Bolton lahko objavi svojo kritiko Donalda Trumpa

Navedbe nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ciljajo na sredinske in še neodločene volivce.
Fotografija: Trump svojega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost obtožuje izdaje. Foto Brendan Smialowski Afp
Odpri galerijo
Trump svojega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost obtožuje izdaje. Foto Brendan Smialowski Afp

New York – Konj je že ušel iz ograde, je sodnik Royce Lamberth zavrnil pritožbo zveznega pravosodnega ministrstva, in nekdanji svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton bo v torek lahko začel prodajati svojo eksplozivno knjigo »Soba, v kateri se je zgodilo«. Gre seveda za Ovalno pisarno Bele hiše Donalda Trumpa ter vrsto obtožb na njegov račun.

Če bodo knjigo razprodali, se bo lahko po torku dvesto tisoč kupcev poglobilo v podrobnosti obtožb o dvomljivem predsedniškem obnašanju. Trump naj bi Kitajski spregledal kazenska taborišča za muslimansko manjšino, če mu bo azijska velikanka pomagala dobiti volitve s kupovanjem ameriških kmetijskih in drugih izdelkov, ukrajinsko vodstvo naj bi res izsiljeval za preiskavo podjetja sina demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, kot so demokrati poskušali dokazati s postopkom razrešitve.

za zmago na novembrskih volitvah naj bi Trump nenačelno trgoval tudi s Kitajsko.  Foto Nicholas Kamm Afp
za zmago na novembrskih volitvah naj bi Trump nenačelno trgoval tudi s Kitajsko.  Foto Nicholas Kamm Afp


Občudoval naj bi tudi druge diktatorje, na domačem političnem prizorišču pa nameraval zvestega podpredsednika Mikea Penca v drugem mandatu zamenjati z nekdanjo ameriško veleposlanico pri OZN Nikki Haley, promoviranje zeta Jareda Kushnerja za nadomestnega zunanjega ministra pa naj bi zelo motilo tudi uradnega šefa diplomacije Mikea Pompea, ki je bil menda večkrat tudi sam pred odstopom. Trump naj bi se brigal le za ponovno izvolitev in svojo družino ter naj bi celo odpoved jedrskega sporazuma z Iranom prestavil za en dan, da je lahko prva dama Melania naznanila svojo pobudo za pomoč otrokom.

Trump je Boltonu pripisal željo po maščevanju zaradi odpovedi, številni njegovi preostali najvišji sodelavci, med njimi tudi Pompeo, pa so navedbe označili za čisto laž. Bolton, ki je v času republikanskega predsednika Georgea W. Busha odigral pomembno vlogo pri iraški vojni, se je po njihovem prepričanju razjezil le zato, ker se hoče Trump umakniti iz Afganistana in ni hotel napasti Irana. Sploh pa v predsednikovem predvolilnem štabu verjamejo, da volivcev zunanja politika ne zanima tako zelo, sploh pa je republikanski predsednik zunanjepolitični nacionalizem naznanil že  na samem začetku zavzemanja za prevzem Bele hiše. Analitiki pa vendarle ugibajo, ali ne bodo navedbe odvrnile še več sredinskih in neodločenih volivcev, ki bi jih Trump nujno potreboval za ponovno izvolitev.

Republikanski predasednik se bo moral sprijazniti z izdajo kritične knjige, kljub temu pa ne misli, da je čisto brez moči. Svojemu nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost je že zagrozil, da bo plačal visoko ceno: »Rad meče bombe na ljudi in jih ubija, zdaj bomo mi vrgli bombo nanj!«


 

Komentarji: