V novogoriški bolnišnici zaradi epidemiološke situacije prepoved obiskov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist

17.57 Stroške testiranja naj tudi po mnenju združenja bank krijejo zaposleni

V Združenju bank Slovenije se pridružuje stališču petih delodajalskih organizacij, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev. Prav tako se pridružujejo pozivom, da naj vlada zagotovi ustrezno ureditev testiranja, so danes sporočili iz združenja.

Gre za stališče, ki so ga v četrtkovem sporočilu za javnost izrazile Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

V združenju bank se strinjajo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za cepljenje, ter da prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva. Ob tem podpirajo predloge delodajalskih organizacij, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih.

Prav tako se strinjajo, da naj se določijo pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje izpolnjevanja pogojev za varovanje zdravja pri zaposlenih in v primeru neizpolnjevanja tega pogoja omogočale ustrezno ukrepanje, so še zapisali v združenju.

16.38 Na protestih proti covidnemu potrdilu v Litvi več tisoč ljudi

Na protestih proti covidnemu potrdilu se je danes v litovski prestolnici Vilnius zbralo skoraj 5000 ljudi, je sporočila litovska policija. Dva protestnika so aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Litovci s covidnim potrdilom dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so proti tej bolezni cepljeni ali pa da so bili v zadnjih 48 urah negativni na testiranju na novi koronavirus. Od ponedeljka ga bodo morali predložiti za vstop v nakupovalna središča, restavracije in lepotilne salone. Protestniki so danes med drugim vladno odločitev za uvedbo covidnega potrdila označili za »diktatorsko«.

V tej baltski članici Evropske unije je bilo doslej v celoti cepljenih okoli 65 odstotkov od 2,8 milijona prebivalcev. Vendar pa zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice delta število novih primerov okužbe z novim koronavirusom v Litvi še naprej narašča. Doslej so potrdili več kot 306.500 okužb, umrlo je 4655 covidnih bolnikov.



14.28 Pahor, Poklukar in strokovna skupina starejše od 50 let pozivajo k cepljenju

Predsednik republike Borut Pahor, minister za zdravje Janez Poklukar in del članov svetovalne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 so danes v predsedniški palači razpravljali o epidemiji. Po posvetu so pozvali k cepljenju, še posebej vse starejše od 50 let. Poklukar je napovedal, da bo, če bo to potrebno, vlada spet razglasila epidemijo.

Poklukar je opozoril, da se v bolnišnicah zdravijo ljudje vseh starosti, tudi mladi. Po njegovih besedah je povprečna starost bolnikov od 61 do 62 let, na intenzivnih oddelkih pa 59 let. Zato je vse starejše od 50 let pozval k cepljenju.

V zadnjih dneh je sicer opaziti porast števila ljudi, ki se odločajo za cepljenje, je povedal minister. Po njegovih besedah se je v tem tednu doslej cepilo približno 24.000 ljudi.

13.59 Na Gorenjskem povečanje interesa za cepljenje proti covidu-19

Po zmanjšanem interesu za cepljenje proti covidu-19 v avgustu na Gorenjskem ta mesec opažajo ponoven porast števila ljudi, ki se odločajo za cepljenje. V največjem gorenjskem cepilnem centru v kranjski vojašnici se je ta teden začelo tudi množično cepljenje s tretjim odmerkom.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj, se je to sredo v Kranju cepilo 624 oseb, od tega 120 starejših od 80 let, v četrtek pa se je cepilo celo 1025 oseb, od tega 207 starejših od 80 let in 91 otrok v starosti od 12 do 15 let. V četrtek dosežena številka dosega številke iz najboljših cepilnih dni v juniju in juliju, tudi sredina številka pa je bila bistveno višja od prejšnjih.

V Tržiču se je na torkovem odprtem terminu cepilo 142 oseb z večinoma prvimi odmerki. Številko so v Zdravstvenem domu Tržič ocenili za zelo solidno, saj je za dvakrat ali celo trikrat višja kot v slabo obiskanih odprtih terminih v avgustu. V septembru sledita še dva odprta termina.

Zdravstveni dom Škofja Loka. FOTO: Blaž Samec
Zdravstveni dom Škofja Loka. FOTO: Blaž Samec


V Škofji Loki se je na torkovem odprtem terminu cepila 201 oseba, pri čemer je bila večina cepljenih s prvim odmerkom. Število sicer ni najvišje, saj so poleti na cepilni dan cepili okoli 400 ljudi, rekordi pa so presegli celo številko 700. Vendar pa so številke boljše kot v avgustu. Septembra sledita še dve takšni odprti cepljenji v Škofji Loki in eno v Gorenji vasi.

V Kranju so ta teden začeli tudi množično cepljenje zdravstvenega osebja in prebivalstva s tretjim odmerkom. Po prednostnem vrstnem redu so bili kot prvi povabljeni starostniki nad 80 let, pri katerih je od drugega odmerka preteklo več kot šest mesecev, kar pomeni, da so so bili cepljeni v januarju in februarju.

V sredo in četrtek jih je po tretji odmerek prišlo 327. Danes so se s tretjim odmerkom cepili tudi zaposleni v kranjskem zdravstvenem domu. Prihodnji teden pridejo na vrsto domovi za starejše v Cerkljah, Kranju, Naklem in Preddvoru. Na tretji odmerek pa bodo glede na razpoložljivost cepiv začeli vabiti tudi vse starejše nad 70 let in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost.

13.35 V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica prepovedali obiske vseh hospitaliziranih

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica zaradi slabšanja epidemiološke situacije od danes naprej prepoveduje obiske vseh hospitaliziranih.

Do preklica ali spremembe tega ukrepa bodo pod pogojem PCT dovoljeni le obiski kritično bolnih, partnerjev ob porodu ter otrok, ki jih bo lahko obiskal le en starš ali skrbnik.

13.22 UKC Ljubljana s kampanjo opozarja na pomen prebivalcev pri omejevanju epidemije

V UKC Ljubljana so na pobudo in v sodelovanju s partnerji – Gasilsko brigado Ljubljana, Civilno zaščito, organizacijo Gold Ribbon in podjetjem Taxi Laguna – pripravili kampanjo o pomenu sodelovanja vseh prebivalcev pri omejevanju širjenja covida-19. Posneli so pet spotov, v katerih javnost nagovarja pet predstavnikov organizacij.

»Le z zadostno precepljenostjo in spoštovanjem vseh ukrepov bo družba ponovno delovala normalno,« so v sporočilu za medije napisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Med podporniki projekta so poleg že omenjenih organizacij tudi UKC Maribor in splošne bolnišnice.

V spotih pet predstavnikov sodelujočih organizacij, in sicer poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, gasilec Jernej Kožuh, mama otroka z rakom Katarina Hafner in voznica pri Taxi Laguna Mojca Govednik, vsak s svojega vidika pojasnijo, zakaj je pomembno, da vsakdo z lastnim doprinosom v boju proti epidemiji pomaga skupnosti, sebi in svojim bližnjim.



11.50 V precepljenih državah okužbe v upadu

Države, ki imajo veliko stopnjo cepljenih z dvema oziroma z enim odmerkom, zaznavajo strme tedenske upade okuženosti, kaže analiza podatkov ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Najbolj precepljena država v Evropi je Malta, ta ima z obema odmerkoma cepljenih 91,1 odstotka odraslih prebivalcev, z enim odmerkom pa 90,9 odstotka. Število okuženih na tedenski ravni je upadlo za 16 odstotkov. Islandija, ki ima tudi precepljenost večjo od 90 odstotkov, se sooča z upadom v višini 44 odstotkov, Irska pa s 16 odstotki.

Na drugi strani pa se države s slabo precepljenostjo soočajo z naraščanjem števila okužb. Litva ima z obema odmerkoma cepljenh 65 odstotkov vseh, z enim odmerkom pa skoraj 71 odstotkov. Ob takšni statistiki se ji je zgodila 25-odstotna tedenska rast števila okuženih. Slovenija ima z enim odmerkom cepljenih 56,6 odstotka odraslih prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 51,6 odstotka vseh. Število okuženih je pri nas v enem tednu zraslo za 44 odstotkov. J. T., K. L.

11.00 Italija širi uporabo covidnega potrdila za vstop v šole

Italijanska vlada se je v četrtek odločila, da bo odslej za vstop v šole ali univerze treba pokazati covidno potrdilo o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali pa je prebolela covid-19. To bo veljalo za vse odrasle, ki bodo želeli vstopiti v šolsko poslopje. Veljalo bo tudi za študente, ne pa za učence srednjih in osnovnih šol.

Ukrep bo začel veljati z 10. oktobrom. Tako bodo morali vsi, od učiteljev do staršev, ki bodo želeli vstopiti v poslopje izobraževalne ustanove, imeti pri sebi covidno potrdilo. Veljale pa bodo izjeme za tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, povzema nemška tiskovna agencija DPA. Kdor bo kršil ta odlok in ga bodo v šolskih prostorih zalotili brez covidnega potrdila, ga bo lahko doletela globa v višini do tisoč evrov.

Podobno bo covidno potrdilo potrebno tudi za vstop v domove za ostarele. Še posebej bo to veljalo za vse zaposlene. Ukrep bo veljal do konca decembra, ko naj bi se iztekel odlok o razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 v državi.

10.19 V Los Angelesu uvajajo obvezno cepljenje za učence, starejše od 12 let

Oblasti v Los Angelesu so včeraj odločile, da bodo morali biti učenci, starejši od 12 let, z začetkom naslednjega leta obvezno cepljenji proti covidu, da bodo lahko v učilnicah sodelovali pri pouku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev je sprejelo kalifornijsko šolsko okrožje Los Angeles, drugo največje v ZDA. »Cepljenje proti covidu-19 je varno in učinkovito. Zahtevati cepljenje učencev je najmočnejši način za zaščito naše šolske skupnosti,« je dejala generalna direktorica Megan Reilly.

9.57 Ameriški United Airlines necepljene zaposlene pošilja na neplačani dopust

Ameriška letalska družba American Airlines zaposlene, ki niso cepljeni proti covidu-19, z 2. oktobrom pošilja na neplačani dopust. Kot so pojasnili v družbi, so se za to potezo odločili, ker želijo glede na epidemične razmere v ZDA varovati zdravje zaposlenih in potnikov.

Zaposleni, ki se niso cepili, so kot razlog za to navajali versko prepričanje ali zdravstvene razloge. Glede na sporočilo, ki je zakrožilo znotraj podjetja, bodo tisti zaposleni, ki se ne želijo cepiti zaradi verskih razlogov, na začasnem neplačanem dopustu, tiste, ki se ne želijo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, pa bodo poslali na začasno bolniško odsotnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V podjetju niso navedli, kako dolgo bo trajal neplačani dopust.

9.38 V Sloveniji včeraj potrdili še 998 novih okužb

Na območju Slovenije so včeraj potrdili še 998 novih okužb, je na svojem portalu objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Opravili so 5186 testov po metodi PCR in 22.355 hitrih antigenskih. Pozitivnih je bilo 19,2 odstotka testov po PCR metodi.

Po oceni NIJZ imamo v državi trenutno 8818 aktivnih primerov okužb, kar je 457 več kot dan prej. Tedensko povprečje sedaj znaša 751, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa 416. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 56 okužb, 14-dnevna pojavnost pa za 22.

Po podatkih sledilnika za covid je po najnovejših podatkih v mreži slovenskih bolnišnic hospitaliziranih 278 bolnikov s covidom-19, od teh 61 na intenzivni negi. Po podatkih sledilnika so umrli štirje oboleli.



8.56 Danci se poslavljajo od omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa

Na Danskem danes odpravljajo še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka stopnja precepljenosti v državi. Covid-19 na Danskem ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Danskem od danes tudi za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu, potem ko so ta pogoj že v začetku meseca odpravili za vstop v druge javne prostore. Danske oblasti so sicer ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih. Vrnitev v normalo bodo na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Københavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v začetku meseca so v državi ob sproščanju ukrepov organizirali prvi festival na prostem po začetku epidemije, ki so ga poimenovali Nazaj v življenje. Na njem se je zbralo 15.000 ljudi. Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativnem testu na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske, poroča AFP.

Nočno življenje v Københavnu. Na Danskem od danes za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu. FOTO: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpi/AFP
Nočno življenje v Københavnu. Na Danskem od danes za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu. FOTO: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpi/AFP


8.04 Ameriške letalske družbe ob širjenju okužb opozarjajo pred padcem prometa

Ameriške letalske družbe so v četrtek poslabšale napovedi o prihodkih in dobičku v tretjem četrtletju letošnjega leta. Ob ponovni krepitvi pandemije covida-19 namreč zaznavajo zmanjšanje števila rezervacij za vozovnice in povečan obseg odpovedi. Julij je bil za letalske družbe dober mesec, avgust že slabši, zdaj pa je vse več odpovedi in vse manj nakupov vozovnic. American Airlines v tretjem četrtletju pričakuje za 25 do 28 odstotkov nižje prihodke kot v istem obdobju leta 2019. United Airlines prav tako pričakuje nižji promet, podobno tudi druge večje letalske družbe.

Vendar pa je United sporočil, da tokratno naraščanje števila okužb najverjetneje ne bo tako zelo vplivalo na poslovanje, kot so prejšnji valovi, in težave naj bi bile prehodne narave. Ameriške letalske družbe so uvodni val pandemije preživele s proračunsko pomočjo, po začetku cepljenja letos pa se je zračni promet začel spet krepiti, vendar to velja le za domače polete. Mednarodni poleti so okrnjeni zaradi prepovedi vstopa v ZDA za državljane držav območja Schengna in drugih.

Cepilni center v Neaplju. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Cepilni center v Neaplju. FOTO: Ciro De Luca/Reuters


7.40 V Italiji odobrili uporabo tretjega odmerka cepiv

Italijanska agencija za zdravila AIFA (Agenzia italiana del farmaco) je odobrila tretji odmerek cepiv, in sicer prednostno za ranljive skupine. Tako imenovano cepivo booster bo prednostno namenjeno tistim, o katerih verjamejo, da po prejemu rednih odmerkov cepiv niso razvili popolne zaščite, za starejše od 80 let in stanovalce domov za starejše.

7.00 Finančni ministri EU na Brdu o okrevanju in obdavčevanju

Finančni ministri EU bodo danes in v soboto na neformalnem zasedanju na Brdu razpravljali o okrevanju ob pandemiji covida-19 in obdavčevanju v 21. stoletju. Danes bo gostja izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva, v soboto pa generalni sekretar OECD Mathias Cormann. Oba se bosta danes sestala s premierom Janezom Janšo.

Ministri se bodo danes posvetili razpravam o vplivu podnebnih tveganj na finančne trge in o možnostih usmerjanja posebnih pravic črpanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ranljivim državam. Razprave o drugi temi se bo udeležila tudi izvršna direktorica IMF Georgieva.

V soboto pa bodo ministri pretresali fiskalne scenarije za zagotavljanje odpornega okrevanja ob pandemiji covida-19 in priložnosti za naložbe prihodnosti ter govorili o posodabljanju globalnega sistema obdavčevanja podjetij v digitalni dobi. V pogovorih o obdavčevanju bo sodeloval tudi generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Cormann.

7.00 Eurobarometer: Nezaupanje Slovencev v vlado glede načrta za okrevanje in cepilne strategije

Evropski parlament je pripravil javnomnenjsko raziskavo v vseh državah članicah. Kar 81 odstotkov anketiranih se strinja ali dokaj strinja, da bi izplačilo sredstev državam članicam morali pogojevati z uresničevanjem vladavine prava in demokratičnih načel. Tako imajo zahteve Bruslja, predvsem do Madžarske in Poljske, podporo v evropskem javnem mnenju. V državah Višegrajske skupine, v Estoniji, na Nizozemskem in v Sloveniji je delež zagovornikov tega najnižji, a še vedno nad 70 odstotki.

S trditvijo »Moji nacionalni vladi je mogoče zaupati, da bo ustrezno uporabila sredstva iz NextGenerationEU« se je v Sloveniji, denimo, popolnoma ali dokaj strinjalo le 24 odstotkov anketiranih. To je najmanj v celotni Uniji. Na ravni EU je bil delež pozitivnih odgovorov 44 odstotkov. 

image_alt
Nezaupanje v vlado glede strategije cepljenja in evropskih milijard


6.00 Počivalšek napovedal zaostrovanje pogojev za zaposlene v državni upravi

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na včerajšnji finančni konferenci v Portorožu napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Počivalšek je v pogovoru ob sklepu prvega dneva finančne konference pojasnil, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. »To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo,« je dodal.

image_alt
Vlada je na novo določila, komu ni treba v karanteno

Več iz te teme:

Komentarji: