Novi predsednik Desusa Jasnič: Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor

Vodenje Desusa prevzema Ljubo Jasnič, sicer nekdanji generalni sekretar stranke.
Fotografija: "Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor," pa je Jasnič dejal glede nizke javnomnenjske podpore stranki v tem trenutku. Napovedal je, da bodo naredili vse za to, da se v tej hoji navzgor ne bodo zadihali, teren pa bo povedal, ali bodo v tem uspešni ali ne. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Odpri galerijo
"Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor," pa je Jasnič dejal glede nizke javnomnenjske podpore stranki v tem trenutku. Napovedal je, da bodo naredili vse za to, da se v tej hoji navzgor ne bodo zadihali, teren pa bo povedal, ali bodo v tem uspešni ali ne. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

Za novega predsednika – tretjega v letu in pol – so v Desusu izvolili Ljuba Jasniča. Prejel je 54 glasov od skupno 117 delegatov. Srečko Felix Krope jih je dobil 38, Gorazd Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. Podpredsednica stranke je postala Julijana Bizjak Mlakar.

»Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote Desus,« je ob izvolitvi dejal Jasnič, ki si za ključni cilj mandata postavlja ponovni vstop stranke v parlament. »Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor,« pa je dejal glede nizke javnomnenjske podpore stranki v tem trenutku.

Večinsko odločitev, da gre stranka v opozicijo, Jasnič podpira, čeprav ve, da ni bila lahka. »Interes je, da je stranka, če se le da, v vladni koaliciji. Od svojega nastanka je bil Desus večinoma vladna stranka, le redko opozicijska. Vendar, Desusu ne more biti vseeno, kaj se dogaja pri drugih političnih vprašanjih,« je poudaril in bil kritičen tudi do zmerne opozicijske drže.

Tako Žmavc, Krope kot zmagovalec Jasnič so ob prihodu na kongres izpostavili nujnost priprave stranke na volitve. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Tako Žmavc, Krope kot zmagovalec Jasnič so ob prihodu na kongres izpostavili nujnost priprave stranke na volitve. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
»Stranka, ki je sposobna preživeti na daljši rok, ni stranka pragmatizma, ampak je stranka pozitivne ideologije. Ni stranka trgovanja za posamezno postavko demografskega sklada, je stranka vrednot, ki jih zastopa in s katerimi se volivci lahko poistovetijo na dolgi rok,« je dejal.

Ideološka pozicija bivšega vodstva stranke, da je mogoče sodelovati in trgovati z vsako vlado, brez dosledno in jasno opredeljenih zavez in ravnanj, pa je bil po njegovih besedah v popolnem nasprotju z večinsko voljo volivcev Desusa. »Od tod strm padec na dno javnomnenjskih lestvic. In dokler bo v stranki v ospredju takšno delovanje, odboj navzgor ne bo možen. To izpostavljam zato, ker je postavitev zdravih in poštenih temeljev delovanja odločujoče za zdravo in uspešno nadaljevanje delovanja stranke,« je še dejal.
 

V ponedeljek s poslansko skupino, nejasno o podpori koalicije in vlade


Prihod vodje poslanske skupine Franca Jurše in poslanca Branka Simonoviča. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Prihod vodje poslanske skupine Franca Jurše in poslanca Branka Simonoviča. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Po besedah novega predsednika Desusa, sicer nekdanjega generalnega sekretarja stranke, je pomembno, da so odnosi med stranko in poslansko skupino urejeni. Stranka mora imeti tudi jasna stališča do vseh pomembnih vprašanj, ki jih obravnava državnem zboru. »Šele potem lahko od poslanske skupine pričakuje, da bo upoštevala strankina stališča v razpravi in glasovanju v parlamentu,« je dejal in po izvolitvi napovedal, da se bo predvidoma v ponedeljek sestal s poslanci. Po njegovih besedah bodo videli, ali je mogoče v poslanski skupini še kaj narediti, in ugotovili, kje so prioritete.

Želi si, da bi poslanci, ki tudi iz opozicije večkrat podprejo vlado, zastopali stališča, ki jih bodo sprejeli v stranki, da torej ne bodo "solirali", temveč enotno s stranko nastopali tudi navzven. Tako ni konkretno odgovoril na vprašanje, v kolikšni meri naj bi Desus v prihodnje podpiral vlado in njene projekte. Napovedal pa je, da bo Desus odločal v korist svojega članstva in tistega, kar Slovenijo pelje naprej.Jasnič je napovedal, da se bo sestal tudi z vodji drugih poslanskih skupin. V preteklih dneh naj bi se sicer pojavila ugibanja o morebitnem prestopu predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča (NeP) v Desus. Jasnič je na to vprašanje odgovoril, da bo opravil razgovore z vsemi poslanskimi skupinami in ugotavljal, kje imajo stične točke. Zatem bodo organi stranke obravnavali predlog, ki ga bo pripravil.

image_alt
Janše se ne bojim, en človek ne more uničiti demokracije

 

Krope: Ena sama žlica ne ropoče, morata biti dve


»Osnovni cilj in vizija je to, da zagotovim s svojim delom dostojno starost tudi upokojencem, ki bodo to postali jutri,« je ob prihodu povedal Krope, ki je kot svojo ključno prednost izpostavil to, da je upokojenec že deset let. Zavzema se za sodelovanje s članstvom in lastnim kadrom, ne pa s kadrom, ki »prileti kot na odlagališče slonov v našo stranko«.

»Osnoven cilj in vizija je to, da zagotovim s svojim delom dostojno starost tudi upokojencem, ki bodo to postali jutri,« je ob prihodu povedal Krope. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
»Osnoven cilj in vizija je to, da zagotovim s svojim delom dostojno starost tudi upokojencem, ki bodo to postali jutri,« je ob prihodu povedal Krope. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
V svojem nagovoru pa je Krope nato navedel, da so verjetno kakšno odločitev sprejeli preuranjeno ali prehitro. »Bolj bi bil zadovoljen, če je bila ta odločitev sprejeta po postopku,« je dejal Krope in nato večkrat izpostavil nujnost dogovarjanja znotraj stranke. »Mi smo sredinska stranka in imamo člane tako z leve kot desne,« je dejal Krope, ki se je v svojem nagovoru dotaknil tudi sodelovanja Desusa v vladah. Po njegovem mnenju Desus ne sme vztrajati pri sodelovanju v vladi za vsako ceno.

»Veliko bolje je sicer, da smo vladna stranka, kjer lahko uresničujemo svoj program,« je dejal Krope, a poudaril, da gre za stvar skupne odločitve.

Glede soliranja poslanske skupine pa je dejal, da stranka poslance potrebuje, vendar se je z njimi treba pogovarjati. »Ena sama žlica ne ropoče, morata biti dve,« je navedel.

image_alt
Desus ne sme postati odlagališče kadrov

 

Žmavc: V zadnjem letu smo žal izgubljali zaupanje državljanov in članstva


Da današnja izbira ni pomembna le za Desus, pač pa tudi za prihodnost Slovenije, pa je v svojem nagovoru delegatom navedel Žmavc, za katerega se je ugibalo, da uživa tudi podporo poslanske skupine. »V zadnjem letu smo žal izgubljali zaupanje državljanov in članstva, tudi kulture političnega delovanja,« je dejal in poudaril nujnost spremembe delovanja in vodenja stranke.

Da današnja izbira ni pomembna le za Desus, pač pa tudi za prihodnost Slovenije, pa je v svojem nagovoru delegatom navedel Gorazd Žmavc. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Da današnja izbira ni pomembna le za Desus, pač pa tudi za prihodnost Slovenije, pa je v svojem nagovoru delegatom navedel Gorazd Žmavc. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Popravnega izpita ne bo več,« je izpostavil Žmavc, ki izpostavlja tudi nujnost pogovora in sodelovanja s poslansko skupino. Glede razmer v državnem zboru je izpostavil stanje nestabilnosti. Po njegovem mnenju se Desus ne sme nagibati niti na levo niti na desno, ampak iskati stične točke, programe in pomembne rešitve za razvoj Slovenije.

Njegova vizija predpostavlja strateško sodelovanje z ZDUS, pa tudi povezovanje sredinskih strank v politični blok. »Težko je reči, a verjetno z LMŠ in SAB, kjer se znotraj politične grupacije Alda tudi v evropskem prostoru iščejo podobne politične poti. SD pa je podobna glede na program in pogled na to, kakšno socialno družbo želimo. Iščemo politično sredino in v njej so po mojem mnenju te stranke,« je o tem govoril že v intervjuju za Delo.

image_alt
Sankcioniranje poslancev bi bilo politični samomor


Preberite še:

Komentarji: