Za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču predlagana Beti Hohler

ICC sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let.
Fotografija: Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters
Odpri galerijo
Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters

Predsednik republike Borut Pahor je danes državnemu zboru mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo Beti Hohler predlagal v izvolitev za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. ICC sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let.

Razpis za sodniško mesto na ICC je pravosodno ministrstvo objavilo 8. julija, Pahor pa je po presoji predloženih kandidatur, pridobljenih mnenj vlade in sodnega sveta ter po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da za sodnico ICC predlaga Beti Hohler, so sporočili iz urada predsednika republike.

Dodali so, da je po opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin mogoče oceniti, da kandidatka uživa tudi potrebno podporo za izvolitev.

image_alt
Peščica obsodb ni zadovoljila velikih pričakovanj

Beti Hohler. FOTO: osebni arhiv
Beti Hohler. FOTO: osebni arhiv
Beti Hohler je uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko pravo, z bogatimi in dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnem kazenskem pravosodju in podrobnim poznavanjem pravnega reda in sodne prakse Mednarodnega kazenskega sodišča.

Od leta 2015 je na tem sodišču zaposlena kot tožilka.

Kandidata za sodnika mednarodnega kazenskega sodišča izbere državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev. Če kandidat ni izbran, se opravijo nove volitve na podlagi novih kandidatur.

image_alt
Mednarodno kazensko sodišče odobrilo začetek preiskave vojnih zločinov v Afganistanu

Mednarodno kazensko sodišče sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let. Izvoli jih Skupščina držav pogodbenic rimskega statuta, ustanovnega dokumenta sodišča.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. Statut je doslej ratificiralo 123 držav, ki s tem priznavajo jurisdikcijo sodišča. Med njimi je tudi Slovenija, ki je k statutu pristopila 22. novembra 2001.

Preberite še:

Komentarji: