BiH odpoklicala diplomate, tudi veleposlanika iz Slovenije

Bivši župan mesta Trebinje je veleposlaniške naloge v Ljubljani prevzel letošnjo pomlad.
Fotografija: Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik FOTO: Reuters

Predsedstvo BiH je danes odpoklicalo veleposlanike iz 21 držav, tudi iz Slovenije, kot tudi diplomatske predstavnike iz številnih mednarodnih organizacij. Do koraka prihaja, potem ko sta predsedujoči predsedstvu Milorad Dodik in hrvaški član predsedstva Željko Komšić v začetku meseca napovedala, da bosta zahtevala umik dela diplomatov.

Iz urada predsedstva BiH so danes kratko sporočili, da so na izredni seji odpoklicali veleposlanike iz 21 držav, med katerimi je tudi veleposlanik BiH v Sloveniji Slavko Vučurević. Bivši župan mesta Trebinje je veleposlaniške naloge v Ljubljani prevzel letošnjo pomlad.

Med drugim so danes odpoklicali tudi veleposlanike iz Srbije, Črne gore in Hrvaške, pa tudi iz Nemčije, Velike Britanije, Kanade, Italija, Japonske in Svetega sedeža, kot tudi vodjo misije BiH pri Združenih narodih v New Yorku ter vodje misij pri Svetu Evrope in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Niso pa sporočili, koga bodo imenovali na izpraznjena diplomatska mesta.

Dodik je spremembe v državni diplomaciji napovedal med letošnjo predvolilno kampanjo, ko je izrazil nezadovoljstvo z delovanjem veleposlanikov srbske narodnosti, ki se pri svojih potezah niso posvetovali z najvišjimi političnimi predstavniki srbske entitete v BiH Republike srbske, ki jo je takrat še vodil.

Po prevzemu položaja v predsedstvu BiH je izjavil, da bo zahteval umik vseh veleposlanikov in generalnih konzulov srbske narodnosti ter predlagal nove, ki bodo »upoštevali interese« Republike srbske.

V BiH izpostavljajo, da so bili danes odstavljeni diplomati, ki sta jih v minulih štirih letih na vodilne položaje na veleposlaništvih in drugih diplomatskih predstavništvih imenovala bivši hrvaški in srbski član predsedstva BiH, Dragan Čović in Mladen Ivanić.

Komentarji: