Poklukar: Ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT pogoj PC ne bo potreben

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Pogoj PCT ohranja družbo odprto, je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Pogoj PCT ohranja družbo odprto, je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. FOTO: Matej Družnik/Delo

15.44 Poklukar: Če bo izvajanje pogoja PCT učinkovito, pogoj PC ne bo potreben

Pogoj PCT ohranja družbo odprto, je ob obisku Splošne bolnišnice Murska Sobota poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Izrazil je željo, da se ob učinkovitem izvajanju pogoja PCT zasedenost intenzivnih postelj ne bi povzpela do dveh tretjih skupnih kapacitet. Takrat namreč strokovna skupina za covid-19 predlaga uvedbo pogoja PC za vse.

Poklukar je dejal, da pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) družbo ohranja odprto. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prihodnjih dneh na voljo podatki o uspešnosti izvajanja tega pogoja. »Nenazadnje je prišlo do stagnacije, če ne celo upadanja števila pozitivnih oseb na koronavirus,« je izpostavil minister.

Na epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) bi bila Slovenija po Poklukarjevih besedah lahko obarvana v zeleno barvo le ob popolnem zaprtju države, ki pa »si ga nihče ne želi«. Na vprašanje glede nadzora domnevnega cepljenja otrok z vektorskimi cepivi Janssen in AstraZeneca je Poklukar odgovoril, da strokovnjaki, ki opravljajo nadzor, potrebujejo čas. »Potem pa bomo videli, kako naprej,« je napovedal.

14.27 Svetovni turizem še ne dosega ravni izpred pandemije covida-19

Svetovni turizem je julija imel rast, k čemur je prispevalo cepljenje proti koronavirusu in manj omejitev potovanj. Vendar je število potnikov še vedno precej manjše od tistega izpred pandemije covida-19, je danes objavila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Mednarodne meje je julija prestopilo približno 54 milijonov turistov, kar je največ po aprilu 2020. To je 58 odstotkov več kot julija lani, a še vedno precej pod predpandemično ravnjo. Julija 2019 je namreč mednarodne meje prestopilo 164 milijonov turistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlog za izboljšanje je po oceni UNWTO v ponovnem odpiranju številnih destinacij za mednarodna potovanja, večinoma v Evropi in Ameriki, pa tudi napredek pri uvajanju cepiv proti covidu-19, ki je prispeval k postopni vzpostavitvi varne mobilnosti v Evropi in drugih delih sveta. »Kljub temu je leto 2021 še vedno leto izzivov za svetovni turizem, saj se je število mednarodnih prihodov v obdobju od januarja do julija zmanjšalo za 80 odstotkov v primerjavi z letom 2019,« so sporočili iz UNWTO s sedežem v Madridu.

11.15 Pekinški prireditelji pod velikim pritiskom zaradi covida-19

Organizatorji zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki bodo februarja prihodnje leto, so pred začetkom testnih tekmovanj dejali, da se zaradi koronske pandemije soočajo z velikimi pritiski. Prihajajoče zimske igre bodo bržkone najbolj omejen masovni športni dogodek vse od začetka pandemije, tudi brez tujih gledalcev in z obveznim cepljenjem za vse. Vsakdo, ki bo želel v »varen koronski mehurček« zimskih olimpijskih iger, bo moral imeti potrdilo o polnem cepljenju. Naj gre za športnike, funkcionarje ali njihove spremljevalce. Tisti, ki zaradi določenih okoliščin ne bodo cepljeni, bodo morali ob prihodu v kitajsko glavno mesto za 21 dni v obvezno karanteno, preden bodo dobili dovoljenje za vstop v mehurček, piše francoska tiskovna agencija AFP.

10.51 Konferenca Otrok v gibanju posvečena posledicam epidemije

V Portorožu se je začela 11. mednarodna znanstvena konferenca Otrok v gibanju, ki je tokrat posvečena premagovanju posledic ukrepov omejitve gibanja. Kot je poudaril direktor ZRS Koper Rado Pišot, je bila ta generacija otrok in mladostnikov v zadnjih dveh letih najbolj prikrajšana, posledic na njihovem zdravju pa ne bo mogoče odpraviti čez noč. Poslanstvo mednarodne konference Otrok v gibanju, ki jo pripravlja Inštitut za kineziološke raziskave pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper in ki bo trajala do srede, je skrb za različne vzvode, kako otrokom zagotoviti boljše življenje, predvsem na področju pomanjkanja gibanja, kakovostne gibalne aktivnosti, usmerjenih intervencij in preventivnih programov, je ob robu dogodka za STA pojasnil direktor ZRS Koper Pišot.

10.50 Venezuela prejela 900.000 odmerkov kubanskega cepiva

Venezuela je prejela prvih 900.000 od skupaj 15 milijonov odmerkov kubanskega cepiva Abdala proti covidu-19, je sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Kubanskega cepiva Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer še ni odobrila. Maduro, ki je hkrati napovedal pouk v živo na vseh ravneh izobraževanja od 25. oktobra dalje, je izjavil, naj Venezuela ne bi prejela manj kot 15 milijonov odmerkov za pet milijonov sodržavljanov, ki še niso bili cepljeni. Pri tem mora vsak posameznik prejeti tri odmerke kubanskega cepiva. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Venezuela najprej začela cepiti z ruskim cepivom Sputnik V in cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, pri katerih sta potrebna dva odmerka, julija pa je vlada kljub kritikam zdravniške stroke začela priporočati cepljenje s kubanskim cepivom Abdala.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni odobrila kubanskega cepiva. FOTO: Alexandre Meneghini/Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni odobrila kubanskega cepiva. FOTO: Alexandre Meneghini/Reuters


10.31 Na Hrvaškem od danes pogoj PCT za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi

Na Hrvaškem od danes za vse zaposlene v hrvaških zdravstvenih ustanovah in ustanovah socialne oskrbe velja pogoj PCT. Zaradi novih ukrepov so pred nekaterimi bolnišnicami potekali manjši protesti. Odločitev o obveznih evropskih digitalnih covidnih potrdilih za vse zaposlene v zdravstvu in socialnem skrbstvu z današnjim dnem je prejšnji teden sprejel hrvaški štab civilne zaščite. Če zaposleni niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na okužbo z novim koronavirusom.

Testiranje je za zdaj brezplačno in je priporočeno najmanj dvakrat na teden. Brez izpolnjenega pogoja PCT zaposleni v zdravstvu in socialni oskrbi ne bodo mogli priti na svoja delovna mesta. Za obdobje, med katerim zaradi zavračanja izpolnjevanja pogojev PCT ne bodo v službi, ne bodo dobili nadomestila plače. Na uveljavitev novih ukrepov je pripravljena velika večina zdravstvenih ustanov in ustanov socialne oskrbe, je danes poudaril hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki je obiskal največjo zagrebško zdravstveno ustanovo, tamkajšnji klinični center.

09.45 V nedeljo potrdili 225 novih okužb

Ob 1201 PCR-testu so včeraj potrdili 225 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je bil 18,7-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih 7450 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 12.290 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 580, sedemdnevna pa 870. V bolnišnicah zdravijo 431 bolnikov s covidom-19, od tega 122 na intenzivni negi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

Z enim odmerkom je pri nas cepljenih 1.128.828 ljudi, z obema pa 1.008.190 oziroma 47,8 odstotka populacije.

08.42 Fifa: Nogometaši ne bi smeli biti prednostno cepljeni

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) se je zavzela za cepljenje proti novemu koronavirusu. »Zagovarjamo cepljenje proti novemu koronavirusu in podpiramo stališče Svetovne zdravstvene organizacije. Varen, pošten in pravičen dostop do cepiv je ključen v vseh državah. Igralci ne bi smeli imeti prednostnega dostopa,« je v nedeljo objavila Fifa. Pred tem se je britanska vlada odločila, da polno cepljenim nogometašem po vrnitvi s prihajajočih tekem kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 ne bo treba v obvezno karanteno, četudi so tekme na prizoriščih držav s tako imenovanega rdečega seznama. Fifa je to odločitev podprla.

06.00 Beovićeva napoveduje bolj ostro regulacijo glede uporabe vektorskih cepiv

Po smrti 20-letnice prejšnji teden bo verjetno ta teden znano, ali je pri smrti šlo za povezavo s cepljenjem s cepivom Janssen. Od srede je sicer strokovna skupina zaustavila cepljenje s tem cepivom, ki tudi svetuje prednostno cepljenje s cepivi mRNA. Pričakuje se, da bo strokovna skupina sprejela tudi bolj jasno regualcijo oziroma strožje pogoje glede cepljenja z vektorskimi cepivi, kar je potrdila Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, je poročal Radio Slovenija.

00.30 Ema predvidoma o poživitvenem odmerku cepiva

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija. Odločitev Eme za danes je v petek na Dunaju napovedala evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Ema sicer ocenjuje vlogo cepiva Pfizer/Biontecha za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu.
A po drugi strani so v agenciji že večkrat opozorili, da bi bilo treba najprej cepiti vso populacijo, ki jo lahko. Kot poudarjajo, vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba zagotoviti, da bo polno cepljenih čim več ljudi. Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica.

Preberite še:

Komentarji: