WHO priporoča cepljenje z AstraZeneco

V članku povzemamo relevantne informacije o epidemiji bolezni covid-19.
Fotografija: Ni dokazov, da bi bilo cepivo AstraZenece nevarno. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Ni dokazov, da bi bilo cepivo AstraZenece nevarno. FOTO: Yves Herman/Reuters20.40 V Veliki Britaniji vsaj z enim odmerkom cepili 25 milijonov ljudi

V Veliki Britaniji je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 25 milijonov prebivalcev države oziroma skoraj polovica odraslih. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih približno 1,7 milijona ljudi. Cepljenje bo sicer aprila potekalo v manjšem obsegu, saj v državi pričakujejo zmanjšano dobavo cepiva. Sklicujoč se na dopis, ki so ga iz britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) poslali cepilnim centrom, britanski BBC navaja, da bodo od 29. marca cepili osebe, ki že imajo termin, novih najav na cepljenje pa ne bodo sprejemali. Po informacijah novinarke britanske radiotelevizije bo na voljo manj odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, kot je bilo načrtovano. 

19.25 Koruptivnega ravnanja osumljen tudi deželni poslanec CSU

V Nemčiji nekdanjemu pravosodnemu ministru Bavarske in sedanjemu deželnemu poslancu iz vrst CSU Alfredu Sauterju očitajo, da je z nakupi zaščitne opreme nezakonito zaslužil milijon evrov. Preiskovalci so danes preiskali prostore, vključno s poslansko pisarno 70-letnega Sauterja, ki po poročanju nemških medijev zanika vse obtožbe. Ne glede na to je poslanca več vidnih politikov na Bavarskem vladajoče krščansko-socialne unije (CSU) pozvalo k odstopu. Oglasil se je tudi vodja CSU in bavarski ministrski predsednik Markus Söder ter ocenil, da očitki na račun Sauterja, sicer člana vodstva CSU, zmanjšujejo zaupanje v demokracijo in ogrožajo CSU. 

image_alt
CDU v super volilno leto s hudima porazoma


Državno tožilstvo v Münchnu je sicer danes sporočilo, da je preiskavo suma sprejemanja podkupnine v poslih z nabavo zaščitnih mask medtem razširilo na pet oseb, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Preiskava je februarja najprej stekla proti poslancu na Bavarskem vladajoče krščansko-socialne unije (CSU) v nemškem bundestagu Georgu Nüssleinu, kasneje pa je dosegla še zveznega poslanca iz vrst krščansko-demokratske unije (CDU) Nikolasa Löbla. Oba sta izstopila najprej iz svojih strank in poslanskih skupin, nato pa sta se spričo ostrih kritik na svoj račun odpovedala tudi poslanskima mandatoma.

18.30 Von der Leynova zaupa AstraZeneci

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan pred predvideno odločitvijo Evropske agencije za zdravila (Eme) o varnosti cepiva AstraZenece proti covidu-19 poudarila, da zaupa cepivu Astrazenece in procesu Eme. Prepričana je, da bo Ema v četrtek razjasnila položaj. Ema bo predvidoma v četrtek sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva AstraZenece. V torek so sicer sporočili, da so koristi cepiva večje kot tveganja. Podobno so v sredo sporočili tudi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Von der Leynova, po izobrazbi zdravnica, je danes izrazila prepričanje, da bo Ema v četrtek razjasnila razmere. Ob tem je odločno zatrdila, da zaupa cepivu AstraZenece in procesu Eme, ter pojasnila, da je treba dati včasih znanosti nekaj časa, da podrobneje preuči podatke in poda jasno oceno.

17.40 EU računa na 466 milijonov odmerkov cepiv v prvem polletju

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes navedla količine odmerkov cepiv, ki jih EU je oziroma naj bi jih dobila v prvem polletju. V prvem četrtletju, ki se končuje, naj bi dobila 106 milijonov odmerkov, v drugem pa računa na 360 milijonov. S tem bi lahko do konca junija cepili 260 milijonov ljudi. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je izpostavil, da je EU doslej dobila 69,8 milijona odmerkov cepiv, uporabila pa je 52,4 milijona odmerkov. 15,2 milijona odmerkov so rezervirali, da se zagotovi drugi odmerek. Ostane 2,2 milijona odmerkov. To je razlika med dobavljenimi in uporabljenimi cepivi.

17.15 Od sobote na Poljskem v veljavi strožji ukrepov 

Poljska bo v soboto zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj se število novih okužb povečuje. Najmanj za tri tedne se zapirajo nakupovalna središča, bazeni, telovadnice, smučišča, hoteli, kulturne ustanove in šole. Minister za zdravje Adam Niedzielski je delodajalce pozval, naj v največji možni meri omogočijo delo od doma. Na Poljskem sicer že velja vrsta omejitvenih ukrepov, med drugim so zaprti fitnes centri, restavracije in šole za učence višjih razredov.

Oblasti v Varšavi ukrepe zaostrujejo, ker se po državi hitro širi bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Veliki Britaniji. Na Poljskem so v preteklih 24 urah potrdili 25.052 novih okužb, umrlo je 453 covidnih bolnikov. »Če se bo ta dinamika rasti nadaljevala, bi lahko v tednu dni presegli 30.000 novih primerov na dan ali celo več,« je opozoril minister za zdravje. Na Poljskem še naprej uporabljajo tudi cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca.

Dnevno število na novo potrjenih okužb se na Poljskem viša. FOTO: Jakub Stezycki/Reuters
Dnevno število na novo potrjenih okužb se na Poljskem viša. FOTO: Jakub Stezycki/Reuters


16.20 Opozicija se bo odzvala na informacije o nenaročenem cepivu

Koordinator Levice Luka Mesec je v zvezi z informacijami, da Slovenija decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva Pfizerja in BioNTecha, dejal da se bo opozicija na to zagotovo odzvala, se pa mora dogovoriti, kateri instrument je najboljši. Ob tem je povedal, da je že pozval k sestanku predsednikov opozicijskih strank, ki bo v četrtek. Po njegovih besedah je nezaslišano, da vlada ne razume osnovnih stvari. Epidemija covida-19 nas namreč dnevno stane 5,9 milijona evrov, meni Mesec. Za pomoč gospodarstvu in prebivalcem v epidemiji je vlada doslej porabila milijarde evrov, umrlo je na tisoče ljudi, pa se je vlada po njegovem mnenju odločila na koncu varčevati pri cepivih, ki so edina pot iz krize.

15.50 WHO priporoča cepljenje z AstraZeneco

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) do nadaljnjega še vedno priporoča cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. »WHO je mnenja, da je več oristi kot tveganj,« so sporočili danes. »Cepljenje proti covidu-19 ne bo zmanjšalo bolezni ali smrti zaradi drugih vzrokov. Primeri tromboze so pogosti. Venska tromboza je tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu,« so poudarili v izjavi. Strokovni odbor WHO o varnosti cepiv trenutno še preučuje zadnje podatke o cepivu AstraZenece, poročajo tuje tiskovne agencije. »Ko bo pregled končan, bo WHO nemudoma sporočil ugotovitve javnosti,« so dodali. Več držav je pred kratkim začasno prekinilo cepljenje z AstraZeneco, potem ko so zaznali nekaj primerov krvnih strdkov po cepljenju. Po svetu so sicer porabili že več milijonov odmerkov cepiva AstraZenece.

15.15 Von der Leynova predlaga delitev dodatnih deset milijonov odmerkov cepiva

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predlaga, da se različni položaji članic EU pri dostopu do cepiv zaradi njihovih različnih odločitev pri razdeljevanju odmerkov uravnotežijo pri razporejanju dodatnih desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer/Biontecha, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.
                    
Šest voditeljev članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, je v petek v pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. Poudarili so, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v zadnjih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

14.53 IMI: Angleška različica novega koronavirusa že v 22 odstotkih analiziranih vzorcev

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo navajajo, da je angleška različica novega koronavirusa prisotna že v 22 odstotkih od 562 vzorcev, ki so jih odvzeli v prvem tednu marca in so v njih potrdili novi koronavirus. Južnoafriško različico so v zadnjem obdobju našli pri 11 osebah.

V deseto presejalno sekvenciranje novega koronavirusa so vključili skupaj 562 vzorcev, ki so jih odvzeli od 1. do 7. marca. Od tega je bilo 63 odstotkov vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 15 odstotkov iz goriške regije, po pet odstotkov iz jugovzhodne in zasavske regije, trije odstotki iz obalno-kraške regije in po odstotek iz gorenjske, posavske, podravske, primorsko-notranjske, savinjske in koroške regije. Devet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini. V desetem presejalnem obdobju so našli vse mutacije, značilne za angleško različico, v vseh skupinah vzorcev. Doslej so na inštitutu potrdili angleško različico pri skupaj 290 osebah, od tega jih je bilo 28 pred okužbo v tujini, so sporočili z inštituta. Južnoafriško različico so v zadnjem presejalnem obdobju potrdili pri 11 osebah, skupaj pa doslej pri 19 osebah. Od njih sta dve pripotovali iz Tanzanije, preostali pa se pred okužbo niso mudili v tujini.

image_alt
Glavno doživetje: večerja v restavraciji


V zadnjem presejalnem obdobju niso potrdili nobenega primera brazilske različice, so pa ugotovili večje deleže posameznih za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih. Genetsko različico virusa, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupno 12 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Tako imenovano nigerijsko različico pa so doslej potrdili v skupno 16 vzorcih iz osrednjeslovenske regije in jugovzhodne regije.

14.39 Kacin: Razlike med posameznimi cepilnimi centri po državi nastajajo zaradi različne organiziranosti

Razlogi za to, da med posameznimi cepilnimi centri po državi nastajajo razlike v precepljenosti prebivalstva, so v drugačni organizaciji in zato je Jelko Kacin danes pohvalil Zdravstveni dom Novo mesto, ki je pri cepljenju operativen in uporablja vse kadre, ki so na voljo. Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Kacin je ob današnjem obisku novomeškega zdravstvenega doma za STA povedal, da je upravljanje kadrov ključna zadeva, ki omogoča, da so koncesionarji aktivno vključeni v izvajanje cepljenja. Pomembno je tudi, da svoje sestre prispevajo referenčne ambulante in je zato na voljo več ljudi. Veliko pa je odvisno od tega, kje se množično cepljenje izvaja, je dodal.

»Mi moramo biti pripravljeni, da bi takrat, ko bomo imeli cepiv dovolj, v enem mesecu cepili s 500.000 do 600.000 odmerki. Takrat ne moremo hoditi drug po drugem, če hočemo preprečiti dodatne okužbe,« je opozoril. Na vprašanje, ali bi moral NIJZ bolj načrtno oziroma selektivno pošiljati cepiva po državi, ne le glede na sporočene potrebe, je odgovoril, da se NIJZ odziva na to, kar delajo zdravstveni domovi. Cepilni centri so tisti, ki ocenjujejo, koliko in kakšno cepivo potrebujejo za različne kategorije prebivalstva. »In če nekje spregledajo svoje starejše, zato ker ne znajo vključiti koncesionarjev, če nekateri preprosto ne naročijo cepiv, jih tudi dobiti ne morejo,« je poudaril. Po njegovih besedah je dejstvo, da nobena država v Evropi, razen Izraela, za zdaj nima viška cepiv. Po njegovem mnenju se je treba v tem trenutku poenotiti in te razlike zmanjšati na minimum, in sicer zato, da bi lahko skupaj napredovali hitreje. Sicer pa so cepilni centri dobili usmeritve za dosego enakomernejše precepljenosti, »imamo pa tudi zdravstveni inšpektorat, ki se mora pojaviti v vseh cepilnih centrih in opraviti svoje poslanstvo, tako kot se to od njega pričakuje«.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Glede primera cepljenja v Kočevju, kjer so se organizirali tako, da so vzpostavili svojo informacijsko rešitev, kamor so družinski zdravniki vnašali svoje bolnike in potem tako lahko hitro in skladno s strategijo cepili vse na svojem območju, in ali gre za zgleden primer, ki bi ga lahko uporabili na državni ravni, je ocenil, da kočevskega modela po vsej državi ni možno implementirati.

Če bi ravnali tako, »bi potem pol države ostalo brez cepiv«. Sicer pa so »v Kočevju precepili več, kot jim je pripadalo, in zaradi tega imamo težave«, je ocenil. Kacin je še napovedal, da prvo pošiljko cepiv Johnson & Johnson v Sloveniji pričakujejo v drugi polovici aprila, šlo pa bi lahko za 30.000 odmerkov tega cepiva.

14.36 Na Madžarskem umrlo še 195 covidnih bolnikov, največ doslej

Iz Madžarskem danes poročajo o 195 umrlih covidnih bolnikih, kar je največ v enem dnevu doslej. Narašča tudi število novih okužb, ki so jih v zadnjem dnevu našteli 3456, in zdravstvene službe opozarjajo, da je država v najbolj kritičnem obdobju ukrepanja v pandemiji covida-19. Bolnišnice se medtem bližajo zapolnitvi svojih zmogljivosti – trenutno je hospitaliziranih več kot 10.000 covidnih bolnikov, nekaj več kot 1100 jih potrebuje pomoč umetnega predihavanja. Pričakujejo, da bo število dnevno potrjenih primerov naraščalo še vsaj naslednji teden ali dva.

Na Madžarskem poleg v EU odobrenih cepiv Pfizer/Biontecha, Moderne in AstraZenece uporabljajo še rusko cepivo sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm. Prav danes je država prejela dodatno pošiljko 100.000 odmerkov kitajskega cepiva, je sporočil zunanji minister Peter Szijjarto. Na Madžarskem z nekaj manj kot desetimi milijoni prebivalcev so doslej cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot 400.000 prejelo že dva odmerka, še piše MTI.

14.29 Italijanski minister za zdravje pričakuje pospešitev cepljenja proti covidu-19

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je izrazil upanje, da bodo cepljenje proti covidu-19 v Italiji lahko pospešili do konca meseca. V pogovoru za današnjo izdajo italijanskega časnika Corriere della Sera je priznal, da je bilo omejeno število odmerkov cepiv proti covidu-19 težava v januarju in februarju, a napovedal, da se bo do konca meseca število odmerkov zelo povečalo. V drugi četrtini leta pričakujejo 50 milijonov odmerkov cepiv, v tretji pa 80 milijonov. Povedal je tudi, da je podpisal dogovor, v skladu s katerim bodo lahko cepljenje izvajali tudi zobozdravniki, pediatri in mobilne medicinske enote. Prizadevajo si tudi, da bi farmacevti in medicinske sestre lahko pomagali pri cepljenju. Glede skrbi zaradi možnosti nastanka krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece pa je dejal, da ljudem, ki so bili cepljeni s tem cepivom, ni treba skrbeti, saj cepivo deluje.

image_alt
Pahor: Premagovanje zdravstvene krize je najpomembnejše vprašanje


Vrsta članic EU, tudi Italija, je zaradi primerov krvnih strdkov začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece. Italija je v torek sporočila, da bo cepljenje s tem cepivom nadaljevala, če bo Evropska agencija za zdravila (Ema) po preučitvi teh primerov potrdila podporo cepivu. Odločitev naj bi bila znana v četrtek. Speranza je na skupnem zasedanju odborov za socialne zadeve obeh domov parlamenta danes izrazil pričakovanje, da se bo proces cepljenja v Italiji nadaljeval s polno paro, potem ko bo Ema po pričakovanjih podprla cepivo AstraZenece. Poudaril je, da vlada ocenjuje, da so cepiva ključ za končanje sedanjega obdobja in da zadnji dogodki niso zamajali njenega zaupanja. »Nadaljujemo cepljenje, ki ga moramo pospešiti,« je dejal in poudaril, da vlada zahteva najvišjo stopnjo varnosti cepiv.

14.16 V Avstriji največje število novih okužb z novim koronavirusom letos

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3239 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ letos. Samo na Dunaju so potrdili več kot tisoč novih okužb. V istem časovnem obdobju je v povezavi s covidom-19 umrlo še 30 ljudi, poroča na spletni strani avstrijski časnik Kronen Zeitung. V primerjavi s sredo prejšnji teden so potrdili okoli 700 okužb več. V avstrijskih bolnišnicah imajo sicer ponovno nekaj manj covidnih bolnikov kot dan prej. Teh je trenutno 1851, od tega jih je 400 na intenzivni negi. Doslej so v Avstriji potrdili 501.224 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 8956 ljudi.

14.11 V Franciji in Italiji nameravajo ob potrditvi, da je cepivo AstraZenece varno, nadaljevati cepljenje

V Franciji in Italiji so napovedali, da so pripravljeni ponovno hitro zagnati programe cepljenja s cepivom AstraZenece, če bodo pristojni potrdili, da je še vedno varno za uporabo, piše cnbc.com. Vse več držav se je  namreč odločilo, da bodo začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Na seznamu držav, ki so pojasnile, da gre za začasni ukrep, so med drugim Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Irska, Španija in tudi Slovenija. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19.

Ema je še vedno prepričana, da so koristi cepljenja s cepivom AstraZenece večje od tveganj za stranske učinke, je v torek sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. Emin odbor za varnost sicer še preučuje primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. Končna odločitev bo predvidoma znana v četrtek. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je od ponedeljka več kot šest milijonov državljanov EU prejelo cepivo AstraZeneca, skupaj pa so cepili 46 milijonov oseb.

image_alt
Nekdanji minister o možnosti dodatnega naročanja ni bil seznanjen


13.52 Strokovnjaki WHO cepivo Johnson & Johnson priporočajo tudi v državah z različicami virusa

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za cepljenje so danes cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson priporočili tudi za cepljenje v državah, kjer se širijo različice novega koronavirusa. Cepivo se je izkazalo kot učinkovito v državah, kjer se močno širijo različice novega koronavirusa, je novinarjem povedal Alejandro Cravioto, vodja svetovalne skupine strokovnjakov WHO za cepljenje (SAGE). Po pregledu dokazov je WHO ugotovil, da gre za cepivo, ki je varno in v zadostni meri učinkovito, da ga lahko priporočijo za cepljenje za starejše od 18 let brez zgornje starostne omejitve, je pojasnil. Cepivo je sicer 66-odstotno učinkovito.

WHO je v petek že izdal izredno dovoljenje za uporabo tega cepiva, s katerim je za zaščito pred covidom-19 potrebno cepljenje s samo enim odmerkom. Pred tem sta izredno odobritev WHO prejeli samo cepivi podjetij Pfizer/Biontech in AstraZeneca, s katerima se je treba cepiti z dvema odmerkoma. Cepivo Johnson & Johnson je v četrtek dobilo tudi pogojno dovoljenje za uporabo v EU. Odobrili so ga tudi v ZDA, Kanadi in Južni Afriki.

13.14 Bruselj predlaga brezplačno covidno potrdilo za olajšanje potovanj to poletje

Evropska komisija je predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja v času pandemije novega koronavirusa in s tem tudi spodbudilo turizem, ki ga je covid-19 močno prizadel.

image_alt
Predlog cepilnega potnega lista je na mizi


12.41 Šesterica želi korekcijski mehanizem

Predsedniki vlad Avstrije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije in Slovenije so na videokonferenci s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom izrazili zaskrbljenost zaradi možnih razlik v distribuciji cepiv med državami članicami, ki bi bile posledica tega, da eno podjetje (AstraZeneca) ne spoštuje svojih zavez. S to temo se bodo danes ukvarjali stalni predstavniki držav članic pri EU (Coreper). Kot je znano, si šesterica prizadeva za poseben korekcijski mehanizem, ki bi služil odpravljanju razlik. Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše so sporočili, da so na videokonferenci govorili o dodatnih dobavah cepiva proti covidu-19  in mehanizmih za zagotavljanje 70-odstotne precepljenosti vseh odraslih v EU do poletja. P. Ž.

11.58 Na Hrvaškem danes največ novih okužb od začetka januarja

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8676 testih potrdili 1445 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 12 bolnikov s covidom-19, med njimi tudi 12-letna deklica, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb je najvišje od 6. januarja, ko so jih potrdili 1896. V državi je trenutno 5490 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 889 covidnih bolnikov, od katerih jih 84 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Od 25. februarja lani so potrdili 253.310 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5709 bolnikov. Umrla 12-letna deklica je imela več kardioloških kroničnih bolezni.

image_alt
Tistih, ki se bodo cepili, ne bo dovolj za čredno imunost


Število okužb je naraslo zaradi novih različic novega koronavirusa, ki se hitreje širijo, kot je angleška različica, ki je vse pogostejša med okuženimi. Poleg tega se zaradi sproščanja ukrepov prebivalci vse več družijo. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je poudaril, da pomeni zbiranje ljudi brez spoštovanja protikoronskih ukrepov največje tveganje za širjenje okužb. Dejal je, da je nekoliko večje število novih okužb v županijah ob obali kot v županijah v notranjosti države. Istrska županija je danes potrdila, da bodo 22. marca učenci višjih razredov osnovnih šol in dijaki, razen tistih iz zadnjih razredov, znova imeli pouk na daljavo, in sicer do 1. aprila. Na Hrvaškem so doslej uporabili 348.330 odmerkov cepiv Pfizerja, Moderne in AstraZenece proti covidu-19. Cepili so 276.530 ljudi, med njimi z dvema odmerkoma 71.800. Capak je novinarjem tudi odgovoril, da nimajo natančnih podatkov, koliko ljudi je zavrnilo cepljenje z AstraZeneco, a je ocenil, da manj kot 30 odstotkov, kot so to poročali hrvaški mediji na podlagi podatkov posameznih zdravnikov.

10.49 Vietnamsko cepivo proti covidu-19 naj bi bilo na voljo do konca leta

Prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili v Vietnamu, bo po pričakovanjih na voljo do zadnjega četrtletja letošnjega leta, z njim pa bi lahko začeli cepiti v letu 2022, je danes sporočilo vietnamsko ministrstvo za zdravje. Gre za cepivo z imenom Nanocovax, ki je ob cepivu Covivac drugo cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili v Vietnamu in za katerega izvajajo klinične preizkuse. Z razvojem in proizvodnjo cepiva proti covidu-19 se sicer v državi ukvarjajo štiri podjetja, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani. Vse več držav poskuša pospešiti razvoj svojih lastnih cepiv proti covidu-19, ker jih v svetu primanjkuje zaradi omejenih zalog pa tudi zaradi pojavov novih različic novega koronavirusa.

image_alt
Bodo mariborski dijaki deležni amnestije?


V Vietnamu cepljenje izvajajo s cepivom AstraZenece. Od začetka cepljenja 8. marca so doslej cepili več kot 20.000 ljudi. Vietnam, ki ima okoli 95 milijonov prebivalcev, je bil lani zelo uspešen pri zajezitvi epidemije z množičnim testiranjem in sledenjem stikov ter strogo karanteno, a se v zadnjem času sooča z naraščanjem števila okužb. Doslej so potrdili 2560 okužb, med katerimi je bilo kar 60 odstotkov lokalnih prenosov. Umrlo je doslej 35 covidnih bolnikov.

10.44 Šesterica nezadovoljnih, tudi Janša, pri Michelu

Šest predsednikov vlad z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem na čelu, ki zahtevajo korektivni mehanizem za dobave cepiv, je na videopogovoru s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom. To bo tudi tema vrha EU prihodnji teden. V skupini nezadovoljnih je tudi slovenski premier Janez Janša. Ker so se pri prvih naročilih očitno sprejemale napačne odločitve, v šesterici tvegajo, da bodo v prvi polovici lahko uporabile manj cepiv kot druge države članice. Kot je znano, se je Slovenija konec lanskega leta odločila, da ne bo kupila svojega deleža v opcijskem naročilu sto milijonov odmerkov Biontech-Pfizerjevega cepiva. P. Ž.

10.35 Certifikat le za cepiva, odobrena v EU?

Ena od dilem, povezanih s cepilnim certifikatom za potovanja v EU, je, ali bo veljal samo za cepiva, ki jih je odobrila evropska agencija za zdravila (Ema). Vodja evropskih poslancev desnosredinske EPP Manfred Weber zagovarja rešitev, ki izključuje druga cepiva. A pričakovati je, da bodo na koncu države članice same odločale, kako bodo obravnavale cepiva, kot sta sputnik ali sinopharm. Sputnik so na nacionalni ravni izredno odobrili na Madžarskem in Slovaškem, s sinopharmom pa se lahko cepijo samo Madžari. Tudi na Balkanu, zlasti v Srbiji, se bojijo, da bodo pri potovanjih žrtve omejitve priznanih cepiv na odobrene v EU. Predlog, ki ga bo danes predstavila evropska komisija, bodo v evropskem parlamentu obravnavali hitro, da bi omogočili uporabo potrdila med poletnimi počitnicami. P. Ž.  

10.04 Nekateri družinski zdravniki prezasedeni za vabljenje k cepljenju, drugod to vidijo kot poseg v zasebnost

Prebivalci, ki se želijo cepiti proti covidu-19, se morajo na cepljenje prijaviti pri svojem osebnem zdravniku. Nekateri zdravniki aktivno vabljenje načrtujejo v prihodnje, ko bo na voljo več cepiva, drugi tega ne utegnejo zaradi prezasedenosti z rednim delom. V ZD Ljubljana pa ocenjujejo, da aktivno vabljenje predstavlja poseg v zasebnost. Družinski zdravniki pripravljajo predloge kandidatov za cepljenje cepilnim centrom, ki potem na podlagi teh predlogov naročijo cepiva pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

image_alt
Med čakanjem na cepljenje se povečuje nezadovoljstvo


Pri tem pa so velike razlike med posameznimi cepilnimi centri – nekaterim je uspelo precepiti že vse zainteresirane z njihovega območja, torej tudi mlajše odrasle brez kroničnih bolezni, drugim pa ni uspelo začeti še niti cepljenja starejših kroničnih bolnikov. Ministrstvo za zdravje je sicer po besedah državne sekretarke Alenke Forte večkrat pozvalo družinske zdravnike, naj predloge za cepljenje naredijo tudi s pomočjo patronažne službe in referenčnih sester, ki lahko poiščejo starejše posameznike, ki morda niso seznanjeni z možnostjo cepljenja.

9.57 V torek potrdili 1112 novih okužb s koronavirusom, sedem oseb je umrlo

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v torek v Sloveniji opravili 5989 PCR-testov in 24.688 hitrih antigenskih testov ter potrdili 1112 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 18,6-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.310. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 737. V bolnišnicah se zdravi 444 covidnih bolnikov, od tega jih 83 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.9.11 V Braziliji se dnevno število umrlih covidnih bolnikov še naprej viša

V Braziliji je v zadnjem dnevu umrlo 2841 covidnih bolnikov, kar je največ doslej. Število smrtnih žrtev te bolezni tako še naprej narašča, odkar so sredi prejšnjega tedna prvič dotlej našteli več kot 2000 smrtnih žrtev v enem dnevu. Skupno je doslej v povezavi s covidom-19 v Braziliji umrlo že več kot 282.000 ljudi. Potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom so našteli že več kot 11,6 milijona, od tega v zadnjem dnevu skoraj 84.000. Brazilija, ki je januarja začela cepljenje proti covidu-19, je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji – tako po številu okužb kot smrti so pred njo le ZDA. Tako zdravstvene službe kot znanstveniki se bojijo, da bo v državi kmalu v enem dnevu umrlo več kot 3000 covidnih bolnikov.

Epidemiološko stanje v državi se izrazito slabša vse od februarja, bolnišnice pa so marsikje na robu zloma. V 24 od 26 zveznih držav so postelje na enotah za intenzivno nego zasedene v 80 ali celo več odstotkih. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki novemu koronavirusu vse od začetka ne pripisuje velikega pomena, že dvomi tudi o smiselnosti cepljenja. V ponedeljek je imenoval novega ministra za zdravje, že četrtega v obdobju pandemije covida-19.

7.27 V ZDA v zadnjih tednih upada število novih okužb in smrti zaradi novega koronavirusa

V ZDA zadnje tedne zaznavajo padec števila okužb in smrti. Hkrati se pojavljajo nova posamezna žarišča, trenutno to velja za Michigan, Minnesoto, Maryland, New Jersey in mesto New York. V ZDA je v torek po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinska umrlo 740 covidnih bolnikov, potrdili so 56.600 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno število hospitaliziranih zaradi covida-19 v bolnišnicah po ZDA je upadlo na 41.000. Cepljenje proti covidu-19 v ZDA poteka brez zapletov. Na dan v državi cepijo 2,4 milijona ljudi, vsaka zvezna država pa je doslej cepila najmanj deset odstotkov prebivalstva. V ZDA je doslej vsaj en odmerek cepiva prejela večina starejših od 65 let. V ZDA je od začetka epidemije umrlo 537.000 covidnih bolnikov, okužbo z virusom pa so potrdili pri skupno 29,55 milijona ljudeh. Umirjanje epidemije je v ZDA povečalo potovanja in od četrtka do nedelje je bilo na ameriških letališčih povprečno na dan med 1,2 do 1,3 milijona potnikov, kar je največ od začetka epidemije marca lani.

FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris pa v tem tednu potujeta po ZDA in predstavljata že potrjeni, tretji velik proračunski paket pomoči za boj proti epidemiji covida-19, ki vsebuje finančno pomoč za podjetja in posameznike. Bidnova vlada ocenjuje, da so v ZDA zaradi epidemije zaprli 400.000 malih podjetij, približno milijon pa jih komajda še obstaja. Stimulacijski paket prinaša novih 28 milijard dolarjev posojil, ki so namenjena izključno malim podjetjem.

7.12 Politična in strokovna javnost na Brdu pri Kranju o strategiji boja z epidemijo

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja se bodo na Brdu pri Kranju danes sešli vodje strank in poslanskih skupin, z izjemo LMŠ in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino. Razpravljali bodo o strategiji boja z epidemijo in spremembah v zdravstvu. Pozneje bo o epidemioloških razmerah in ukrepih razpravljala vlada.

7.07 Bruselj bo predlagal covidno potrdilo za olajšanje potovanj

Evropska komisija bo danes predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja v času pandemije novega koronavirusa in s tem tudi spodbudilo turizem, ki ga je covid-19 močno prizadel. Potrdilo naj bi vključevalo informacije o cepljenju, testiranju oziroma prebolevnosti. Čeprav se je potrdila prijelo ime »cepilni potni list«, v Bruslju poudarjajo, da ga ne imenujejo tako, temveč digitalno zeleno potrdilo, ki bo vključevalo podatke o cepljenju, negativnem testu PCR oziroma prebolevnosti, pri čemer pa so nekatera pomembna vprašanja v povezavi z imunostjo še nerešena. Ta potrdila naj bi olajšala potovanje cepljenim in necepljenim osebam, saj bi odpravila obveznost karantene ter s tem spodbudila turizem, za kar si odločno prizadevajo zlasti države z močnim turističnim sektorjem. V zadnjih tednih se je v povezavi s tem izpostavljalo vprašanje, ali bodo v okviru tega potrdila priznavali tudi cepljenje z ruskim ali kitajskim cepivom.

image_alt
Ogroženi čakajo, nekje pa cepijo zdrave 30-letnike


Članice naj bi v skladu z osnutkom predloga po poročanju tujih medijev samodejno vzajemno priznavale cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), a posamezna država bi lahko na primer priznala tudi cepljenje s sputnikom V, če bi želela. Predlog bo danes predstavila predsednica komisije Ursula von der Leyen ob spremstvu komisarjev za pravosodje in notranji trg, Didierja Reyndersa in Thierryja Bretona. Slovenija podpira zakonodajo o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšalo prosto gibanje oseb in transport, ter pri tem izpostavlja, da je treba upoštevati načelo nediskriminacije, je v torek povedal minister za zdravje Janez Poklukar po zasedanju ministrov EU za zdravje.

Preberite še:

Komentarji: