Gibanje #MeToo zamajalo (tudi) ugled priznane baletne ustanove

Baletnik je članom ansambla pošiljal gole fotografije plesalk in o njih govoril vulgarne opolzkosti.
Fotografija: Plesalke so menda bile žrtve spolnega nadlegovanja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Plesalke so menda bile žrtve spolnega nadlegovanja. FOTO: Reuters

Obtožbe o spolnem nadlegovanju so priletele tudi iz plesnega sveta. Dvajsetletna balerina newyorškega baleta Alexandra Waterbury je obtožila ugledno ustanovo, da je prikrivala nečedna dejanja moških plesalcev, koreografov, učiteljev in trenerjev. 

Svet baleta se pripravlja na vihar, ki bo morda zamajal tudi priprave na novo sezono. Odvetnik Waterburyjeve je povedal: »Upam, da bo to spodbudilo tudi druge ženske, da bodo spregovorile. Mislim, da smo šele na začetku te afere.« Ker je afero sprožila ena od glavnih baletk, bodo težave za ansambel še toliko večje. Ustanova potrebuje »moralnega in poštenega posameznika, da nas izvleče iz teme«, je dejala umetnica.

Vse skupaj je sprožil njen partner, baletnik Chase Finlay, ki je moškim kolegom domnevno pošiljal gole Alexandrine fotografije in zbijal neprimerne šale o baletkah. Mama ene od plesalk je na družbenem omrežju twitter sporočila, da je njena hči vse življenje sanjala o baletu. »Petindvajset let sem podpirala newyorško ustanovo, zdaj pa je ne bom več,« je bila ostra. 



Waterburyjeva, ki je študirala na Ameriški šoli za balet, je na instagramu pozvala soplesalke, naj se postavijo zase. »Ko vidim malo deklico v tutuju, ki se odpravlja na uro baleta, me prešine, da bi morala v resnici zbežati daleč stran. Nihče je ne bo zaščitil, tako kot niti mene ni.«

V soboto je primabalerina Ashley Bouder, ki je že 18 let članica ugledne ameriške plesne ustanove, izpostavila, da je obtožbe podalo le nekaj posameznic. Opozorila je, da se zato plaz negativnosti ne sme prenesti kar povprek na ves ansambel, ob tem pa je dodala: »Čeprav so obtoženi le nekateri posamezni plesalci, bo to vplivalo na ves ansambel. Iščemo novega umetniškega vodjo. Upam, da ga bomo našli.«

Da je newyorški balet brez umetniškega vodje, gre pripisati prav obtožbam o spolnem nadlegovanju in psihičnih zlorabah. Zgrnila so se na nekdanjega vodjo Petra Martinsa, ki se je januarja letos upokojil, potem ko so ga plesalke obtožile, da jih je spolno nadlegoval. Martins je obtožbe kategorično zanikal in naročil podrobno notranjo preiskavo.

Obtožbe o spolnem nadlegovanju so priletele tudi iz plesnega sveta. FOTO: Reuters
Obtožbe o spolnem nadlegovanju so priletele tudi iz plesnega sveta. FOTO: Reuters

 
A kjer je dim, je ponavadi tudi ogenj. Sporno dogajanje v ugledni plesni ustanovi je spodbudilo zapis v plesni reviji Dance Magazine. »Končno je prišla na dan dolgo zamolčana skrivnost o razsežnosti nadlegovanja plesalk in plesalcev v baletnem svetu.« Baletni mojstri so pričakovali, da jih bodo plesalke ubogale brez najmanjšega glasu, tekmovanja za vloge so bila brutalna. Toga hierarhija v baletu se očitno počasi ruši.

Dvajsetletnica pravi, da je 28-letni Finlay drugim moškim pošiljal njene gole fotografije. Zraven je pripisal: »Imate fotografije žensk, s katerimi ste spali? Pošiljam vam nekaj posnetkov balerin, ki sem jih pripravil do kričanja.« To še ni bilo vse. Eden od uglednih donatorjev ustanove je zapisal, da si želi »zlorabiti nekaj balerin«, na kar se je Finley odzval z dvignjenimi palci.

Donator je nadaljeval: »Stavim, da bi jih lahko nekaj zvezali in zlorabili kot živali.« »Ali kot cipe, kar v resnici tudi so,« je menda na to odvrnil Finley.

Waterburyjeva domnevno ni bila edina balerina, katere gole fotografije so si med seboj izmenjavali plesalci, čeprav se poleg nje še ni oglasila nobena. Baletka je avgusta dala odpoved, suspendirali so še dva plesalca. Ko je tožba prispela v medije, je završalo. Finleyjev odvetnik Ira Kleiman je navedbe zanikal in dejal, da ne temeljijo na dejstvih. 

V newyorškem baletu vre. FOTO: Reuters
V newyorškem baletu vre. FOTO: Reuters


Nekaj pa mora biti za tem, saj je umetniški vodja škotskega baleta Christopher Hampson že marca letos zapisal: »V baletnem svetu se mora začeti širša razprava o človeškem obnašanju. V zadnjih treh desetletjih sem videl, kako so baletne plesalce vzgajali in poučevali odlični in nadarjeni direktorji, koreografi in trenerji. Videl pa sem tudi poniževanje, nadlegovanje in grožnje. Takšno ravnanje je nesprejemljivo in spada v preteklost.«

Namige, da želijo nekateri koreografi zgolj poustvariti delovno okolje, v kakršnem so delovali sami, je Hampson zavrnil: »Da, imeli smo zahtevne, ostre treninge. A nikoli nisem videl, da bi koga zlorabljali.« Dodal je, da današnji plesalci pričakujejo spoštovanje in da bi morali od nadrejenih to tudi dobiti. 

Komentarji: