Humanitarna organizacija libijsko obalno stražo obtožuje smrti mame in otroka

Španska organizacija, ki v morju rešuje begunce in migrante, je na družbenih omrežjih objavila pretresljive posnetke mame in njenega otroka, ki sta umrla v Sredozemskem morju.
Fotografija: Člani organizacije Proactiva Open Arms rešujejo preživelo žensko. Dvema niso mogli pomagati. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
Člani organizacije Proactiva Open Arms rešujejo preživelo žensko. Dvema niso mogli pomagati. FOTO: Pau Barrena/AFP

Organizacija Proactiva Open Arms, ki rešuje begunce in migrante v Sredozemskem morju, je na družbenih omrežjih objavila posnetek, ki prikazuje mrtvo mamo in njenega otroka ter žensko, ki se z zadnjimi močmi po okoli 24 urah v vodi oklepa razbitin.

V organizaciji trdijo, da je njihov čoln uničila libijska obalna straža ter da je trojico pustila tam, potem ko so prestregli okoli 160 migrantov. Dodali so, da jih je obalna straža zapustila, potem ko se trojica ni hotela vkrcati na ladjo. Preživela ženska, ki je sicer v stabilnem stanju, a močno travmatizirana zaradi izkušnje, se je po poročanju britanskega Telegrapha identificirala kot 40-letna Josepha iz Kameruna.

Pred temi obtožbami je v ponedeljek predstavnik libijske obalne straže Ayoub Gassim sicer potrdil, da so ustavili čoln s 158 potniki, med njimi je bilo 34 žensk in devet otrok. Dejal je, da so migrante oskrbeli in namestili v center.

»Med razbitinami smo našli trupli ženske in majhnega otroka ter žensko, ki je bila še živa. Obsojam pomanjkanje pomoči v mednarodnih vodah in tudi trgovske ladje, ki so sredi noči zapustile čoln v težavah,« je, kot navaja Al Jazeera, dejal ustanovitelj Proactive Oscar Camps. Razbitine so našli okoli 120 km od libijske obale.

Španska Proactiva Open Arms rešuje migrante v Sredozemskem morju. FOTO: Pau Barrena/AFP
Španska Proactiva Open Arms rešuje migrante v Sredozemskem morju. FOTO: Pau Barrena/AFP


Camps je bil oster do dogovora med Libijo in evropskimi državami, po katerem naj bi Libija skušala pomagati in omejiti potovanja migrantov do Evrope. »To je neposredna posledica najemanja oboroženih militantov, da bi v Evropi verjeli, da je Libija varna država,« je dodal.

Direktor organizacije Proactiva je nato s prstom pokazal še na Italijo in novega notranjega ministra Mattea Salvinija. Na twitterju je zapisal, da je smrt mame in otroka neposredna posledica onemogočanja delovanja humanitarnih organizacij, ki rešujejo življenja v Mediteranu. Italija, pa tudi Malta, je v zadnjem času že večkrat onemogočila vplutje humanitarnih ladij v svoja pristanišča. Nova vlada je namreč odločena, da ustavijo pritok migrantov.

Agencija ZN za migrante medtem opaža, da se je več migrantov zdaj usmerilo proti Španiji, kamor naj bi do 15. julija prispelo 18.016 migrantov, v Italijo pa v istem obdobju 17.827. Prek morja je po podatkih humanitarnih organizacij do zdaj prispelo okoli 51.000 migrantov, kar je okoli polovica manj kot lani v enakem obdobju. Letos naj bi na morju umrlo ali je pogrešanih okoli 1400 ljudi.

Komentarji: