»Človek, ki je izvedel napad v Londonu ... je bil borec Islamske države«

Znano je tudi ime ene od žrtev, in sicer je šlo za Jacka Merritta, ki je diplomiral iz prava in kriminologije in je koordiniral program rehabilitacije zapornikov s strani univerze v Cambridgu.
Fotografija: Londonska policija je dogodek obravnavala kot teroristično dejanje. FOTO: Niklas Halle'n/Afp
Odpri galerijo
Londonska policija je dogodek obravnavala kot teroristično dejanje. FOTO: Niklas Halle'n/Afp

Odgovornost za petkov teroristični napad v Londonu, v katerem sta umrli dve osebi, je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). »Človek, ki je izvedel napad v Londonu ... je bil borec Islamske države in je to storil zaradi pozivov k napadom na državljane koalicijskih držav,« sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Novico je v soboto prenesla tiskovna agencija skrajne skupine Amaq. S koalicijo je sporočilo ciljalo na 81-člansko koalicijo držav, ki se borijo proti IS, med njimi je tudi Slovenija.

V petek je moški, ki ga je policija prepoznala kot 28-letnega Usmana Khana, v središču Londona zabodel več ljudi. Dve osebi sta umrli, tri se še vedno zdravijo v bolnišnici. Dve od teh sta prejeli resnejše rane, a sta v stabilnem stanju, tretja oseba je bila le lažje poškodovana, navaja britanski BBC.Znano je tudi ime ene od žrtev, in sicer je šlo za 25-letnega Jacka Merritta, ki je diplomiral iz prava in kriminologije in je koordiniral program rehabilitacije zapornikov s strani univerze v Cambridgu. »Bil je čudovita duša in se je vedno postavil na stran šibkejšega,« je svojega preminulega sina opisal oče David Merritt. Ime ženske, ki je v napadu prav tako umrla, javnosti medtem ni poznano.


Osumljenec leta 2012 že obsojen zaradi terorizma


Policija je osumljenca ustrelila in je poškodbam podlegel na kraju dogodka. Napadalec je bil sicer oblastem že poznan, saj je bil 2012 obsojen zaradi terorističnih dejanj in je prestajal zaporno kazen. Decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili. Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Napravo je nosil tudi v času napada.

Prav tako se je moral udeleževati vladnega programa za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. V okviru tega programa je tudi obiskal petkovo konferenco, na kateri je začel svoj napad. Na konferenci naj bi Khan nastopil kot »študija primera«. So mu pa v okviru programa zagotovili tudi »varni« računalnik, ki je bil v skladu s pogoji njegovega predčasnega izpusta in naj bi mu omogočil, da nadaljuje študijsko delo, začeto v zaporu.

Napadalec je že bil obsojen zaradi terorističnih kaznivih dejanj FOTO: Niklas Halle'n/Afp
Napadalec je že bil obsojen zaradi terorističnih kaznivih dejanj FOTO: Niklas Halle'n/Afp


Kot poroča BBC, bodo britanske oblasti pod drobnogled vzele pogoje, pod katerimi iz zaporov izpuščajo obsojence zaradi terorističnih dejanj. 

Kraj napada so v soboto obiskali premier Boris Johnson, notranja ministrica Priti Patel in načelnica londonske policije Cressida Dick. Johnson, ki je sredi volilne kampanje pred decembrskimi volitvami, je povedal, da želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine. Ljudje, obsojeni terorizma, po njegovem mnenju ne smejo biti iz zapora izpuščeni predčasno. »Obsojenci zaradi resnih terorističnih dejanj bi morali dobiti najmanj štirinajst let zaporne kazni - nekaterih pa nikoli ne bi smeli sploh izpustiti na prostost,« je dejal Johnson. 

Preberite še:

Komentarji: