Cerar: Slovenija je s to odločitvijo na strani človekovih pravic in demokracije

Vlada bo Juana Guaidója priznala kot začasnega predsednika Venezuele.
Fotografija: Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó uživa široko mednarodno podporo. FOTO: Carlos Garcia/Reuters
Odpri galerijo
Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó uživa široko mednarodno podporo. FOTO: Carlos Garcia/Reuters

Ljubljana – Vlada je danes podprla predlog zunanjega ministrstva o začasnem prepoznanju predsednika nacionalne skupščine Juana Guaidója za začasnega predsednika Venezuele. Minister Miro Cerar je pojasnil, da bo to storila izključno z namenom, da Guaidó čim prej razpiše in izvede svobodne, demokratične in legitimne volitve.

»Venezuela se sooča z globoko gospodarsko, socialno in politično krizo, v kateri najbolj trpi prebivalstvo. Vlada izvaja represijo in si je uzurpirala oblast,« je poudaril.

Zadnje volitve, te so potekale maja, so bile nelegitimne, na kar so zunanji ministri držav Evropske unije opozorili že tedaj, zato vse od takrat pozivajo k izvedbi novih. Pred štirimi leta izvoljena venezuelska nacionalna skupščina je ta hip edini demokratično izvoljeni venezuelski organ, je obrazložil Cerar.

S priznanjem se je slovenska politika ukvarjala dva tedna, medtem ko je 23 članic Guaidója priznalo v manj kot enem dnevu. K njegovem priznanju nas je pozvala tudi slovenska skupnost v Venezueli.

Zunanji minister Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zunanji minister Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na seji vlade je minister Jernej Pikalo izpostavil, da bi si Socialni demokrati o venezuelskem vprašanju najprej želeli razpravo v zunanjepolitičnem odboru DZ. To je stranka sicer predlagala, a so se ostali drugi koalicijski ministri s preglasovanjem odločili podpreti sklep o priznanju Guaidoja za začasnega predsednika.
 

Brglez: Naša politika ni v priklanjanju koaliciji voljnih, ampak spoštovanje ustave


Po seji vlade se je v imenu stranke odzval tudi poslanec Milan Brglez in ocenil, da je vlada zdaj priznala le eno stran v sporu in si sama naložila mednarodnopravne obveznosti. Odločitev je ocenil kot napačno, ker bi lahko vodila v državljansko vojno v Venezueli.

Slovenija pa bo soodgovorna za vse, kar bo storil Guaido oziroma »koalicija voljnih«, je menil Brglez. »Naša politika pa ni v priklanjanju koaliciji voljnih, ampak spoštovanje ustave,« je še poudaril ter napovedal poglobljeno razpravo državnega zbora o tem vprašanju, ker da današnja odločitev vlade ni bila v skladu s slovensko ustavo. Zatrdil je, da prav zato ministri SD te odločitve tudi niso podprli.

Cerar je pojasnil, da imajo poslanci vedno možnost opraviti razpravo in da bo vlada, če razprava bo, pri tem tudi sodelovala.

Glede negodovanja Levice je dejal, da ni pričakovati, da bo svoj »radikalni pristop k tej zadevi spremenila«. Če se bo v prihodnje v povezavi z Venezuelo dogajalo kaj drugega, denimo tuje intervencije, bo vlada o teh novih vprašanjih morala razmišljati znova, je še napovedal prvi mož slovenske diplomacije.

Preberite še:

Komentarji: