Iran zasegel tanker ter pridržal enajst članov posadke

Iranska revolucionarna garda je v Perzijskem zalivu zasegla tanker z 250.000 litri dizelskega goriva, iranske oblasti pa so aretirale enajst članov posadke.
Fotografija: Iranska revolucionarna garda. FOTO: Atta Kenare/AFP
Odpri galerijo
Iranska revolucionarna garda. FOTO: Atta Kenare/AFP

Iranska revolucionarna garda je v Perzijskem zalivu zasegla tanker z 250.000 litri dizelskega goriva, iranske oblasti pa so aretirale enajst članov posadke, poročanje iranskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP

Tanker je plul v bližini Hormuške ožine, po poročanju iranskih medijev pa so gorivo hoteli domnevno pretihotapiti v Združene arabske emirate. »Ladjo smo zasegli dobrih 32 kilometrov vzhodno od iranskega otoka Veliki Tunb v Perzijskem zalivu. Enajst članov posadke pa je bilo pridržanih,« je sporočili general revolucionarne garde Ali Ozmayi. Pri tem ni pojasnil časovnih okoliščin zasega, drugih podrobnosti aretacije ter podrobnosti aretiranih članov posadke.



Dim nad objektom družbe Aramco v savdskem mestu Abqaiq. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Dim nad objektom družbe Aramco v savdskem mestu Abqaiq. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters


Plovilo so zasegli v času novih, ko so napadi z dronom na savdsko naftno infrastrukturo povzročili nove napetosti. Odgovornost za napade so prevzeli uporniški, jemenski Hutiji, medtem ko so ZDA odgovornost že pripisale Iranu, še poroča AFP. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo namreč ne vidi nobenih dokazov, da bi napadi prihajali iz Jemna, kljub temu da so odgovornost zanje prevzeli šiitski uporniki.

Potem ko so Združene države Amerike s sankcijami zaustavile izvoz iranske nafte, je Iran začel boj proti tihotapljenju nafte v sosednje države Perzijskega zaliva. Že julija letos so iranske oblasti zasegle švedski tanker. To se je zgodilo dva tedna po tem, ko je Velika Britanija pri Gibraltarju zasegla iranski tanker, ker naj bi tihotapil nafto v Sirijo in s tem kršil mednarodne sankcije. Britanske oblasti so ta tanker nato avgusta izpustile. Člani posadke iranskega tankerja pa so bili po plačilu varščine brez obtožbe izpuščeni na prostost.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: