Dodik zgrabil zamisel o mirnem razpadu BiH

Šefa diplomacij Slovenije in Hrvaške sta pojasnila stališča do Bosne in Hercegovine.
Fotografija: Milorad Dodik si želi mirnega razpada BiH. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Milorad Dodik si želi mirnega razpada BiH. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Zunanji minister Anže Logar je poslancem včeraj zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. Njegov hrvaški kolega Gordan Grlić Radman pa je včeraj v Sarajevu spomnil, da evroatlantska pot Bosne in Hercegovine poteka prek Hrvaške in da Hrvaška BiH na tej poti podpira.

Ugibanja o obstoju slovenskega dokumenta o Zahodnem Balkanu je na odboru za zunanjo politiko končal zunanji minister Anže Logar. Zunanjepolitični dokumenti države se niso spremenili, vlada izvaja obstoječo strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene v parlamentu. Poslancem pa je Logar pokazal neuradni dokument o BiH, ki ga je pripravila Hrvaška in so ga zunanji ministri EU obravnavali marca na zasedanju v Bruslju. Tako imenovani non paper je poleg Hrvaške, Madžarske, Bolgarije, Grčije in Cipra podpisala tudi Slovenija. Podpisnice so se zavzele, da bo BiH postala kandidatka za članstvo v EU takoj, ko bo izpolnila vse pogoje za to.

image_alt
Razpad Jugoslavije je zaključen, igranje z BiH lahko ogrozi Evropo

 

Plesali bodo na melodijo iz Zagreba


Med pogoji so podpisnice zapisale ekonomske in strukturne reforme, krepitev vladavine prava, dejavnejše obvladovanje migrantskih tokov in predvsem spremembo volilne zakonodaje še pred splošnimi volitvami prihodnje leto. S tem želi Hrvaška zagotoviti, da bodo Hrvati v BiH lahko sami izbrali svojega predstavnika v predsedstvu, da se jim ne ponovi sedanja zagata, ko je bil v predsedstvo z veliko pomočjo bošnjaških glasov izvoljen Željko Komšič, ki ga kot svojega predstavnika ne priznava HDZ, dolgoletna vladajoča stranka Hrvatov v BiH. Medtem ko so v Republiki srbski naklonjeni tovrstnim spremembam, jim Bošnjaki nasprotujejo, saj v njih vidijo korak k tretji, hrvaški entiteti v BiH.
 

Pahorjevo vprašanje balzam za Dodikova ušesa


Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je včeraj med obiskom Sarajeva poudaril, da Zagreb močno podpira celovitost BiH. Sporočil je, da je BiH naslonjena na Hrvaško, njena evroatlantska pot pa poteka prav prek Hrvaške, ki da to pot podpira.
Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik pa vztrajno zavrača celovitost BiH. Potem ko je v torek regijo razburila novica, da je slovenski predsednik Borut Pahor nedavno v Sarajevu vprašal, ali se lahko BiH mirno razide, je Dodik ponovil, da si bo prizadeval za miren razpad države, ki jo formalno vodi. Dodik vztraja, da se BiH ne more obdržati, ker ni funkcionalna država.

Preberite še:

Komentarji: