Afriški Američani in vprašanja identitete

Demokrat Joe Biden se je moral opravičiti zaradi besed o temnopoltih volivcih.
Fotografija: WASHINGTON, DC - FEBRUARY 03: Democratic presidential candidate Sen. Amy Klobuchar (D-MN) arrives at the U.S. Capitol to attend the impeachment trial of President Donald Trump on February 3, 2020 in Washington, DC. Closing arguments begin today after the Senate voted to block witnesses from appearing in the impeachment trial. The final vote is expected on Wednesday. Mark Wilson/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto Mark Wilson Afp
Odpri galerijo
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 03: Democratic presidential candidate Sen. Amy Klobuchar (D-MN) arrives at the U.S. Capitol to attend the impeachment trial of President Donald Trump on February 3, 2020 in Washington, DC. Closing arguments begin today after the Senate voted to block witnesses from appearing in the impeachment trial. The final vote is expected on Wednesday. Mark Wilson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto Mark Wilson Afp

New York – Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden se je že oklical za stroj za spodrsljaje, z obravnavanjem temnopoltih Američanov kot avtomatične volivce demokratske stranke pa je dregnil v osje gnezdo rasnih razmerij v ZDA.

»Če imate težave z odločanjem med menoj in Donaldom Trumpom, niste temnopolti,« je Biden nagovoril afriške Američane v intervjuju s temnopoltim radijskim in televizijskim voditeljem Lenardom Larryjem McKelveyjem, bolj znanim kot Charlamagne tha God. Izjava se je na lestvici Bidnovih spodrsljajev uvrstila ob lansko v Des Moinesu, da so revni otroci enako nadarjeni kot belopolti. Vrsta vidnih temnopoltih Američanov je tudi tokrat skočila pokonci in Biden se je že opravičil zaradi svoje »vzvišenosti«.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 03: Democratic presidential candidate Sen. Amy Klobuchar (D-MN) arrives at the U.S. Capitol to attend the impeachment trial of President Donald Trump on February 3, 2020 in Washington, DC. Closing arguments begin today after the
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 03: Democratic presidential candidate Sen. Amy Klobuchar (D-MN) arrives at the U.S. Capitol to attend the impeachment trial of President Donald Trump on February 3, 2020 in Washington, DC. Closing arguments begin today after the


Dobro ve, da brez prevlade med afriškimi Američani noben ameriški demokrat ne more biti ameriški predsednik, njega samega pa so prav temnopolti volivci Južne Karoline vrnili na vrh demokratske tekme za novembrske volitve. Bolj belske zvezne države so pred tem podprle politike, kot so vermontski senator Bernie Sanders, nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, mnogi temnopolti pa zdaj prav na podlagi incidenta iz oddaje The Breakfast Club pritiskajo, da ne bi imenovali političarke slovenskih korenin ali katerekoli druge belopolte za Bidnovo podpredsednico. Demokratski prvak je že naznanil odločitev za žensko na drugem najpomembnejšem položaju v državi in zaradi njegovih 77-let bo zasedba vile številka ena na washingtonskem krožišču Observatory Circle še pomembnejša kot doslej.
 

Vprašanja sistemskega rasizma


Amy Klobuchar bi Bidnu prinesla točke na politično pomembnem ameriškem srednjem zahodu, ki je leta 2016 pomagal k izvolitvi republikanca Donalda Trumpa, a številni temnopolti Američani kljub prevladujoči zvestobi demokratski stranki nočejo veljati za samoumevne. V primeru odločitve za temnopolto predsednico v ZDA omenjajo floridsko kongresnico Val Demings, kalifornijsko senatorko Kamalo Harris ali političarko iz Georgie Stacey Abrams.

Joe Biden je bil podpredsednik prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame.  Foto Jonathan Ernst Reuters
Joe Biden je bil podpredsednik prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame.  Foto Jonathan Ernst Reuters


Imenovanje na vidne položaje je v vsaki ameriški administraciji povezano s političnimi prednostmi, razprave o temnopolti demokratski podpredsednici pa v državi, ki bi rada veljala za barvno slepo, ponovno razkrivajo vprašanja rasne in druge identitete. Charlamagne tha God verjame, da je treba razgraditi in ponovno zgraditi ves sistem, saj niso bila nikoli odpravljena globlja vprašanja sistemskega rasizma. Enainštiridesetletni voditelj bi se lahko pri tem skliceval na lastne izkušnje. Kot najstnik je bil večkrat zaprt zaradi preprodaje mamil in drugih prestopkov ter je celo svoje umetniško ime razvil iz kriminalnega psevdonima Charles.

Kritiki so opozorili, da bi morali temnopolti prestopniki izprašati svoje družine in še posebej očete, a so za mnoge med njimi tudi te težave rezultat rasizma. Televizijski voditelj je tudi Joeja Bidna obtožil, da je bil vedno del sedanjega sistema. Res je kot senator pomembno pomagal k sprejetju zakonodaje, na podlagi katere so spravili v zapor nesorazmerno veliko temnopoltih prestopnikov. To je spremenil šele Trump, ki morda ne more računati na opazno povečanje temnopoltih glasov, sporne Bidnove izjave pa vendarle majejo zaupanje manjšine v podpredsednika prvega temnopoltega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Komentarji: