Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropa v primežu hude vročine: »Prihaja pekel«

Katalonski gasilci se borijo s hudimi požari, medtem ko temperature vztrajajo na 40 in več stopinjah. 
V Italiji bo bo jutri zaradi vročine veljal rdeči alarm v kar 16 mestih. FOTO: Miguel Medina/AFP
V Italiji bo bo jutri zaradi vročine veljal rdeči alarm v kar 16 mestih. FOTO: Miguel Medina/AFP
Vojko Urbančič, A. I.
27. 6. 2019 | 09:06
27. 6. 2019 | 21:38
8:32
Slovenski meteorologi za današnji dan napovedujejo, da utegne pasti junijski vročinski rekord, na Goriškem, v Posočju in osrednji Sloveniji tudi absolutni poletni. Arso je zaradi velike toplotne obremenitve in nevarnosti požarov objavil opozorilo in celoten teritorij Slovenije obarval oranžno, marsikje po Evropi pa je veliko huje. Vročinski val s poreklom na severu Afrike je stari kontinent udaril že na začetku koledarskega poletja.

Opozorila zaradi visokih temperatur, ki naj bi danes in jutri presegale 40 stopinj Celzija, so objavili na večih območjih starega kontinenta, vročina pa je že vplivala na požare v naravi, omejitve v prometu ali zaprtje šol ali. Tudi na poletne debate o goloti v javnosti.

Ogenj v Španiji je uničil več kot 5500 hektarjev gozda. FOTO: Pau Barrena/Afp
Ogenj v Španiji je uničil več kot 5500 hektarjev gozda. FOTO: Pau Barrena/Afp

 

Pekel v Španiji


Meteorologi iz španske agencije Aemet so za pet provinc na severu države napovedali temperature do 42 stopinj, kar je nek televizijski napovedovalec vremena strnil k kratek tvit: »Prihaja pekel.«

Sodeč po napovedih bo najhuje jutri, ko so ekstremne temperature napovedane za 33 od 50 španskih provinc. V Gironi bi se lahko segrelo do 44 stopinj. Katalonski gasilci se borijo tudi z več požari, BBC poroča, da gre za najhujše požare v zadnjih 20 letih. Eden večjih je izbruhnil na območju Torre de l´Espanyola.

Pasji dnevi v Palmi de Mallorci. FOTO: Jaime Reina/AFP
Pasji dnevi v Palmi de Mallorci. FOTO: Jaime Reina/AFP

 

V Franciji ekstremne temperature v 78 od 101 departmajev


V Franciji naj bi po napovedi Meteo-France temperatura na okoli dveh tretjinah površine države segla do 39 stopinj, najvišje po letu 1947. V državi, v kateri so avgustovski vročinski val leta 2003 okrivili za kar okoli 15.000 smrti – v Evropi je tedaj zahteval kar 70.000 življenj –, televizijske in radijske postaje ponavljajo opozorila. Skrajne temperature napovedujejo v kar 78 od 101 departmajev.

Vročina je po poročanju medijev že zahtevala najmanj tri življenja. Na različnih kopališčih na jugu države so umrli trije starejši ljudje, stari od 62 do 75 let. Eden med njimi zaradi srčnega napada, kar so pripisali tremalnemu šoku ob stiku z vodo, ostala dva v podobnih okoliščinah. Francoska veriga hotelov Accor je do sobote omogočila dostop starostnikom do klimatiziranih avl v svojih hotelih.

Fantje so v Parizu ohladitev poiskali v vodnem kanalu. FOTO: Dominique Faget/Afp
Fantje so v Parizu ohladitev poiskali v vodnem kanalu. FOTO: Dominique Faget/Afp


Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je izrazila nezadovoljstvo, ker ljudje ne upoštevajo navodil in tečejo na prostem tudi med poldnevom in 14. uro. Prav tako je obsodila dejanja nekaterih staršev, ki za kratek čas med nakupovanjem pustijo svoje otroke v avtomobilih ali jim na soncu ne zagotovijo pokrival.

Danes in jutri bodo ostala vrata šol zaprta, v Parizu, Lyonu in ponekod drugod so omejili promet. Najbolj vroče je na jugu države, kjer je živo srebro že včeraj seglo nad 40 stopinj, za jutri napovedujejo temperature do 44 stopinj. Za tolažbo: francoski vinogradniki so se vročine razveselili, nadejajo se odlične letine. »Dva ali trije takšni dnevi v Bordeauxu v tem času, to je čarobno,« je agenciji AFP izjavil vodja sveta za vino Philippe Bardet.

Iz agencije so nato sporočili, da so v Franciji danes zabeležili najvišjo junijsko temperaturo v državi. Izmerili so 41,9 stopnje Celzija v vasi Saint-Julien-de-Peyrolas v dolini Rone. Prejšnji državni rekord je znašal 41,5 stopinje, ki so ga leta 2003 izmerili v južnem departmaju Aude. Najvišjo temperaturo so v državi sicer izmerili med smrtonosnim vročinskim valom avgusta leta 2003 - 44,1 stopinje. V petek opozarjajo pred temperaturami med 42 in 45 stopinj Celzija.

Hlajenje pred Louvrom. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Hlajenje pred Louvrom. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

 

Rdeči alarm v Italiji


V Italiji so oblasti za danes izdale rdeči alarm za Bolzano, Brescio, Firence, Perugio, Rieti in Rim, jutri bo veljal v kar 16 mestih. Tudi Italijani pričakujejo padec vročinskega rekorda, aktualen je iz leta 2003. Opozarjajo na nevarnost za vse, ne le za ranljive skupine, najbolj vroče bo na severo-zahodu države.

Prišlo je že tudi do prvih smrtnih žrtev. Danes zjutraj so blizu milanske železniške postaje našli truplo brezdomca, starejšega Romuna, ki si je milanske ulice in nebo delil z domačimi brezdomci. V času smrti je imel ob sebi dokumente, ki so izkazovali, da je bil srčni bolnik. Umrla sta tudi starejši upokojenec v San Benedettu del Tronto v regiji Marche, ki so ga pogrešali že od včeraj, njegovo truplo pa so odkrili danes, in še ena oseba v okolici Verone.

V Rimu, kjer so rdeče opozorilo izdali za kar tri dni, situacijo otežujejo težave z odvozom smeti. Njihovo kopičenje utegne vplivati na zdravje ljudi, tudi zato, ker prihaja v predmestjih večnega mesta do sežigov smeti in ob tem sredi pripeke širjenja toksičnega dima. Županja Virginia Raggi je tovrstno početje označila za atentat na javno zdravje in denarnice davkoplačevalcev.

Philip Trackfield, britanski turist v Rimu, je hudo vročino v italijanski prestolnici opisal: »Sinoči je bilo na Španskih stopnicah 41 stopinj. Izčrpljujoče je v takšni vročini hoditi okrog mestnih znamenitosti.«

V Grčiji, kjer je v lanskih požarih izgubilo življenje okoli 100 ljudi, so zaradi temperatur, ki so se povzpele na 45 stopinj, v bolnišnicah uvedli najvišjo stopnjo pripravljenosti. 

Blizu Bologne je kot v peklu. FOTO: Miguel Medina/Afp
Blizu Bologne je kot v peklu. FOTO: Miguel Medina/Afp

 

Rekordno segreta Nemčija


O novem vročinskem rekordu za mesec junij poročajo tudi iz Nemčije, kjer so v Brandenburgu namerili 38,6 stopinj. Prejšnji rekord je bil star 70 let. V nekaterih delih države primanjkuje pitne vode, v delih zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija pa so prebivalcem naročili, naj vodo uporabljajo samo za nujne stvari, sicer jim grozi 1000 evrov kazni.

V Brandenburgu so imeli nekaj več dela zaradi vročine tudi policisti. Ustaviti so morali motorista, ki je sicer nosil zaščitno čelado, težava zanj pa je bila, da je imel ob tej na sebi le še sandale. V kraju Coschen v zvezni deželi Brandenburg so v sredo namerili 38,6 stopinje Celzija. To je za 0,1 stopinje več od dosedanjega rekorda iz leta 1947, ko so v kraju Bühlertal v zvezni deželi Baden-Württemberg namerili 38,5 stopinje Celzija. V Münchnu pa so varnostniki skupini žensk, ki so se ob bregu reke Isar sončile zgoraj brez, nasvetovali, da se to ne spodobi.

Osvežitev v Kölnu. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Osvežitev v Kölnu. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters


Iz Poljske in Litve poročajo tudi o tragedijah, utopitvah ljudi, ki so se skušali ohladiti v jezerih in rekah. Včeraj je tudi na Poljskem padel junijski vročinski rekord. Segrelo se je na 38,2 stopinje. Enako na Češkem, kjer so namerili 38,9 stopinje. Vremenoslovci opozarjajo, da bodo visoke temperature vztrajale še vsaj tri dni. 

V Avstriji so v Innsbrucku zaradi izmerjenih 36,7 stopinje že v torek (tedaj so izmerili tirolski rekord) privoščili prost dan vprežnim konjem. Tudi v Alpah so se temperature ponekod dvignile na 30 stopinj Celzija. 

Na Hrvaškem so podobno kot pri nas danes napovedovali vroč, sončen dan s temperaturami do 36 stopinj, v Dalmaciji morda tudi kaj višje, do 36 stopinj naj bi se živo srebro povzpelo tudi v Srbiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine