Če bo princ Charles kralj, bo nehal govoriti o javnih temah

Pred leti je odmevalo, ko je lobiral pri britanskih ministrih, sedaj pravi, da se zaveda, kakšni ustavni parametri veljajo za britanske monarhe.
Fotografija: Elizabeta II. podanikom vlada že 66 let, perstolonaslednik princ Charles bo 14. novembra sedemdesetletnik. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Elizabeta II. podanikom vlada že 66 let, perstolonaslednik princ Charles bo 14. novembra sedemdesetletnik. FOTO: AFP

Britanski prestolonaslednik, waleški princ Charles, je napovedal, da bo, če si bo kdaj nadel krono svoje monarhije, nehal govoriti o javnih temah, kakršna sta okolje ali, denimo, arhitektura.

Doslej je veljal za promotorja trajnostnega razvoja ali tovrstnega kmetijstva in oblikovanja za dom, kot je povedal v pogovoru za dokumentarec BBC, pripravljen ob njegovi skorajšnji 70-letnici – s to se bo soočil 14. novembra –, pa bi v primeru prevzema kraljevskega položaja prevzel tudi drug »poklic« in bi moral spoštovati »ustavne parametre«.

Kot je znano, je njegova mati Elizabeta II. monarhinja z najdaljšim stažem vladarke na svetu. Podanikom vlada že 66 let, o politiki pa se javno ne opredeljuje. Pisma, ki jih tedensko prejema od britanskih premierov, ostajajo tajna, ohranja protokolarno vlogo kraljice.

V nasprotju z njo je princ Charles znan promotor organskega kmetovanja, uporabe zdravilnih rastlin ali ohranjanja narave in življenja v njej. Leta 2015 je izjavil, da je v zvezi s tem pisal številnim ministrom, tudi tedanjemu premieru Tonyju Blairu. Da je lobiral pri vladi, je tedaj objavil Guardian.

Ko so ga pri BBC vprašali, ali bi kaj takega poskusil, če bo zavladal, je odgovoril: »Ne, nisem tako neumen. Razumem, da je biti vladar nekaj drugega. Seveda povsem razumem, kako bi moral delovati.«

Komentarji: