IMF nam je krepko zvišal napoved rasti

Glavno tveganje za rast ostajajo protekcionistične težnje.
Fotografija: IMF, ki ga vodi Christine Lagarde, računa na solidno rast svetovnega gospodarstva. FOTO: Wang Zhao/AFP
Odpri galerijo
IMF, ki ga vodi Christine Lagarde, računa na solidno rast svetovnega gospodarstva. FOTO: Wang Zhao/AFP

Ljubljana - Mednarodni denarni sklad (IMF) je za letos zvišal napoved rasti za Slovenijo, in sicer z 2,5 na štiri odstotke, za leto 2019 pa nam obeta 3,2-odstotno rast. Napoveduje tudi nižanje stopnje brezposelnosti, in sicer z lanskih 6,5 na 5,7 odstotka oziroma 5,2 odstotka leta 2019.

Analitiki so svetovne gospodarske kazalnike (World Economic Outlook) tradicionalno objavili pred pomladanskim zasedanjem IMF in Svetovne banke v Washingtonu; svetovnemu gospodarstvu za letos in prihodnje leto napovedujejo razmeroma solidno, 3,9-odstotno rast BDP, kar je, recimo, za četrtino več kot leta 2016.

V primerjavi s svojimi predvidevanji oktobra lani so zdaj v IMF bolj optimistični glede letošnje stopnje rasti v evrskem območju (2,4 odstotka), Nemčiji (2,5), ZDA (2,9) in drugih razvitih državah, popravek navzgor pri vseh znaša povprečno pol odstotne točke. Še naprej ostajata najbolj gospodarsko dinamični azijski velikanki Indija in Kitajska s 7,4- oziroma 6,6-odstotno rastjo.

»Trgovinska vojna nima zmagovalca«

Poleg še vedno ugodnih napovedi za svet kot celoto pa v IMF opozarjajo tudi na tveganja, ki bi lahko, še posebno dolgoročno, načela temelje za rast in zaupanje v mednarodnem gospodarstvu in trgovini. Razrahljana in prociklična denarna politika, ki jo vodita Evropska centralna banka in ameriška centralna banka (Federal Reserve), ne bo mogla trajati kar v neskončnost. V časih obilja poceni denarja nastajajo tudi nove ranljivosti, ki bi pozneje lahko hitro zaostrile in poslabšale pogoje financiranja v svetu, opozarja IMF in pri tem svari tudi pred geopolitičnimi napetostmi in protekcionističnimi politikami s škodljivimi učinki za mednarodno trgovino. »Iz trgovinske vojne nihče ne bo izšel kot zmagovalec,« je povedal glavni ekonomist IMF Maurice Obstfeld. ZDA, Kitajsko in druge države je pozval k multilateralnim pogajanjem.

Za Slovenijo je najnovejša gospodarska napoved IMF izboljšana, a po drugi strani je še vedno najnižja med vsemi, ki jih pripravljajo domače in mednarodne institucije (Umar, Banka Slovenije, evropska komisija ...). Po drugi strani pa nam IMF, podobno kot omenjeni, napoveduje zelo zmerno rast cen. Stopnja inflacije pri nas naj bi se z lanskih 1,4 odstotka letos zvišala na še vedno nizkih 1,7 odstotka

Komentarji: