Britanski establišment kuje upor proti Johnsonu

Nasprotniki najverjetnejšega naslednika Therese May bodo na vsak način poskušali preprečiti brexit brez dogovora.
Fotografija: Boris Johnson ni zavrnil možnosti razpustitve parlamenta v primeru vzpona na oblast. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boris Johnson ni zavrnil možnosti razpustitve parlamenta v primeru vzpona na oblast. FOTO: Reuters

Vse verjetnejša zmaga Borisa Johnsona v tekmi za naslednjega vodjo britanske konservativne stranke, ki bo na položaju premiera zamenjal Thereso May, utegne še poglobiti politično in ustavno krizo v Združenem kraljestvu, sploh če se Johnson pri uresničevanju brexita odloči za uporabo vseh pristojnosti, ki jih premierom daje ustava.

Nekdanji britanski zunanji minister in vodja kampanje za brexit v zadnjih tednih ni hotel izključiti možnosti začasne razpustitve parlamenta, če bi ta poskušal preprečiti njegove načrte in še naprej blokiral izstop države iz EU, tako kot je to počel v zadnjem letu mandata Therese May.

Britanska nekodificirana ustava omogoča premieru, da kraljico Elizabeto zaprosi za začasno razpustitev predstavniškega organa. Johnsonovi nasprotniki se bojijo, da bo storil natanko to, če bo EU zavrnila vse njegove predloge za izpogajanje novega dogovora o brexitu oziroma če bo parlament želel mimo konservativne vlade prevzeti nadzor nad procesom izstopa ali pa celo izsiliti razpis novega referenduma o brexitu.
 

Kraljica v neugodnem ustavnem položaju


Nekateri od njih že zdaj napovedujejo, da bodo Johnsona v tem primeru zvlekli pred ustavno sodišče. Nekdanji konservativni britanski premier John Major, ki se identificira kot proevropski torijec, je danes napovedal, da strankarskemu kolegu ne bo dovolil, da mimo parlamenta izsili brexit brez dogovora. »Pripravljen sem sprožiti sodno revizijo [takšne odločitve]. V parlamentu sem sedel 20 let, na to sem zelo ponosen, imam zelo veliko spoštovanja za parlamentarne tradicije in njihovih kršitev ne bom mirno spremljal,« je Major povedal v intervjuju za BBC.

Nekdanji britanski premier John Major. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Nekdanji britanski premier John Major. FOTO: Peter Nicholls/Reuters


Hkrati je izrazil skrb, da bi se kraljica v tem primeru znašla v neugodnem ustavnem položaju, »v katerega je ne bi smel postaviti noben predsednik vlade«.
 

31. oktober za Johnsona skrajni rok


Kljub temu da tekma za naslednjega vodjo konservativne stranke sploh še ni končana, intervencija nekdanjega premiera kaže, kako se britanski establišment pripravlja na Johnsonov vzpon na oblast.

Sinočnje televizijsko soočenje kandidatov za naslednjega britanskega premiera ni v nobenem pogledu spremenilo razmerij med Johnsonom in Jeremyjem Huntom, ki so od samega začetka močno nagnjena v prid ekscentričnemu plavolasemu evroskeptiku.

Sinočnje televizijsko soočenje ni spremenilo razmerij med Johnsonom in Huntom. FOTO: Reuters
Sinočnje televizijsko soočenje ni spremenilo razmerij med Johnsonom in Huntom. FOTO: Reuters


Johnson se je uspešno ubranil vseh napadov svojega protikandidata in ni storil nobene večje napake. Pri ključnem vprašanju brexita je vztrajal pri tem, da mora država iz EU izstopiti najkasneje 31. oktobra in da nova odložitev izstopa ne more priti v poštev. Aktualni britanski zunanji minister Hunt televizijskemu občinstvu ni želel dati enakega zagotovila.

Preberite še:

Komentarji: