Facebook z novo afero kršenja zasebnosti

Z izdelovalci komunikacijskih naprav so delili zasebne podatke uporabnikov oziroma podjetjem brez dovoljenja posredovali podatke o prijateljih uporabnikov facebooka.
Fotografija: Facebook naj bi te podatke posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega več ne bo počel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Facebook naj bi te podatke posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega več ne bo počel. FOTO: Reuters

Washington - Po poročanju New York Timesa je Facebook je z izdelovalci komunikacijskih naprav delil zasebne podatke uporabnikov oziroma je podjetjem posredoval podatke o prijateljih uporabnikov na družbenem mediju Facebook brez dovoljenja, je v nedeljo poročal New York Times.
 

Do podatkov prijateljev uporabnikov


Facebook naj bi te podatke posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega več ne bo počel. Proizvajalci naprav lahko na ta način po ovinku pridejo do podatkov o prijateljih uporabnikov, ki so se zavarovali s prepovedjo delitve informacij.

Podpredsednik Facebooka, pristojen za partnerstva produktov Ime Archibong je zatrdil, da so informacije o prijateljih uporabnikov postale dostopne na napravah šele, ko so se uporabniki odločili, da delijo informacije s prijatelji. Ni jasno, kaj je s tem želel zanikati, saj se uporabniki niso odločili, da informacije razen s prijatelji delijo še s Samsungom, Applom in drugimi.
 

Sprenevedanje, da bi katero podjetje podatke zlorabilo


Sporočil je tudi, da so proizvajalcem naprav dali dostop zato, da lahko zgradijo različice Facebooka, ki delujejo na različnih telefonih ali operacijskih sistemih. Partnerska podjetja pa naj bi podpisala pogodbo, da informacij o uporabnikih ne smejo uporabiti za nič drugega kot to. Archibong je zagotovil, da ne vedo, da bi katero od podjetij zlorabilo informacije.Facebook ni vedel niti, da je Cambridge Analytica zlorabila podatke o uporabnikih v politične namene za kampanjo Donalda Trumpa. Škandal s tem še vedno odmeva in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg od marca naprej zagotavlja, da se to ne bo ponovilo, da imajo uporabniki v rokah odločitev o tem, kaj se dogaja z njihovimi informacijami in podobno.

Je Mark Zuckerberg v Bruslju govoril resnico? FOTO: AFP
Je Mark Zuckerberg v Bruslju govoril resnico? FOTO: AFP


Nova pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Barbara Underwood je sporočila, da bo njen urad še naprej preiskoval dejavnosti Facebooka, ki zadevajo zasebnost uporabnikov, saj da poročanje New York Timesa opozarja, da številna vprašanja ostajajo brez odgovora.Demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal pa je dejal, da poročanje New York Timesa kaže na dodaten razlog, da je nujno treba sprejeti zakon o zaščiti zasebnih podatkov po vzoru Evrope.

Komentarji: