Argentinski senat zavrnil legalizacijo splava

Proti zakonu je glasovalo 38 senatorjev, 31 jih je zakonodajni predlog podprlo, dva sta se vzdržala.
Fotografija: Več tisoč ljudi – tako zagovornikov kot nasprotnikov legalizacije splava  – je več kot 16-urno debato napeto spremljalo pred kongresom. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Odpri galerijo
Več tisoč ljudi – tako zagovornikov kot nasprotnikov legalizacije splava  – je več kot 16-urno debato napeto spremljalo pred kongresom. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters

Argentinski senat je danes zjutraj zavrnil zakon o legalizaciji splava. Proti zakonu je glasovalo 38 senatorjev, 31 jih je zakonodajni predlog podprlo, dva sta se vzdržala.

Več tisoč ljudi – tako zagovornikov kot nasprotnikov legalizacije splava – je več kot 16-urno debato napeto spremljalo pred kongresom.Če bi zakonodajni predlog, ki ga je pred tem potrdil spodnji dom parlamenta, senat sprejel, bi se lahko ženske svobodno odločale za splav do 14. tedna nosečnosti. Splav bo tako še naprej dovoljen le v primeru spolne zlorabe in ko je ogroženo mentalno ali fizično zdravje nosečnice.

V 43-milijonski državi na skrivaj letno splavi približno pol milijona ženska, leta 2016 jih je zaradi tega umrlo 43.

Podporniki zakona so upali, da bo sprejetje zakonodaje v katoliško Latinsko Ameriko, kjer 97 odstotkov žensk živi v državah, ki prepovedujejo splav oziroma ga dovoljujejo le v izjemnih primerih, prinesel val sprememb. Urugvaj in Kuba tako ostajata edini državi Latinske Amerike, v katerih je splav legalen. 
 

Preberite še:

Komentarji: