Burma ima novega predsednika

Po odstopu Htin Kjava je parlament izvolil Vin Mjinta, ki velja za tesnega zaupnika voditeljice države Aung San Su Či.
Fotografija: Parlament je Vin Mjinta na položaj izvolil s 403 glasovi od skupno 636 poslancev. FOTO: Aung Shine Oo/AP
Odpri galerijo
Parlament je Vin Mjinta na položaj izvolil s 403 glasovi od skupno 636 poslancev. FOTO: Aung Shine Oo/AP

Rangun – Burmanski parlament je danes po nenadnem odstopu Htin Kjava pred tednom dni izvolil novega predsednika. To je postal Vin Mjint, ki tako kot njegov predhodnik velja za tesnega zaupnika dejanske voditeljice države Aung San Su Či.

Parlament je Vin Mjinta na položaj izvolil s 403 glasovi od skupno 636 poslancev. Novi predsednik je pri tem premagal dva protikandidata. Aung San Su Či je glasovanje skupaj z ministri spremljala z balkona parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

66-letnik je postal deseti predsednik Burme, na položaj pa seda po zmagi svoje Nacionalne lige za demokracijo (NLD) na volitvah leta 2015. Šlo je za prve demokratične volitve v državi po več desetletjih vojaške vlade.

66-letnik je postal deseti predsednik Burme. FOTO: Aung Shine Oo/AP
66-letnik je postal deseti predsednik Burme. FOTO: Aung Shine Oo/AP


Tako Vin Mjint kot njegov predhodnik veljata za tesna zaveznika 72-letne Aung San Su Či, ki se zaradi ustavnih določil sama ne more potegovati za predsedniški položaj. Kot državna svetnica že dve leti vodi burmansko vlado.

Novi predsednik po pisanju DPA velja za odločnega politika, zaradi česar nekateri opazovalci napovedujejo, da bo svojo vlogo opravljal bolj vidno kot Htin Kjav, ki je večinoma izpolnjeval ceremonialne dolžnosti predsednika.

Burma in Aung San Su Či sta se morala spopasti s številnimi kritikami, ko so v državi pred približno pol leta krvavo zatrli izbruh nasilja v zvezni državi Rakhine. Skoraj 700.000 pripadnikov skupnosti Rohingja se je od takrat zateklo v Bangladeš.
 

Komentarji: