Hekerji vdrli v portal medija Slobodne Dalmacije

Pod imeni pravih novinarjev tega portala so objavili okoli deset proruskih besedil o vojni v Ukrajini.
Fotografija: Hekerji so več starih člankov zamenjali s teksti, ki širijo rusko propagando. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Hekerji so več starih člankov zamenjali s teksti, ki širijo rusko propagando. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP

Spletna stran hrvaškega časnika Slobodna Dalmacija je bila v torek popoldne tarča hekerskega napada, pri čemer so neznani storilci več starih člankov zamenjali s teksti, ki širijo rusko propagando. O napadu je svoje bralce na spletni strani obvestilo uredništvo časnika, ki je lažne članke že umaknilo.

Hekerji so vdrli v spletni portal Slobodne Dalmacije in objavili okoli deset proruskih besedil o vojni v Ukrajini. Tekste so objavili pod imeni pravih novinarjev tega medija, so sporočili iz uredništva časnika in dodali, da so napad prijavili policiji.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo dogajanja za medije sicer ni hotela komentirati. Za hrvaško tiskovno agencijo Hina je dejala le, da poteka preiskava, članke pa so izbrisali.

image_alt
Blokada dezinformacij ali cenzura

Napad je že obsodilo Hrvaško novinarsko društvo (HND). »Na žalost to v vojnih razmerah, ki so zavladale v Evropi, ni nekaj nepričakovanega. Posebno v oči bode dejstvo, da so stare tekste, ki so v sistemu Slobodne Dalmacije, zamenjali članki, ki širijo rusko propagando o vojni z Ukrajino,« je sporočil predsednik HND Hrvoje Zovko. Pri tem je pozval vse institucije, naj se vključijo v preiskavo, in vse medije, ki bi se jim zgodilo kaj podobnega, naj to takoj prijavijo.

Preberite še:

Komentarji: