Britansko sodišče ugotavlja: Dubajski šejk, mučil, izsiljeval, ugrabljal in grozil

Britansko sodišče je pritrdilo princesi Haji, ki je pred tiranskim možem lani pobegnila v Združeno kraljestvo.
Fotografija: Dubajski šejk Mohamed Bin Rašid Al Maktum je, po mnenju Londonskega sodišča, organiziral ugrabitev svojih hčera in grozil svoji pobegli ženi.  FOTO: Fayez Nureldine/Afp
Odpri galerijo
Dubajski šejk Mohamed Bin Rašid Al Maktum je, po mnenju Londonskega sodišča, organiziral ugrabitev svojih hčera in grozil svoji pobegli ženi.  FOTO: Fayez Nureldine/Afp

Sodišče v Londonu je ugotovilo, da je dubajski šejk Mohamed Bin Rašid Al Maktum organiziral ugrabitev dveh svojih otrok, enega iz ulic Cambridgea, in svoji grozil svoji ženi, princesi Haji, ki je lansko leto pobegnila v Evropo in na britanskem sodišču zaprosila za zaščito pred nadlegovanjem, prisilno odvedbo v drugo državo in za skrbništvo nad otroki.

Sodišče je ugotovilo, da je šejk Mohamed zagrešil tudi mučenje in odvzem prostosti. Šejk je želel ugotovitve sodišča skriti pred javnostjo, a je sodišče njegove zahteve zavrnilo, rekoč, da je sodba v javnem interesu.

Princesa Haja bint Husein je po pobegu iz Dubaja na Londonskem sodišču slavila zmago. FOTO: Toby Melville/Reuters
Princesa Haja bint Husein je po pobegu iz Dubaja na Londonskem sodišču slavila zmago. FOTO: Toby Melville/Reuters


Princesa Haja Bint Husein je že tretja ženska, ki je poskušala pobegniti z dubajskega dvora. Predlani so po spektakularnem poskusu pobega indijski specialci njeno hčer Latifo prestregli pred obalami Indije in jo vrnili v dvorno ujetništvo. 

Prva je iz dubajskega dvora, po poročanju BBC, pobegnila šejkova hči Šamsa. Pri devetnajstih je pobegnila je iz hiše v Surreyju v Veliki Britaniji, leto kasneje so jo našli v Cambridgeu in jo odpeljali v Dubaj.

Šejk je sicer tudi podpredsednik Arabskih Emiratov, poleg ugrabljenih hčera pa je oče še triindvajsetih otrok.

Preberite še:

Komentarji: