Bela hiša: Sramota, da se izkorišča fotografija deklice

Malo deklico, javni obraz otrok, ki so jih na meji z Mehiko ameriške oblasti ločile od staršev, niso ločili od njene mame, trdi njen oče.
Fotografija: Donald Trump je po mednarodnem burnem odzivu podpisla izvršni ukaz, ki naj bi končal ločevanje otrok od staršev na meji. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump je po mednarodnem burnem odzivu podpisla izvršni ukaz, ki naj bi končal ločevanje otrok od staršev na meji. FOTO: Mandel Ngan/AFP

Fotografija male deklice iz Hondurasa v roza jopici, ki neutolažljivo joka je nastala na meji z Mehiko. Posnel jo je John Moore iz gencije Getty Images 12. junija v Teksasu in je hitro postala pretrseljiva podoba otrok, ki jih ločujejo od staršev, ujetih na meji  ob poskusu nezakonitega vstopa v ZDA. Moore je povedal, da je le nekaj trenutkov preden so ju ujeli mati deklico dojila, potem ko sta prečkali reko Rio Grande.

Fotografijo, ki je sprožila val ogorčenja nad politiko ločevanja otrok od staršev, ki jo je administracija predsednika ZDA DonaldaTrumpa začela dosledno izvajati aprila, je na svoji naslovnici uporabila tudi revija Time, ki je naredila montažo, ko je na eni strani mala deklica, na drugo pa Trump, ki gleda nanjo.



»Moja hči je postala simbol ločevanja otrok na ameriški meji. Morda se je celo dotaknila Trumpovega srca. To, kar se ji je zgodilo, se dotaknega vsakega srca,« je za Reuters povedal dekličin oče Denis Valera in pojasnil, da so njegovo dveletno hči Yanelo in njeno mati Sandro Sanchez pridržali skupaj v mestu McAllen, kjer je Sanchezova zaprosila za azil.

Namestnik zunanjega ministra Hondurasa Nelly Jerez je potrdil Valerovo zgodbo. Obmejni stražar Carlos Ruiz, ki je ustavil mati in hči, pa je pojasnil, da so mati prosili, naj hči odloži na tla, da jo bodo lahko pregledali. »Otrok je takoj začel jokati, ko jo je odložila na tla. Osebno sem šel do mame in jo vprašal, če je dobro, če je otrok dobro. Odgovorila je, da sta dobro, da je dekjlica utrujena in žejna ter da je ura 11 zvečer,« se spominja okoliščin, v katerih je nastala fotografija.

Denis Valera je povedal še, da je sta Sandra Sanchez in njuna dveletna deklica zapustili Honduras ne da bi muj za to povedali ali kataremu od njunih treh drugih otrok. Njegova partnerka je tihotapcu plačala šest tisoč dolarjev, da bi jo vodil čez mejo.

Revija Time je branila svojo naslovnico s Trumpom in deklico, je pa spremenila svojo zgodbo, da so kričečo deklico odpeljali obmejni agenti in ne da so jo ločili od njene matere.

Na tviterju se je oglasila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. »Sramotno je, da so demokrati in mediji izkoristili fotografijo za svojo agendo. Ni bila ločena od svoje mame. Tu gre le za ločitev od dejstev. Demokrati bi se morali pridružiti predsedniku, da bi popravili naš pokvarjen imigracijski sistem,« je zapisala.

Komentarji: