Berlusconi v tekmo za evropskega poslanca

»Pri svoji lepi starosti sem se odločil, da grem iz občutka odgovornosti v Evropo, kjer primanjkuje poglobljenega razmišljanja o prihodnosti sveta,« je povedal nekdanji italijanski premier.
Fotografija: Silvio Berlusconi FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je danes sporočil, da bo kandidiral na majskih evropskih volitvah. Za to se je odločil kljub svojim 82 letom in nizki podpori v javnomnenjskih anketah.

»Pri svoji lepi starosti sem se odločil, da grem iz občutka odgovornosti v Evropo, kjer primanjkuje poglobljenega razmišljanja o prihodnosti sveta,« je na zborovanju pred deželnimi volitvami na Sardiniji povedal vodja desnosredinske stranke Naprej Italija.

»Mislim, da bi lahko s svojim znanjem, izkušnjami in sposobnostmi prepričevanja igral pomembno vlogo in evropskim državljanom pomagal razumeti, da tvegamo odmik od zahodnih vrednot,« je povedal. Po drugi strani bi lahko prevladal »kitajski imperij, katerega prepričanja in vrednote so drugačni od naših«, je dodal.

82-letni medijski mogotec se je v svoji 30-letni politični karieri znašel v številnih korupcijskih in spolnih škandalih, proti njemu poteka več sodnih postopkov. Do lani zaradi obsodbe zaradi davčnih goljufij ni smel opravljati političnih funkcij, zdaj pa se lahko znova poteguje za politične položaje.

Njegova stranka je na lanskih parlamentarnih volitvah nastopila skupaj s skrajno desno Ligo, ki je kasneje sestavila vlado s populističnim Gibanjem pet zvezd. Naprej Italija je osvojila 14 odstotkov glasov, Liga pa 17, medtem ko ju trenutno glede na javnomnenjske ankete podpira devet oziroma 32 odstotkov vprašanih.

Preberite še:

Komentarji: