Britansko sodišče Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev ZDA

Usoda Assangea bi bila lahko kmalu v rokah britanske vlade.
Fotografija: Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange bi lahko v primeru obsodbe v ZDA preostanek življenja preživel za zapahi. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange bi lahko v primeru obsodbe v ZDA preostanek življenja preživel za zapahi. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Britansko vrhovno sodišče je danes ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev ZDA. Kot je sporočilo sodišče v Londonu, za to ne obstaja zadostna pravna podlaga. Usoda Assangea bi bila tako lahko kmalu v rokah britanske vlade.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

image_alt
Imperij včasih postane utrujen, še zlasti, ko je na napačni poti

Odvetniki ameriške vlade prepričali sodišče

V Veliki Britaniji je sodišče sprva zavrnilo ameriško zahtevo za njegovo izročitev, češ da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. A odvetniki ameriške vlade so se na odločitev pritožili in bili uspešni.

Dvojica sodnikov je sicer januarja Assangeu dopustila možnost pritožbe na vrhovno sodišče v povezavi s pravnimi vprašanji, ki da so »splošnega javnega pomena«. A tiskovna predstavnica sodišča je danes sporočila, da so obravnavo pritožbe zavrnili, ker da vloga ne vsebuje dovolj pomembnega pravnega vprašanja.

Kot pojasnjuje britanski BBC, se primer sedaj seli k sodniku, ki je kot prvi odločal o ameriški zahtevi za izročitev, končno odločitev pa naj bi sprejela notranja ministrica Priti Patel. Tudi na tej stopnji sicer ostajajo možnosti za izpodbijanje izročitve, še navaja BBC.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Preberite še:

Komentarji: