»Narave ne damo za gradbeno jamo!«

V Ljubljani in drugih mestih so znova potekali protesti. »Odnos samooklicanih pehotnih in kolesarskih vard do policije je skrajno žaljiv,« je še pred njihovim začetkom tvitnil Janez Janša.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Današnji dan je bil četrti petek po vrsti, ko so se središča slovenskih mest na čelu z Ljubljano spremenila v prizorišča protivladnih protestov. S kolesi, peš, na skirojih in rolkah. In žal večinoma brez zaščitnih mask. V prestolnici znova s transparenti, zvonjenjem in vzkliki, prvič tudi z zbiranjem pisnih pozivov k odstopu vlade. Koliko so jih protestniki zbrali, še ni znano, tudi uradnih številk o udeležbi s strani policije ali organizatorjev še ni. A jih je bilo po prvih ocenah znova več tisoč.Protest je znova organiziralo več iniciativ z interneta, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij, še pred začetkom današnje protestniške »rekreacije« se je s tvitom oglasil premier Janez Janša. »Odnos samooklicanih pehotnih in kolesarskih vard do policije je skrajno žaljiv,« je zapisal in morda si lahko že drznemo prerokovati, da bo oznaka »kolesarska varda« ponarodela nekje do mere, do katere je to uspelo njegovi sintagmi »kaviar socialisti«.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kako so potekali današnji protesti, si lahko preberete spodaj: 

21.48
Po 21. uri so se protestniki začeli razhajati. Balkan River Defence je na Facebooku objavil peticijo poslancem, da zavrnejo določila zadnjega protikoronskega zakona, ker po njihovem mnenju izničuje takorekoč vse naravovarstvene in okoljevarstvene varovalke pri gradnji velikih objektov.21.22 STA poroča, da so protestniki na križišču Slovenske in Šubičeve ulice poskušali premakniti ograjo, ki je preprečevala dostop v smeri parlamentai, a so policisti to preprečili, pri čemer do izgredov ni prišlo. Med proztestom so sicer na trgu predvajali predvsem glasbo, slišati pa je bilo nekaj krajših nagovorov s pozivi k zamenjavi oblasti in napovedmi protestnih shodov tudi v prihodnje. Govorov sicer ne smejo imeti, saj jih v tem primeru popiše policija.

20.32 Kolesarji še vedno krožijo ob biciklih po trgu, za ograjo jih spremljajo policisti v polni opremi. Nekateri so se pomešali med protestnike. Dogajanje sicer poteka mirno. Ocenjujejo, da je protestnikov več tisoč, a uradne številke še ni. Slišijo se tudi vzkliki »Narave ne damo za gradbeno jamo!«20.26 S prizorišča protesta je objavljal raper Zlatko (Zlatan Čordić).20.08 V Anarhistični pobudi Ljubljana, ki je sogostiteljica iniciativ protesta, so pred protestom zapisali, da so še vedno »jezni in ogorčeni nad oportunim ravnanjem političnih in gospodarskih elit, ki si pod krinko izrednih razmer brezsramno delijo milijone in v luči prihajajoče socialne krize pripravljajo reze v socialno varnost, medtem ko svojim gospodarskim botrom iz proračuna namenjajo pakete finančnih dobrot«.

FOTO: VorancVogel/Delo
FOTO: VorancVogel/Delo


19.51 Kakšnih petdeset protestnikov se je znova zbralo tudi na Trgu zmage v Murski Soboti, kar je največ doslej. Tokrat so se v večjem številu protestu pridružili mladi, ki so protestirali predvsem zaradi okoljskih vprašanj in zaradi izrinjanja okoljskih organizacij iz odločanja o posegih v naravo, sicer pa je ena od mladih udeleženk prišla tudi s transparentom »Drugi imajo lopove v zaporu, mi v parlamentu,« tako da mladih očitno ne žuli samo okoljska tematika. Nekateri od zbranih pa so Janševo enačenje protestnikov na kolesih z vardami označili za nezaslišano.

Protest v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Protest v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič/Delo


19.45 STA poroča, da so začeli protestniki prvič zbirali tudi pisne pozive k odstopu vlade. K njim lahko udeleženci pripišejo svoje pobude, predloge in rešitve. Medtem pa je manjša skupina, ne kolesarjev, pač pa motoristov, popoldne vladi izrazila podporo. Z zapisanimi črkami na hrbtih rumenih odsevnih telovnikov so se postavili pred stavbo Radiotelevizije Slovenija in oblikovali napis Hvala vladi! Bilo jih je toliko, kolikor je črk, zadnji je na telovniku nosil klicaj. Z zapisom Hvala! so se pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana zahvalili tudi zdravstvenim delavcem.19.40 Iz stanovanja ob Filozofski fakulteti so na protestnike zlivali vodo. Ukrepala bo policija.

19.39 V bližini vlade znova odmeva »Lopovi«.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


19.29 Nad protestniki leti helikopter, kar je opazno tudi nad Dunajsko cesto, ob kateri je naša redakcija. Protestniki tokrat vozijo tudi proti ministrstvu za okolje in prostor.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


19.23 Na Slovenski cesti, mimo Kongresnega trga v smeri Drame, vozi množica kolesarjev. Morda jih je nekaj manj kot pred tednom, manj je transparentov. Med njimi je veliko mladih, zaščitne maske nosi le še manjšina. Med sporočili na transparentih številčno prednjačijo protivladni, kakršno je »Gale, narodni heroj«, manj je tistih, ki so usmerjeni v zaščito narave in okolja.

Tanja je hotela na ulico že v času prejšnje vlade, pravi, a je Marjan Šarec odstopil. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek/Delo
Tanja je hotela na ulico že v času prejšnje vlade, pravi, a je Marjan Šarec odstopil. FOTO: Maja Prijatelj Videmšek/Delo


19.14 Trg republike ostaja relativno prazen. Med tistimi na njem je Tanja, dekle s sončnimi očali in transparentom, na katerem so imena nekaterih predsednikov slovenskih vlad. Na ulico je hotela že v času prejšnje vlade, pravi, a je Marjan Šarec odstopil. Želi izkoristiti glasove tisočih, da bi se med njimi slišal tudi njen glas. Ne gre za političen protest, je prepričana. Ne gre niti za delitev na levo ali desno, gre za protest proti temu, da sistem več ne deluje. Osebno je izkusila, da zdravstveni sistem ne deluje, pravi. Slabo je socialno varstvo, ljudje moramo zbirati denar za tiste v stiski, namesto da bi za to poskrbela država, je prepričana.

19.09 Protest kolesarjev znova poteka tudi na Trgu svobode v Mariboru.18.48 Na Trgu republike v Ljubljani so ljudje že zbrani, zaenkrat ob straneh trga. Ta je ograjen vsaj v takšnem obsegu kot pred tednom. Z ograjami so ga prepolovili, dostopna je polovica njegove površine. Prisotnost policije je okrepljena tudi ob Dunajski cesti. Protesti se bodo tokrat namreč razširili do tamkajšnjega ministrstva za okolje in prostor.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


18.46 Dostop na ljubljanski Trg republike je pred začetkom protestov zaprt že ob izvozu s Slovenske ceste na Šubičevo. Na Slovenski je sicer že veliko kolesarjev. Med napisi na transparentih sta, denimo, »Samo lopovi bogatijo« ali »Mi peremo roke, vlada denar.«

V prestolnici ob krožni poti, ki gravitira k nacionalnemu parlamentu, napovedujejo še protestni ovinek do ministrstva za okolje in prostor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V prestolnici ob krožni poti, ki gravitira k nacionalnemu parlamentu, napovedujejo še protestni ovinek do ministrstva za okolje in prostor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Protivladne proteste so sicer napovedali že četrtič. Središča Ljubljane in drugih slovenskih mest so spet zasedli kolesarji. V prestolnici so pot protestnikov ob krožni poti, ki gravitira k nacionalnemu parlamentu, razširili še na pot do ministrstva za okolje in prostor. To je na Dunajski.

Zakaj ovinek? Ker so se protivladnim protestnikom iz večih iniciativ – Z balkonov na kolesa, Anarhistična pobuda Ljubljana, Slovenija, prebudi se, Vseslovenska vstaja naroda idr. – pridružili Mladi za podnebno pravičnost, ki so se po nekajmesečni tišini oglasili s pozivom h kolesarskemu podaljšku na okoljsko ministrstvo. V izjavi, ki so jo poslali, so zapisali, da vlada in okoljski minister Andrej Vizjak »na stežaj odpirata vrata lobijem in zasebnim kapitalskim interesom na račun uničevanja narave in ohranjanja zdravega življenjskega okolja za sedanje in prihodnje generacije«.

Po njihovem je »nesprejemljivo, da se civilno družbo in nevladne organizacije prikazuje kot  zaviralce velikih infrastrukturnih projektov, ko pa v resnici zagovarjajo interes javnosti do ohranjene narave in okolja«. Sporne projekte ustavijo sodišča, ki ugotovijo nezakonitost projektov zaradi kršitev okoljske in naravovarstvene zakonodaje, in ne nevladne organizacije, poudarjajo. »V demokratičnih družbah je javnost vključena že v fazi načrtovanja projektov in ne šele na koncu, ko ji investitorji lahko očitajo, da uničuje njihove milijonske investicije in delovna mesta.«

K istemu ovinku je pozvalo tudi društvo Balkan River Defence.


»Samoooklicane pehotne in kolesarske varde«


Na Twitterju se je še pred začetkom današnjega protesta oglasil premier Janša. »Odnos samooklicanih pehotnih in kolesarskih vard do policije je skrajno žaljiv,« je zapisal. »Organiziranje množičnih dogodkov v času epidemioloških ukrepov pa nezakonito in kaznivo.«
 
V Društvu za preučevanje rib Slovenije so v zvezi z 42. členom drugega protikoronskega zakona, ki odvzema pravice nevladnim organizacijam v javnem interesu varstva okolja za sodelovanje v postopkih presoje vplivov na okolje pri izdaji gradbenega dovoljenja, pisali varuhu človekovih pravic. V uradu varuha so ugotovili »številne spornosti člena«, na podlagi katerih so na okoljsko ministrstvo naslovili predlog za odpravo nepravilnosti.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 

»Naša last«


Trg republike pred parlamentom je bil sicer danes že več ur pred protestom prizorišče umetniške akcije, če uporabimo oznako njenih akterjev. Usmerjena je bila proti ograjam, ki so protestnike tudi danes ločevale od parlamenta. Kot pravijo protestniki, preprečujejo vzdrževanje ustrezne distance. Seveda so zahtevali njihov umik.Z akcijo so želeli izpostaviti, čigava last je javni trg, čigava parlament, čigave so tudi ograje, med akcijo risanja velikih črk, sestavnih elementov parole »Naša last«, pa so se spraševali še, ali bodo bližnji organi reda in miru intervenirali. Ali pa jih bodo ignorirali, tako kot niso intervenirali njihovi kolegi v Slovenski Bistrici v primeru vpada paravojaške enote ... Ne le Janša v tvitu, tudi protestniki so poiskali vzporednico v vardi.

Njihova akcija je živahen interes policistov naposled le spodbudila, a se je izteklo v mirnih tonih. Udeleženci so obljubili, da bodo stvaritev po protestu nemudoma pomili. Seveda pa so jo dokumentirali, na Facebooku jo je objavil gledališki režiser Jaša Je­null. Na vprašanje policije, kdo je organizator, so odgovorili, da je organizator pravzaprav tisti, ki je odredil ograjevanje javnega trga.


 

Preberite še:

Komentarji: