Donald Trump: Jedrska grožnja iz Severne Koreje ne obstaja več

Srečanje je očitno zgladilo vse napetosti med ZDA in Severno Korejo.
Fotografija: Kim Džong Un in Donald Trump FOTO: Kevin Lim/AFP
Odpri galerijo
Kim Džong Un in Donald Trump FOTO: Kevin Lim/AFP

Po zgodovinskem srečanju med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom so očitno napetosti med državama povsem izpuhtele. 

Trump se je že vrnil iz Singapurja in tvitnil: »Pravkar sem pristal. Bilo je dolgo potovanje, a zdaj se vsi lahko počutijo veliko bolj varne kot na dan, ko sem prevzel predsedniški položaj. Jedrska grožnja iz Severne Koreje ne obstaja več. Srečanje s Kim Džong Unom je bilo zelo zanimivo in pozitivno. Severna Koreja ima velik potencial v prihodnosti.« 



Nadaljeval je, da so ljudje, preden je prevzel pisarno, domnevali, da se bodo ZDA zapletle v vojno s Severno Korejo. »Predsednik Obama je dejal, da je Severna Koreja naš največji in najnevarnejši problem. Nič več,« je sporočil prvi mož ZDA. 

Voditelja, ki sta še pred meseci bila oster besedni dvoboj, sta se srečala na otoku Sentosa v Singapurju. Podpisala sta dokument, s katerim se je Severna Koreja zavezala k denuklerizaciji Korejskega polotoka, ZDA pa k ustavitvi vojaških vaj v Južni Koreji. Trump je še obljubil, da bo tudi preklical sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti Severni Koreji, ko jedrsko orožje ne bo več vprašanje. 


Vrh še vedno odmeva


Nad napovedjo ukinitve skupnih vaj niso bili vsi navdušeni. Na Japonskem so se na te novice odzvali z zaskrbljenostjo. Japonski obrambni minister Itsunori Onodera je sporočil, da so skupne vojaške vaje Washingtona in Seula življenjskega pomena za varnost regije. Dodal je, da se japonska politika do Severne Koreje po vrhu ni spremenila.

Kitajski mediji so na drugi strani vrh ocenili pozitivno, večina južnokorejskih časnikov se je odzvala s previdnim optimizmom.

Kitajski časnik Global Times, ki je blizu komunistični partiji, je pohvalil Trumpovo napoved o koncu skupnih vojaških vaj in poudaril, da je to bila vedno zahteva Pekinga, da bi v regiji dosegli razbremenitev napetosti. »Z zmanjšanjem vojaških dejavnosti ter morebitnim umikom ameriške vojske bo Korejski polotok v celoti stopil iz sence hladne vojne. Trump in Kim sta imela priložnost, da sta pisala zgodovino,« je zapisal časnik. Časnik China Daily je vrh pospremil z odzivom, da budi upanje, da bosta obe strani prenehali s sovražnostmi in končno rešili dolgoletne težave Korejskega polotoka. 

Južnokorejski dnevnik Hankook pa je ob tem opozoril, da dogovor med Trumpom in Kimom ne vsebuje nobene časovnice za dosego ciljev. Dodal je, da so se pogajanja o Korejskem polotoku brez jedrskega orožja med Seulom in Pjongjangom sedaj šele začela. Poslovni dnevnik Džungang je opozoril, da vrha ne gre označiti za napako, saj je bilo že srečanje med voditeljema dveh sovražnih držav zgodovinski dogodek. Dnevnik Čosun je kritiziral dogovor med Trumpom in Kimom kot nezaslišanega in absurdnega. Časnik je tudi napadel Trumpa, ker je obljubil končanje skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Podobno je menil tudi vodja opozicijske Svobodne stranke Hung Džu Pjo, ki je vrh označil kot veliko napako. Časnik Hankjoreh je na drugi strani ocenil, da je vrh odprl novo poglavje za velike spremembe v odnosih med ZDA in Severno Korejo.


​Kaj pa Rusija?


V Kremlju so danes dejali, da pozdravljajo srečanje, ki so ga ocenili kot začetek neposrednega dialoga. Ob tem so poudarili, da je srečanje dokazalo pravilno stališče Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina, da ni alternative političnim in diplomatskim metodam za rešitev težav Korejskega polotoka in da je edina pravilna pot »neposredni dialog, ki smo mu sedaj priča«.

»Tovrstna srečanja, ne glede na rezultat pripomorejo k zmanjšanju napetosti na polotoku in premiku stran od kritične točke, kjer smo dobesedno bili pred nekaj meseci,« je še izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes oceni, da vrh Kima in Trumpa predstavlja nedvomen napredek. Je pa opozoril, da je treba preveriti namero Kima o jedrski razorožitvi.

Komentarji: