688 kandidatov, med njimi natanko sto žensk. Za vodenje mestnih občin se skupno poteguje 87 kandidatov.

Za mesta v občinskih oziroma mestnih svetih je skupno kar 22.314 kandidatov, od tega 10.198 žensk, za položaje v svetih četrtnih krajevnih in vaških skupnostih pa je kandidatov 13.245, od tega 5178 žensk. Kandidatov iz narodnostnih in romskih skupnosti za položaje v občinskih oziroma mestnih svetih je 60, med njimi je 17 žensk.

Skupno se danes v boj za naklonjenost volivcev podaja armada 36.307 kandidatov. Do te številke sega seznam imen kandidatov, objavljen na vladnem portalu Lokalne volitve 2018.

Beli Križ nad Piranom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Beli Križ nad Piranom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Kaveljci in korenine


Med kandidati so komaj polnoletni nadobudneži in tudi nedvomno izkušeni očanci. Starostni razpon na listi kandidatov za župansko pozicijo sega od 24 do 78 let, najširši pa je na seznamu za položaje v občinskih oziroma mestnih svetih. Sega od 18 do kar 96 let.

Le nekaj manjši razpon kaže seznam kandidatov za članstvo v svetih četrtnih, krajevnih in vaških skupnostih, od 18 do 94 let, starost kandidatov iz narodnostnih in romskih skupnosti pa se giblje med 27 in 86 leti.

Pleterje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pleterje. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: