Zelena luč za lažje zaposlovanje tujih zdravnikov

Državni svetniki so soglasno podprli zakon o dopolnitvah zakona o zdravniški službi.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Tomaž Podnar, edini interventni otroški kardiolog, ki ga je Slovenija imela, je v ponedeljek podpisal pogodbo za delo v Innsbrucku, v petek iz Pediatrične klinike odhajata še kardiologa Samo Vesel in Stevan Bajić. Zdravnikov, ki ji bodo nadomestili, še ni.

Da bi jim čim bolj olajšali prihod, so na ministrstvu za zdravje pripravili spremembe zakona o zdravniški službi. »Za reševanje kože tistih, ki so uničili stroko, bo pač potrebno spremeniti zakonodajo,« komentira dogajanje Podnar.

Člani komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide pri državnem svetu so včeraj podprli spremembe omenjenega zakona, po katerem bodo tuji - vabljeni zdravniki tukaj lažje začeli z delom. Če bo spremembe potrdil še državni zbor, potem jim po novem ne bo treba več predložiti dokazil o znanju slovenskega jezika.

Svetniku Matjažu Gamsu se zdi to problematično, saj so v družini že imeli izkušnjo z otroškim zdravnikom, ki ni najbolje govoril slovensko in so ga dvakrat, k sreči brez hujših posledic, narobe razumeli. Svetnik Peter Požun v neznanju domačega jezika ne vidi tečave, češ, da bodo zdravniki delali v timu ljudi, ki znajo slovensko. Strahu v zvezi s tem nima, glede na to, da kot je navedel, prihajajo vrhunski strokovnjaki. Izpostavil je, da je škoda, ker so spremembe osredotočene zgolj na terciarno raven, sam bi jih razširil tudi na druge nivoje v zdravstvu, kjer kritično primanjkuje zdravnikov. Tudi o tem, da bodo s sprejetimi spremembami tlakovali pot za še številčnejši odhod domačih strokovnjakov je včeraj tekla beseda.
 

Prepozne spremembe


Člani komisije državnega sveta so se strinjali, da spremembe prihajajo prepozno, zato so jih kljub nekaterim pomislekom soglasno podprli. Žiga Novak, predstavnik Zdravniške zbornice je opozoril, da se v zbornici ne morejo strinjati s spremembo zakona v členu, ki omogoča, da bo veljal retroaktivno. Za vabljene zdravnike, ki bodo namreč začeli delati pri nas pred uveljavitvijo zakona se bo štelo, da izpolnjujejo pogoje iz novega zakona, za katerega pa se še ne ve, če bo v državnem zboru sprejet. Novak je opozoril, da bodo torej vabljeni zdravniki začeli opravljati dejavnost ne da bi kdorkoli preveril ali izpolnjujejo pogoje in ne da bi jim kdrokoli izdal upravni akt, s katerimi bi jim dovolil opravljanje zdravstvene dejavnosti. Retroaktivnost po njegovih besedah zato ni v javnem interesu.Zdravniška zbornica zato meni, da bi morali do sprejema zakona otroke usmerjati na preglede v tujino. Izpostavlja še, da zakon v resnici ne rešuje ničesar. Dokler namreč ni omogočena stalna prisotnost kardiokirurga, ni mogoča varna in kakovostna zdravstvena oskrba otrok, navajajo v zbornici.

Komentarji: