Bolton proti Trumpu

Šokantne navedbe o dogovarjanjih z diktatorji in avtokrati v knjigi Soba, kjer se je zgodilo.
Fotografija: Predsednik ZDA in njegov že nekdanji svetovalec za nacionalno varnost. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ZDA in njegov že nekdanji svetovalec za nacionalno varnost. FOTO: Leah Millis/Reuters

New York – Donald Trump pooseblja naraščajočo ameriško zaskrbljenost zaradi Kitajske, priznava nekdanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. V svoji eksplozivni knjigi Soba, kjer se je zgodilo pa republikanskega prvaka obtožuje tudi postavljanja ponovne izvolitve in blaginje svoje družine pred interese države.

Ameriški predsednik in njegov zunanjepolitični svetovalec sta se jeseni 2019 menda razšla zaradi mirovnih pogovorov z afganistanskimi talibi, nekdanji veleposlanik pri Združenih narodih, ki ga je Trump na visoki položaj v Beli hiši povzdignil aprila 2018, pa ima številne očitke tudi glede drugih zunanjepolitičnih odločitev. Obstrukcija pravice je po njegovem prepričanju način življenja v sedanji Beli hiši, Trump pa je menda nagnjen tudi k uslugam za diktatorje, ki so mu všeč.

Takšni očitki o predsedniku, ki je s hvalo zasipal severnokorejskega diktatorja Kim Džong Una, so krožili že prej, Bolton pa je bil dovolj pri koritu, da lahko našteva tudi šokantne podrobnosti. Pri Kitajski Trumpu priznava, da je dobro sprevidel napake prejšnje ameriške politike, ki je azijski velikanki nekritično dovolila v Svetovno trgovinsko organizacijo, vse drugo pa je predmet ostre kritike. Trump je tako menda kitajskega predsednika Xi Jinpinga lani poleti prosil, naj mu z nakupom ameriških kmetijskih izdelkov pomaga dobiti volitve.

Vemo, kako se je to končalo: Trump je januarja dobil svoj trgovinski sporazum s Pekingom, kmalu zatem pa tudi pandemijo smrtonosnega virusa, ki je izničila vse obljube. Bolton svojega predpostavljenega opisuje kot osupljivo neinformiranega in lahek plen za tuje avtoritarne voditelje, Xiju naj bi dal celo svojo privolitev za taborišča za ujgurske muslimane.

Trump s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom 28. junija 2019. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Trump s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom 28. junija 2019. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


»Lažnivec je,« je časopisu Wall Street Journal povedal Trump in dodal, da so Boltona sovražili vsi v Beli hiši. Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pa je podprl tudi demokratske obtožbe izsiljevanja Ukrajine, zaradi česar je moral predsednik skozi proces razreševanja. Oprostili so ga v republikansko nadzorovanem senatu.

K pomoči Ukrajini naj bi ga prepričala skupaj z zunanjim ministrom Mikeom Pompeem, ki je bil menda tudi sam že večkrat pred odstopom. Ameriško pravosodno ministrstvo Boltonu zaradi objave tajnih informacij grozi s tožbo, izvlečki knjige pa so se že pojavili v javnosti. Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je navedbe o dovoljenju za taborišča za Ujgurje označil za neresnične. »Nikoli se ni zgodilo, bil sem tam.«

Komentarji: