Hrvaški menih izključen iz reda zaradi spolnih zlorab

Meniha iz splitskega samostana sv. Frančiška je pred nekaj meseci pet fantov iz Splita obtožilo spolnih zlorab.
Fotografija: Papež je na podlagi poročila kongregacije za nauk vere 28. junija meniha izključil iz frančiškanskega reda. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Odpri galerijo
Papež je na podlagi poročila kongregacije za nauk vere 28. junija meniha izključil iz frančiškanskega reda. FOTO: Andreas Solaro/Afp

Papež Frančišek je iz frančiškanskega reda izključil splitskega meniha Gracijana Stipeta Gašperova, ki so ga v okviru cerkvenega postopka spoznali za krivega spolne zlorabe petih dečkov. Kot so danes poročali hrvaški mediji, mu je tudi trajno prepovedal delitev zakramentov, poučevanje ter kakršne koli javne nastope v imenu Cerkve.

Meniha iz splitskega samostana sv. Frančiška je pred nekaj meseci pet fantov iz Splita obtožilo spolnih zlorab. V okviru cerkvene preiskave so ugotovili, da je kriv in ocenili, da bi ga za kazen morali izključiti iz frančiškanskega reda in meniške službe. Te sklepe je apostolska nunciatura v Zagrebu predala kongregaciji za nauk vere v Vatikanu.



Papež je na podlagi poročila kongregacije za nauk vere 28. junija meniha izključil iz frančiškanskega reda in ga razrešil vseh obveznosti, ki izhajajo iz tega, s čemer mu je trajno prepovedal delitev zakramentov, poučevanje ter kakršne koli javne nastope v imenu Cerkve. »1. avgusta mu je bil dekret izročen, ko ga je podpisal, je potrdil, da ga sprejema,« je sporočila katoliška agencija IKA.

Policija je po prvi prijavi o zlorabah 78-letnega meniha prijela in zaslišala ter kmalu izpustila na prostost. Splitsko tožilstvo naj se za obtožnico ne bi odločilo zaradi zastaranja primera, a je nato sporočilo, da se še vedno ukvarja z obtožbami zaradi spolnih zlorab mladoletnika. Po poročanju Indexa naj bi se zlorabe dogajale pred 20 leti, ko so bile žrtve mladoletne.

Komentarji: