Židan: Nič še ni dogovorjeno

V Levici menijo, da so de facto že izločeni iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi Marjan Šarec.
 
Fotografija: Luka Mesec in Dejan Židan FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Luka Mesec in Dejan Židan FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Stranke LMŠ, SMC, SD, Desusa, NSi in Stranke Alenke Bratušek so se dogovorile, da bodo pogajalske skupin vseh šestih strank jutri iskale skupne programske točke morebitne sredinske koalicije. »Končna koalicijska pogodba bo projektna,« je povedal na volitvah drugouvrščeni Marjan Šarec (LMŠ).

»To pomeni, da ne bo šlo za gradivo na sto straneh, ampak da se bomo dogovorili, kateri projekti so ključni za razvoj Slovenije. Izvajali jih bomo poleg tekočih problemov, torej arbitraže in NLB,« je povedal Šarec. V pogodbi bodo po njegovih besedah opredelili več programskih usmeritev, med katerimi bodo rešitve za zdravstvo in varnostno vprašanje. Kdaj točno, je po njegovem nemogoče napovedati.

Poudaril je, da so vsi sredinski partnerji »pokazali veliko razumevanja in korektnosti za projektno pogodbo«, programskih razlik med strankami pa za zdaj ni hotel komentirati. Zanikal je, da bi se za projektno pogodbo odločili zaradi NSi. »To je zato, ker se toliko strank pogovarja, pa tudi časi so takšni,« je dejal in spomnil, da so bile v preteklosti koalicijske pogodbe na »dolgo in široko napisane« in ostale neuresničene.

»V vlado s SDS ne gremo,« je ponovno poudaril Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen/Delo
»V vlado s SDS ne gremo,« je ponovno poudaril Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen/Delo


Predsednik NSi Matej Tonin, ki se o koalicijskem sodelovanju pogovarja tudi z relativnim zmagovalcem SDS Janezom Janšo, je prav tako poudaril, da je osnova nadaljnjih pogovorov s strankami na sredini vsebina. »V prvi fazi bi poiskali skupne točke in odgovore na najbolj aktualne zadeve, torej odnose s Hrvaško in dogovor s sindikati. Naša želja je, da je koalicijska pogodba sporazumna. Bistveno je, da je ta dogovor čim bolj natančen in časovno omejen,« je še povedal Tonin.

V LMŠ so popoldne nadaljevali pogovore z Levico. »Želimo razjasniti, kje med strankama so razlike in kje so skupne točke,« je pri tem povedal Šarec.

Po sestanku sredine so se odzvali še v Stranki Alenke Bratušek. »Sedeli smo na sestanku sredinske koalicije, zato je jasno, da gre naših pet glasov Šarcu,« je poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek.

Med prednostnimi nalogami v projektni koalicijski pogodbi sredinskih strank morajo biti po besedah Bratuškove ureditev zdravstva, dvig pokojnin, ureditev stanovanjskega problema za mlade in sprememba volilnega sistema. »Dogovorili smo se, da bomo med sabo iskali najmanjši skupni imenovalec, ne torej razlik, ki so med nami,« je pri tem povedala. 

Miro Cerar pa se je teme dodaknil v Bruslju, kjer se udeležuje vrha o migracijah. Znova je poudaril, da si ne želi orbanizacije Slovenije in da njegova stranka SMC podpira prizadevanja Šarca za oblikovanje koalicije, je pa pot do te koalicije zahtevna. »Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo,« je povedal. Ta hip v SMC pričakujejo zlasti to, da bo Šarec predložil zelo konkretne vsebine in da se bo vsebinski pogovor o koalicijskem sporazumu razvijal intenzivno. Da nihče noče v koalicijo z Janšo in SDS, pa zelo veliko pove o tej stranki, je še ocenil Cerar.


Ločeno sta se rečala Mesec in Židan 


Prvak SD Dejan Židan je po koncu srečanja poudaril, da še nič ni dokončno dogovorjeno in da je odprta tudi opcija, da Slovenija dobi levosredinsko vlado. Dejal je, da je zanje pomembno, da v Sloveniji ne pride do »vlade, ki bila vlada radikalne desnice«. Če bi takšna vlada štiri leta Slovenijo spreminjala po svojih načelih, bi jo dejansko spremenila nepovratno, česar »si pa državljanke in državljani ne zaslužimo,« je pojasnil prvak SD.

Obnašati se, kot da so nekateri izključeni, drugi pa niso, je po mnenju SD prehitro in napačno. »Zato je naš predlog, da se v tem trenutku ne obnašamo, kot da že imamo dogovorjeno vlado, ker je nimamo,« je poudaril in dodal, da potekajo le pogajanja na različnih področjih.

Luka Mesec in Dejan Židan FOTO: Leon Vidic/Delo
Luka Mesec in Dejan Židan FOTO: Leon Vidic/Delo


A v Levici ugotavljajo, da so de facto že izločeni iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi Šarec. Luka Mesec je spomnil, da jih na sestankih šesterčka ni, koalicijska pogodba pa se brez njih začne usklajevati v petek.

Po njegovih besedah je Levica, vsaj tako so razumeli Šarca, »na rezervi« oz. se Šarec nanje obrača za podporo njegovemu morebitnemu mandatarstvu, pri čemer jih je pozval, da predstavijo pogoje, pod katerimi bi bili pripravljeni to narediti. A ne glede na to bodo po besedah Mesca naredili vse, »da bo naslednja vlada vsaj približno izboljšala življenja delavcev, upokojencev, brezposelnih in nasploh perspektivo te države«.

Ne morejo pa, kot je dejal, »pristati na zahteve sredine, da se praktično popolnoma odrečejo svojemu programu zgolj zavoljo tega, da bo vlada sredinska, ne pa desna«. Zaenkrat imajo na mizi projektno sodelovanje, svet stranke pa bo odločil o tem, pod kakšnimi pogoji so pripravljeni podpreti sredinsko vlado. »Če zares želimo preprečiti radikalizacijo te družbe in nepovraten obrat na, recimo temu, orbanovski način, se bo morala tudi sredina globoko zazreti sama vase in se vprašati, kaj je v vseh teh letih delala narobe, da se je v družbi pojavilo tolikšno nezadovoljstvo,« je dejal Mesec.

Židan je na vprašanje, ali bi si v koaliciji bolj želeli Levice kot NSi, odgovoril, da je njihova prioriteta, kako zmanjšati neenakost med ljudmi. »V kolikor sta dve stranki, ki to zelo trdo zagovarjata, bi nam bilo v koalicijskem oz. vladnem delovanju bistveno lažje,« je dodal. Mesec pa je ponovil, da z NSi v koalicijo ne bi šli, ker so na vseh ključnih točkah na različnih bregovih, kar zadeva ekonomsko, socialno in gospodarsko politiko.

Komentarji: